Obsesia pentru legea Educaţiei (şi legea Sănătăţii)

Remarc o adevărată obsesie a guvernelor pentru două legi – dar, în principal, pentru legea Educaţiei. Fiecare guvern nou-numit vine cu idei creţe şi îşi propune să reinventeze roata şi să redescopere apa caldă. Iacătă-l, de pildă, pe Pavel Năstase, care vrea şi el să reformeze învăţământul românesc.

Eu n-am reuşit să pricep de ce pe toţi îi arde atât de rău grija reformării Educaţiei şi Sănătăţii, când majoritatea sunt nişte incompetenţi.

Mai exact, toţi se dau salvatorii unor sisteme muribunde, toţi se cred vizionari, toţi par să aibă impresia că vor face din şcoala românească un nou Oxford de la grădiniţă şi până la postuniversitare.

În realitate, cu excepţia lui Miclea, Funeriu şi Dumitru, toţi au făcut praf sistemul educaţional. Cum a venit următorul, cum a întors pe dos tot sistemul. Iar campioană este madam Andronescu.

Dacă la Sănătate mai pricep mizele “reformei”, că sunt contracte babane de împărţit, ba pe echipamente, ba pe externalizări, ba pe dracu’, ba pe lacu’, la Educaţie chiar nu pricep unde-s şpăgile.

În fond, bănci noi se cumpără la zece ani – şi alea mai mult din cotizaţiile părinţilor, renovări nu se fac – să zici că dai la firmele de construcţii ale partidului, calculatoare şi tablete nu se cumpără – să zici că mai merge de-un dosar Microsoft.

Ce-a mai rămas? Ah, şmenurile cu manualele. Dar în afară de asta? La ce trebuie să strici sistematic tot ce s-a construit bun? Cine are de câştigat din asta? Nişte inspectori care i-au nişte şpăgi pe la titularizări? Ăsta-i mărunţiş.

La Sănătate, mai înţelegi: ba mai externalizezi o bucătărie, ba mai externalizezi laboratorul de analize, ba mai încasezi nişte şpăgi pe nişte ambulanţe, ba mai cumperi o cameră pentru arşi care zace nefolosită, ca la Floreasca, ba mai cumperi un aparat de RMN care zace acolo din lipsă de medici specialişti, ai de unde fura.

Dar cu Educaţia ce au? Zău, mă depăşeşte obsesia asta pentru îndobitocirea sistematică a elevilor.

PS: Desigur, să nu uităm că toţi grangurii ăştia vizionari şi reformatori îşi ţin copiii în şcoli private şi-i trimit la studii pe-afară, că-şi permit. Restul n-au decât să se ducă dracu’.

3 comentarii

  1. educația aduce mai multe voturi decât sănătatea. firmele căpușă sunt conduse de oameni care votează, școlile sunt conduse de oameni care votează, editurile sunt conduse de oameni care votează și tot așa.

  2. IN invatamant spagile sunt la manuale, caietele elevului si asa mai departe. Urmareste licitatiile pentru manuale scolare din fiecare an si ai sa vezi ca de fiecare data a castigat aproape cine trebie dupa ce au fost facute conetstatii si para contestatii.