“Of, viața mea”, acest imn național al României

Vai, dar nu se poate! La premiile Gopo, pe scena TNB, a cântat trupa lui Dan Bursuc! Dar așa ceva nu există, dragă, nu poți aduce toți maneliștii pe scena vârfului de lance al culturii românești. Nu se poate să cânte un manelist la un eveniment cultural atât de important, precum Gopo.

Câteva idei despre asta:

  • ideea nici măcar nu e originală. În 2017, la TIFF, a fost petrecere cu manele. Tot ca și acum, unii s-au scandalizat de n-au mai putut în timp ce toți ceilalți au dansat până li s-au rupt pingelele. După două zile, nu-și mai aducea aminte nimeni de asta.
  • tehnic vorbind, în artă e cam totul permis, așa că ăla care se plânge că la un eveniment despre – până la urmă – o artă s-au cântat manele e pe jumătate stupid și pe jumătate ipocrit-elitist
  • din ce-am văzut pe facebook, Dan Bursuc a jucat în unul dintre filme, așa că nu văd unde e problema. La Oscaruri, au cântat Queen, despre care s-a făcut un film. Da, știu, e Queen, nu e Bursuc, bine, mă. Acu’ 30 ani, Freddie Mercury probabil că n-ar fi fost chemat să cânte la Oscaruri pe motiv că e gay. Repet, stupid
  • nu se poate, dom’le, ca în numele diversității să faci asemenea nefăcută” e un soi de-a spune “mi-e rușine să urlu în gura mare că sunt rasist, așa că o dau pe aia cu politically correctness-ul“. Vai, dar nu se poate, o manea nu e cultură, e subcultură, e muzică țigănească, aia nu e artă. Băi, nu știu cum să zic, da’ acu’ vreo sută de ani, nici filmul nu era văzut drept artă, teatrul!, teatrul!, aia e artă! Da’ bine că ne mândrim cu faptul că ne place muzica lăutărească, aia nu mai e cântată de țigani. Aia e muzică țigănească cultă! Ipocriților!

Ca să mă leg și de titlu: imnul neoficial al României este “Of, viața mea“, a lu’ Adi Minune. Serios, fiți atenți mai jos.

Românul despre România, țara mea de glorii, țara mea de dor, care mă ții în sărăcie, cu politicieni care mă mint și mă fură:

Viata mea s-a irosit, inima tu mi-ai rapit
M-ai amagit, m-ai chinuit si tot te-am iubit.

Dar, într-un final, am emigrat, că n-ai făcut decât să mă minți. Dar știi bine, continui să mă gândesc la tine în fiecare zi și te visez în fiecare noapte:

Sunt singur în noapte. aud doar șoapte
Și nu știu cum să fac să te am aproape.

Și m-aș întoarce, dar nimeni nu vrea, futu-i mama dracu’, să voteze niște oameni competenți și bine intenționați:

Din adâncul inimii mele îți spun că te iubesc
Vreau să te regăsesc, vreau să îți vorbesc.
Mă rog la stele, mă rog în tăcere,
Fără tine nu mai am mângâiere.

Continuați comentariul literar după bunul plac.

Gluma deoparte, totul ne pute, nimic nu ne convine, ne place să ne plângem din orice cu fiecare ocazie. Asta era ultima problemă a națiunii, șoc și groază!, că Dan Bursuc a cântat la Gopo. Băi, Dăncilă e prim-ministru!