Off facebook activity și încrederea în Zuck

Facebook a anunțat că te lasă, acum, să vezi cine le trimite datele tale și te mai lasă și să îi blochezi pe ăia care le trimit. Frumos, drăguț, doar că eu n-am încredere în mecanismul lor.

Anul trecut, de exemplu, am șters tot ce-am postat vreodată pe facebook. Mi-a luat vreo lunâ jumate cu tot cu ceva extensie de Chrome care să automatizeze procesul. Și duda e cam așa: timp de vreo două luni după, de fiecare dată când mă duceam la capătul feed-ului, apăreau alte postări vechi.

Unele erau poze care nu mai apăreau la Photos, altele erau share-uri, tot soiul de trăznăi. Fără vreo logică cronologică anume. Azi apăreau postări din 2015, mâine din 2009, poimâine din 2012.

Circulau niște articole, la un moment dat, despre cum facebook nu șterge niciodată datele, ci ele continuă să rămână undeva, prin backup-uri. Conturile șterse nu dispar, ci sunt arhivate și “anonimizate” – în sensul că dispare numele și primesc un cârd de cifre și litere. Ca și când asta le-ar face anonime.

Chestia asta cu off facebook activity ar fi mișto dacă facebook chiar ar implementa-o ca lumea. Doar că, la fel ca în cazul postărilor mele șterse, ei continuă să primească datele, doar că nu mai trimit înapoi “confirmări de primire”. Pentru că facebook nu șterge nimic, iar calitatea codului, se vede, nu e grozavă, că altfel n-ar răsări din neant postări pe care, teoretic, le-ai șters (chiar luna asta m-am uitat și am mai găsit vreo cinci reapărute).

Am întrebat pe Twitter de ce Revolut și Monzo folosesc trackere facebook. Revolut n-au răspuns, dar Monzo au zis că, în felul ăsta, pentru că am cont, n-o să mai primesc reclame de la ei.

Practic, am aflat cum funcționează activitatea respectivă. Facebook însă va ști în continuare când eu accesez aplicația Monzo. Nu prea e amuzant să afli că Zuck știe exact când verifici câți bani mai ai pe card, nu? (Bine, eu folosesc Starling în mod curent, care nu trimit nimic)

Datele personale sunt o mină de aur, de aia nu vor schimba nimic, iar butoanele de Like le permit să știe totul despre tine (mai puțin căutările din Google), au inclusiv istoricul din browser fără să aibă nevoie de acces la el. Mor de curiozitate să văd cum arată un JSON cu dosarul meu de Securitate facebook.

Practic, facebook e cel mai mare spion din lume și nu-l reglementează nimeni. Și îl acceptă ca atare, că dacă nu pe facebook, unde să mai spui prostii în public?

6 comentarii

  1. si daca colaboreaza mai departe cu fbi, cia, etc.? ca oricum cu politia a colaborat in ceva dosare (era stire cum gogomani au spart bancomate si si-au pus pozele pe facebook) nu vreau sa fiu paranoic, nu vreau teorii conspirationiste, dar daca omul se pune de buna voia fara sa vrea sa stie (si eu merg ca prostul pe incredere la EULA, dar aleg cat mai putine) de ce sa nu profite si spionii cu acte in regula? citisem o carte despre obiceiuri si un statistician fusese intrebat la interviu la supermarket cum isi da seama dupa cumparaturi daca o femeie e gravida. (lantul respectiv considera un nou membru al familiei noi provocari si noi schimbari de obiceiuri, ca de pilda de a schimba supermarketul). eu cred ca tzuki a fost lasat fara lesa ca sa incurajeze lumea sa se expuna, fiindca intr-o lume deschisa peste tot nu mai ai probleme cand le arunci pe jos un sapun. oftica mare e ca tzuki s-a ‘imprietenit’ si cu altii si le-a dat ‘like’ si aceia erau baieti ‘rai’.

    • Toți colaborează, sub o formă sau alta, dacă li se trimite o cerere oficială. Da’ faza e că nici măcar n-au nevoie, uite la Cambridge Analytica ce-a putut să facă fără să aibă acces la baza de date.

  2. Cand o sa realizezi un articol legat de experienta ta cu cardul Monese?

  3. No more Facebook for me. Am rămas doar cu twitter. E parfum, mai puțin zgomot de fond, mai multă treabă, toată lumea e fericită. Signal folosesc de mult, rămâne doar să mai scap și de Whatsapp.

  4. Asta incerc si eu sa fac, dar nu stiu daca sa sterg tot sau sa ascund tot. Ce extensie ai folosit? Social Book Post Manager? Sterge si comentarii/likeuri/shareuri pe profilele altora, sau doar ce e la tine in ograda? Ideea e ca nu as vrea sa mai exist pe fb, if that makes any sense.