Orange HD Voice iese din “beta:” convorbiri HD internaţionale

Probabil ştiţi că Orange are opţiunea HD Voice activată pe o serie de telefoane mobile pe care le are în ofertă. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, au anunţat că, în premieră globală, este efectuat primul apel HD Voice internaţional. Acum, cînd vorbim de HD Voice, Orange a implementat pentru prima oară serviciul în Republica Moldova, după care l-a adus şi în România. Era logic, deci, ca prima convorbire între douâ terminale din două ţări diferite să fie între Bucureşti şi Chişinău.

HD Voice nu este o tehnologie proprie Orange, ci un standard internaţional implementat de mai mulţi operatori (mai puţin în România, dacă nu mă înşel, unde Orange ar fi singurul – corectaţi-mă dacă greşesc.) Apelul de ieri către Chişinău e un semn important că urmează implementarea în toată statele în care activează compania. Adică mai toată Europa, ceea ce este echivalent cu convorbiri HD Voice cu toate neamurile emigrate.

Pentru cine e interesat, se pare că şi iPhone 5 va fi compatibil cu serviciul ăsta. Ceea ce e însă demn de notat e că, în goana după dezvoltarea reţelelor de date – 3G, 4G/LTE etc. -, toată lumea a uitat de esenţa telefoniei mobile: vocea. E un semn bun. Sînt curios cine urmează.

PS: Am zis “beta” în ideea în care 60% dintre terminalele 3G din oferta operatorului vîndute în septembrie sînt compatibile, deci nu toată lumea beneficiază de tehnologie. E drept, ei au anunţat că vor sută la sută, ceea ce se va întîmpla, probabil, în vreun an, răstimp în care vor dispărea toate dumbphone-urile.