Orange oferă trafic gratuit pentru update-uri de sistem. De ce e important

Orange România a anunţat, azi, că oferă clienţilor trafic gratuit pentru actualizările sistemelor de operare de pe telefoane. Spicuiesc din comunicatul de presă şi explic un pic mai jos de ce e important.

android

Clienții au de acum posibilitatea să realizeze update-ul de software instant, oriunde s-ar afla, la fiecare inștiințare primită din partea producatorului de telefoane, fără să fie taxați pentru traficul de internet folosit pentru descărcarea actualizării. Acesta este gratuit doar dacă utilizatorii descarcă update-ul pe teritoriul țării.

De asemenea, de acum clienții pot găsi pe pagina dedicată orange.ro/update-soft tutoriale video despre cum poate fi realizată actualizarea software-ului. De asemenea, în centrele Orange Care și în Orange shops experții Orange realizează update-ul de software sau ghidează clienții pentru realizarea lui, în mod gratuit.

Nu doar în România, ci cam peste tot în lume, majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri cam uită de actualizările sistemelor de operare. De ce? În primul rînd, din cauză că smartphone-ul are rolul de telefon şi platformă pentru acces la Facebook şi la jocuri. E şi motivul pentru care, de exemplu, Android-ul geme de malware. Există suficienţi băieţi inteligenţi care se folosesc de bug-urile sistemului de operare.

În plus, nu toată lumea are wireless acasă, iar dacă are, nu toată lumea stă să actualizeze sistemul de operare. Şi dacă ne gîndim la cîte terminale ieftine există, lansate pe piaţă, în continuare, cu versiuni vechi ale sistemelor de operare (pentru care producătorii lansează actualizări la luni bune de la lansarea modelului de telefon pe piaţă), nu e foarte greu să te trezeşti cu telefonul infectat.

În altă ordine de idei, iniţiativa e excelentă şi, în plus, ar trebui salutată şi ideea de a pune la dispoziţia utilizatorilor o pagină dedicată cu tutoriale (inclusiv video.)

BONUS: “A total of 99.9% of new mobile threat detections target the Android platform” (sursa)

9 comentarii

 1. Eu cand am auzit de asta m-am gandit prima oara la recentul bug cu criptarea din ios :)

  • @Claudiu: pe iOS nu e dracul chiar atît de negru. E suficient de închis sistemul încît să nu conteze foarte tare. În plus, Apple lansează foarte repede patch-uri, că n-ai timp să lansezi o aplicaţie care să exploateze bug-ul şi să mai şi ajungă repede în top downloads.

 2. alex, tu nu prea știi cum funcționează android, nu?

 3. Nu numai ca nu stie cum functioneaza Android, dar si omite niste aspecte importante. O mare parte dintre cei care au Iphone aleg sa-si faca jailbreak, jailbreak care exista pentru iOS 7.0.3. Acum ia ghici, acestia isi vor face update la 7.0.4 pentru a scapa de vulnerabilitatea pe care, iata, o treci extrem de usor cu privirea a celor de la Apple, in timp ce nu te feresti sa sustii ca “Android-ul geme de malware”, fara ca asta sa fie macar adevarat.

  Anyway, ti-e tare greu sa scrii un articol obiectiv despre Apple sau Google avandi in vedere ca esti fanboy-ul Apple.

  • @coke: yeah, 20 de milioane de utilizatori Cydia în lume, de la lansare pînă acum. În condiţiile în care Apple a vîndut un pic peste 500 de milioane pînă acum şi din care mai sînt în uz cel puţin 250 de milioane. Adică 7% din utilizatori, pe-acolo, nu? Care “mare parte?”

 4. asta explică multe din erorile din text. pe scurt: 50% din telefoanele cu android nu pot face update, ca nu suportă sistemul. 50% nu pot face update pentru ca nu rulează versiune curate de android. există literatură destulă pe tema asta pe net.

 5. Alex, bugul de care vorbesc exista din ios 6. Si nu e vorba sa fie aplicatii care sa il exploateze, atacul se face direct prin browser.

 6. “Apple lansează foarte repede patch-uri” – e doar o afirmatie fan-boy.
  Bug-ul asta exista de ani buni, a fost fixat acu’ o saptamana doar pe iOS7. http://www.sektioneins.de/en/blog/14-02-22-Apple-SSL-BUG.html

  Apple fac hardware bun si soft acceptabil, dar politica de obcuritate nu imbunatateste deloc securitatea produselor.
  Faza cu iPhone is more secure decat Android e bullshit. E mai fool-proof, dar cam atat.

  PS: Folosesc MacBook si iPad, am avut mai multe iPhone-uri. Nu vorbesc din auzite.