Orange şi Vodafone, în Spania

Citeam ceva mai devreme şi mi-am amintit de Spania. Cînd am fost, în primăvară, în Malaga, am renunţat la numărul meu şi am luat o cartelă prepay Vodafone. Dacă ajungeţi vreodată pe acolo, nu vă luaţi Vodafone, mai ales dacă nu ştiţi limba spaniolă foarte bine. Eu mi-am luat o ţeapă de vreo 20 de euro din cauza opţiunii de internet mobil.

Pe scurt, ideea e aşa: cumperi o cartelă de 10 euro, trimiţi un SMS (textul era tptarjeta, parcă) la ceva număr de operator şi îţi activează internetul mobil. Doar că Vodafone Spania nici n-a vrut să mă bage în seamă, recte nu mi-a activat opţiunea. Era ceva de genul 6 euro plus TVA pentru şapte sau zece zile. Cert e că netul mobil vine activat din start pe cartelă, dar la nişte tarife de stă mîţa-n coadă. Prin urmare, a doua zi, am rămas şi fără net (că nu mi-a activat opţiunea,) şi fără credit. Ca să fie tacîmul complet, mi-am reîncărcat cu încă zece euro, i-am lăsat pe angajaţii magazinului Vodafone Spania – care, apropo, n-au nici o legătură cu realitatea, habar n-au care-s serviciile companiei, pe lîngă faptul că abia bunghesc engleza – şi am păţit acelaşi lucru.

A doua zi, nici credit, nici net. A treia oară, m-am certat cu ei pînă am primit confirmarea că s-a activat. Riscam să mi-o iau din nou. Adevărul e că cei 30 de euro daţi m-au scutit de multă bătaie de cap şi de vreo două sute de euro cost suplimentar pe 3G-ul Vodafone România. De celalaltă parte, n-am testat Orange Spania, dar pot să spun un lucru: dincolo de telefonie mobilă, Orange e un operator 4-pay: telecom mobil, fix, internet (e deja la nivel de provider, din cîte am priceput) şi televiziune. Da, şi televiziune. Am o vagă bănuială că într-acolo ne îndreptăm şi noi. Ah, şi n-am văzut clienţi nemulţumiţi, ba chiar mi s-a recomandat Orange, semn că, probabil, sînt la concurenţă cu Telefonica (cei la care m-am dus prima oară, dar care nu vindeau prepay.)

2 comentarii

  1. Mi-am invatat si eu lectia cu Vodafone ES.
    Am stat multa vreme pe la ei, si pana la urma am ales llebara, ca sa pot vorbi cu Romania.
    Vodafone au niste tarife colosale, si niste optiuni gandite cu picioarele…

  2. Incet-incet vodafone se duce – servicii proaste peste tot, angajati habarnisti, miserupisti si pusi oarecum pe tepuit clientii, tarife uriase (e un brand care crede despre sine ca e valoros, deci trebuie sa ii dai bani multi). De altfel, faptul ca a facut de ceva timp exit din Franta (rusionasa faza, orice ai spune), in Spania e cum zici tu, in Germania lumea e destul de nemultumita de ei si nici in .ro nu o duce stralucit, conduce la ideea ca incet-incet a luat-o la vale.