Ori cu mască, ori în casă

Mi-am luat două săptămâni concediu și-am fugit în Italia, la soră-mea. Și voiam să scriu că italienii sînt o nație specială, care tot timpul încearcă să fenteze sistemul. De exemplu, că de vreo două săptămîni, în provincia ligureză La Spezia, din cauza turismului și restul, a început să crească numărul infectaților, prin urmare, guvernul a decretat că purtatul măștii pe stradă e obligatoriu, zi sau noapte.

Voiam să zic că-s speciali și tot timpul vor să fenteze sistemul, ba cu masca sub nas, ba trăgînd masca sub bărbie cînd vorbesc la telefon în autobuz, ca apoi s-o tragă la loc peste nas, dar…

Dar astea-s cazuri puține. 99% dintre oameni sînt cu masca peste nas. Și pe stradă și la cîrciumă și-n autobuz, și la 22 grade la aer condiționat și la 32 afară, și la umbră și la soare. Și lumea păstrează un metru distanță și la plajă și stă și seara la cîrciumă, că-i aperitivo sau cină.

Și cică ligurezii ar fi mai speciali decît restul italienilor, mai căpoși și ușor mai moldoveni sau mai olteni. Da’ unde-au fost ținuți în casă trei luni, iacătă, se vede. Ș-apoi mă uit pe fb și văd ce scandaluri stupide sînt cu măștile și zic… hm, cred că cei mai speciali dintre italieni sînt românii.

E drept și că statul italian a cam fentat sistemul, vara asta, și nu prea au testat pe cît ar fi putut ca să nu înfunde economia – sau cel puțin asta zic ăștia de pe-aici -, la fel cum localnicii fentează Fiscul nedînd bond fiscal și cerînd doar cash, dar iată că, atunci cînd s-a dat ordin că ori mască, ori în casă, treaba merge. Așa, mai specială, dar merge.

1 comentariu

  1. Peste tot e așa, eu când merg la birou dimineața sau mă întorc acasă trec prin 4 localități și mereu văd că doar 50% poartă masca peste gură și nas, restul ori n-o poartă deloc ori o poartă aiurea.
    Pe la noi unde sunt birourile se poartă doar de ochii lumii fiindcă cât timp nu apare patrula, și n-am văzut-o decât de două ori cu radarul din aprilie, nu se sinchisește nimeni.