OSX Mountain Lion. Un pic mai aproape de iOS

Eu am o rîşniţă de MacBook Air din prima generaţie, care nu-mi permite cine ştie ce performanţe spectaculoase. E motivul pentru care am făcut downgrade la Snow Leopard. Însă Apple a anunţat, ieri, că vom vedea, la vară, o nouă versiune a sistemului de operare. Prin urmare, fie ce-o fi, trebuie să mai trec o dată printr-o instalare de OSX – pe “curat”, de data asta -, ca să pot face upgrade. În fine, trecem peste mizilicurile astea şi vedem ce se întîmplă.

O povestioară simpatică despre noul sistem de operare, la John Gruber, un soi de preview, la The Verge. Pe scurt, mare lucru nu se întîmplă, cu excepţia introducerii unor noi “funcţii”: Notification Center, iMessages, AirPlay, Game Center, o mai bună integrare cu iCloud, iCal se transformă în Calendar, Reminder, integrare a Twitter – conform exemplului din iOS -, un refresh pentru Mail şi GateKeeper. Dintre toate, GateKeeper pare cea mai interesantă, mai ales pentru dezvoltatorii de aplicaţii.

Încotro merge Apple

Dacă e s-o luăm punctual, strategia Apple e simplă şi a fost extrem de bine definită – nu mai ştiu pe unde citeam – în “noi ne concentrăm pe produse puţine, ca să le putem face bine“. Şi “facem să fie bine” se defineşte, în momentul de faţă, printr-un soi de unificare a platformelor. Introducerea unor aplicaţii sau funcţii din iOS în OSX este, cum zice şi Gruber, o unificare conceptuală, nu la nivel de cod sursă. Iar asta nu face altceva decît să ridice vînzările la nivel mare.

Exemplu concret: doar în 2011, vînzările de device-uri bazate pe iOS (iPod, iPhone, iPad) au depăşit vînzările totale de Mac-uri, de la înfiinţarea Apple şi pînă în prezent. Pentru un posesor de iPhone şi iPad, dar care încă foloseşte un PC, mişcarea logică, atunci cînd va avea nevoie de un nou desktop sau laptop, va fi să-şi ia Mac. Pentru că deja e obişnuit cu sistemul, cu uşurinţa de folosire şi, per total, ştie la ce să se aştepte.

De fapt, despre asta e vorba: uşurarea tranziţiei la OSX pentru orice utilizator de orice alt sistem de operare (ştiu că “uşurare” nu sună bine, dar “facilitare” nu e tocmai cuvîntul potrivit). Practic, iOS devine un fel de teaser pentru OSX. În final, nu vorbim doar despre profit ca scop ultim, ci de cotă de piaţă, care – în cazul Apple – asigură profituri de pe mai multe fronturi (şi hardware, şi software). Tendinţa de creştere a vînzărilor pe segmentul bazat pe OSX a început de acum vreo cîţiva ani. Doar în 2011, au vîndut peste 15 milioane de Mac-uri, în condiţiile în care au vîndut 122 de milioane de la primul Mac şi pînă în prezent.

PS: Da, ştiu, sînt scumpe şi nasoale şi de aia n-are ursul coadă. Nu mă interesează.

8 comentarii

 1. Nasoale???? in niciun caz … sunt de cateva ori mai bune decat un pc… sau decat windows … si asta dupa ce toata viata am avut pc si acum imi doresc sa trec totul pe un mac :)

 2. Eu cred ca s-au speriat de ce se prefigureaza sa fie Windows 8, mai ales de faptul ca o sa intre si pe tablete prin compatibilitatea cu ARM. Prin comparatie distanta dintre iPad/iPhone/iPod si restul universului Mac reprezentat de OSX pare uriasa. Eu cred ca prin tentativa de unificare a OS-urilor, Apple recunoaste ca s-a grabit sa decare laptopul mort.
  Sa vedem ce o sa fie cu Windows 8 si cat de aproape de WP7/WP8 o sa se situeze.

  • @ipo: n-as crede. Eu merg pe varianta ca vor cota de piata cit mai mare, pe toate planurile. OSX e super-ok dupa ce te obisnuiesti cu el, n-are nimic de-a face cu competitia cu win8, plus ca, din cite banuiesc, nu cred ca are probleme de compatibilitate cu ARM, in contextul in care se discuta de vreun an ca la Apple s-ar dori trecerea la ARM.
   Eu cred ca Apple e pe drumul cel bun si tabletele trebuie sa ramina la propriul sistem de operare. Win8 pe tablete mi se pare un soi de waste of resources. Ma rog, om vedea.

 3. @eugen
  depinde pentru ce sunt bune, poate pentru persoane care fac editare de text, grafica 2D sau grafica 3D mai light. Adica pentru segmentul mai artistic al pietei. Inca nu am auzit de ingineri care sa lucreze in CATIA pe MAC-uri, nici de ferme de randare sau de calcul alcatuite din Mac-uri. Un MAC e un VW Beetle sau un Mini, arata un status si e un “statement”, un PC e orice de la Lada Niva la Subaru Forester sau Ford Mustang. Nu tipa in gura mare despre proprietar dar e mult mai configurabil si isi face treaba.

 4. #ipo:
  “Eu cred ca s-au speriat de ce se prefigureaza sa fie Windows 8”
  mane eu inca astept tabelata aia hp cu win 7, prezentata de ballmer inainte de lansarea primului ipad :))) da.. sigur wm 7 pt tel e extrem de aproape de win 7, tot asa.. prin comparatie.

  sigur stii cum arata un osx? hai sa iti spun un secret, win 8 in afara de partea aia de inceput frumos implinita de mici dreptunghiuri nu mai are nimic din platforma lor mobila. la osx discutam efectiv de unificarea aplicatiilor, microsoftistii nca nu au ajuns sa fie unitari asa in mare.

  • @zippo: n-ai inteles, nu discuti de unificarea aplicatiilor decit la nivel conceptual – de nume, de interfata, de usability. Platformele de dezvoltare vor fi in continuare diferite. Da, Mail din OSX va fi similar cu Mail din iOS, la fel si Reminders sau Notes, dar nu si ce e in spate. Codul ramine diferit. “Unificarea” asta conceptuala e menita sa usureze tranzitia de la un sistem de operare la altul. Este, practic, insasi definitia ecosistemului Apple, daca vrei, iar “unificarea” efectiva se face prin intermediul iCloud, care permite o sincronizare perfecta a OSX cu iOS. Asta e ideea.

 5. @Alex Mihaileanu: n-am folosit inca Win8, dar eu cred ca la final ar trebui sa iasa un OS care sa mearga si pe tablete si pe laptop/desktop, cu doua interfete, una optimizata touch si una clasica optimizata pentru productivitate cu mouse-ul. Si cu legacy pentru aplicatiile Win 7, cu exceptia ARM, care probabil nu va putea suporta aplicatii realizate pt x86. Ar fi the best of both worlds. Daca si MS si Apple gandesc la fel, e normal ca ambele companii sa ii dea bice in directia asta. Sa venem in toamna ce-o sa fie.

  @zippo:mane, ce legatura are tableta pe Win 7?
  Bine ca ai testat tu Win 8 si ai descoperit ca e un cacat, dupa buidurile alea rasuflate pe site-uri chinezesti. Hai sa-ti spun eu alt secret: Apple are un telefon si o tableta pe un sistem de operare simplut si laptop si desktop pe un sistem serios, productiv. Daca totul se misca bine, Microsoft o sa aiba un sistem de operare simplut pe telefon si toate celalte pe un sistem de operare serios, bun la productivitate. Asta ar da o sansa tabletei sa nu mai fie un gadget haios pentru mailuri, browsing si filmulete. Si avand in vedere ca procesoarele ARM se dezvolta rapid, eu cred ca OS-ul le tine in urma. Mai gandeste-te la asta, intre doua runde de Angry Birds pe iPad.

 6. Alex, nu cred ca trebuie sa te grabesti cu re-instalarea: 10.8 nu merge pe prima generatie Macbook Air…

  http://osxdaily.com/2012/02/16/os-x-10-8-mountain-lion-system-requirements/

  Macs that are NOT expected to support OS X Mountain Lion
  Older Macs and those with weaker GPU’s will likely be left behind:

  Anything with an Intel GMA 950 or x3100 integrated graphics card
  Anything with an ATI Radeon X1600
  MacBook models released prior to 2008
  Mac Mini released prior to 2007
  iMac models released prior to 2007
  Original MacBook Air