Până unde merge ridicolul (apropo de sărăcie)

Două articole, via Vali, apropo de sărăcie şi de cât de departe merge ridicolul în modul în care tratăm subiectul ăsta. Primul caz e de la noi, din Constanţa mai exact, unde 750 persoane trebuie să plătească 1,4 milioane lei pentru că au mâncat la cantina săracilor deşi…

Curtea de Conturi a notat, in raportul din 2014, ca mai multe persoane care au obtinut venituri mai mari de 123,60 de lei pe luna au beneficiat, in 2013, de ajutor social sub forma de masa la cantina de ajutor social. (sursa)

Va să zică, dacă venitul tău lunar este de 200 sau 300 lei, eşti deja boier, n-ai voie la cantină. Nu neg că unii or fi tras nişte ţepe acolo, dar imaginaţi-vă, de dragul exerciţiului, o familie în care el câştigă 300 lei, ea 200 lei, şi au şi un copil. O familie cu 500 lei lunar e deja burgheză, nu?

Al doilea caz e din State, unde republicanii se dau peste cap să vină cu idei creţe despre cum să scumpească asigurarea medicală de stat, că prea au dus-o bine săracii pe vremea lui Obama. La ce le trebuie lor iPhone?

Doar o bucată de paragraf care mi-a sărit în ochi – apropo de săracii lor care n-au voie, din tichetele de mâncare, să cumpere alimente precum steak (orice-ar însemna asta în engleza americană) sau homar, că astea-s un lux, respectiv critica republicanilor că săracii n-au nevoie de un smartphone, chiar dacă ar putea fi singurul mod prin care ar avea contact cu o piaţă de locuri de muncă.

Why do we begrudge people struggling to get by the occasional indulgence? Why do we so little value pleasure and joy? Why do we insist that if you are poor, you should also be miserable? Why do we require penitence? (sursa)

Postarea asta n-ar trebui văzută prin filtrul vreunei ideologii, n-are treabă cu liberali sau socialişti, ci doar cu faptul că trăim în 2017, iar ridicolul persistă.