Paradoxul românesc: dăm lecţii de “stat de drept”

Cristi Pantazi are un articol bun pe tema distracţiei din Republica Moldova, unde s-a furat un miliard de dolari din trei bănci, ţara e-n groapă, prim-ministrul a fost arestat pentru corupţie, un mafiot se pregăteşte să preia guvernul şi aşa mai departe.

laura-ck

Cristi vine cu nişte potenţiale scenarii despre evoluţia Republicii Moldova şi niciunul nu sună bine. Însă mă distrează, cumva, lecţiile pe care le ţinem tocmai noi, România, pe teme de stat de drept, de luptă anticorupţie şi aşa mai departe.

Până şi Administraţia Prezidenţială dă comunicate în care Iohannis e citat cu sfaturi către Moldova, sfaturi din categoria “continuarea reformelor” şi “întărirea statului de drept”. Este, pe de o parte, amuzant, pe de alta – ironic. Taman noi, care ne batem cu corupţia, dăm sfaturi despre lupta anticorupţie.

Taman noi, unde statul de drept e câmp de bătălie între partide, unde politicienii se acoperă unul pe altul, unde imunitatea parlamentară e sfântă şi nu contează în ce partid eşti, că până şi oponenţii te susţin prin refuzul aprobării reţinerii preventive sau a cercetării penale, taman noi.

E drept, România a făcut paşi mari în direcţiile astea, chiar dacă nu suficient de vizibili, şi doar o mână de procurori de la DNA, acelaşi DNA căruia aceiaşi parlamentari nu-i măresc bugetul. Dar, deh, hai să dăm lecţii.

(Sursa foto)

1 comentariu

  1. Cum spunea/propunea odata Cristian Ghinea/CRPE, teoretic Romania ar putea sa fie mai pragmatica prin a “exporta” democratie, cum fac alte tari central-europene. Adica sa instituie un fond de granturi cu apeluri pentru proiecte, etc. Nu o fi modelul perfect, dar ar fi mai bine si mai concret decat sa oferim doar sfaturi din ‘amvon’. Practice what you preach