Paranoia cu serviciile de spionaj

Săptămâna trecută, mă distram pe seama celor care erau ultragiaţi de faptul că CIA dezvoltă unelte software de interceptare a comunicaţiilor de pe laptopuri sau telefoane.

Marele dump de informaţii #Vault7, de la Wikileaks, s-a dovedit a fi un mare fâs. Au descoperit o colecţie de bug-uri şi vulnerabilităţi de care ştia toată lumea, între timp reparate, iar în tura a doua, au mai dat pe ţeavă o serie de informaţii despre nişte aplicaţii care, la un moment dat, infectau EFI-ul pe Mac-uri (echivalentul Bios pe Windows). În rest, nimic, pauză, nothing, none, nada, zip.

În ultima săptămână însă, a dat paranoia-n românii de pe Facebook. Dar vai!, face SIE campanie pe bloguri! Încă nu m-am prins dacă e vreun soi de gelozie a unor ziarişti care n-au pupat niciodată accesul la nişte informaţii altminteri de bază sau dacă lumea chiar s-a acrit atât de rău, încât încearcă să facă din rahat bici ca să pocnească doar de dragul de-a pocni.

Serios, care-i problema că SIE face o campanie de atragere de recruţi pentru serviciul operativ? Nu asta e treaba SIE? Am uitat cu ce se ocupă serviciile de spionaj?

Başca, să nu uităm că toată România e oricum acrită de România şi că nici să tuni şi nu prea mai găseşti oameni dispuşi să-şi dea sufletul pentru o ţară condusă de nişte incompetenţi.

Când tot mai mulţi se gândesc să se care spre zări mai calde şi mai civilizate, mai ales cei din targetul SIE (27-35 ani), care-i problema că se face o campanie de angajare?

Ce m-a distrat – şi m-a contrariat în acelaşi timp – în legătură cu ambele poveşti, şi cea cu CIA, şi cea cu SIE, este paranoia că “serviciili” te urmăresc. Ca şi când în titulatura SIE nu ar scrie “informaţii EXTERNE” sau ca şi când n-ar fi văzut miliarde de filme cu spioni.

În toate, dar absolut toate filmele cu şpioni, se zice de cel puţin două sute şaptejdemii de ori că “we’re not allowed to operate on home soil“, adică nu au voie să îşi desfăşoare activitatea operativă în propria ţară.

Noh, toţi americanii paranoici de pe Twitter o ţineau langa cu “CIA ne urmăreşte.” Acelaşi lucru şi pe Facebook, “aoleu, Securitatea!

Pe principiul ăsta, nu mai bine tragem obloanele şi închidem serviciile de spionaj? Serios, la ce ne trebuie, c-om fi România sau America? Lasă, bre, să aibă spioni ruşii şi chinezii, noi n-avem nevoie. Are logică, nu? Ah, nu?

În fine, dacă totuşi există curiozităţi legate de cum se pregătesc operativii SIE, Victor Kapra are un reportaj scris mişto, iar alt articol scris bine e la Răzvan pe blog.

În rest, calmez vous, nu dă nimeni doi lei pe ce faceţi voi în timpul vostru.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

3 comentarii

 1. Super tari astia din SIE, doar ca n-au previzionat niste tepe gen: EADS, Microsoft, Bechtel, ca Romania e vulnerabila doar la “inginerii” financiare si nu la terorism – teroristic, ca in alte tari!
  De fapt SIE se ocupa astazi exclusiv cu propaganda politica, aranjand interviuri si cumparand editoriale pt. anti-democratioasa Kovesi.
  Macar DIE se ocupa cu spionajul industrial, fura neste patente, neste tehnologii, facea ceva util economiei patriei.
  Aceasta campanie de beatizare a unui serviciu care numai de informatii nu este, mi se pare jalnica si fara efecte benefice.
  De fapt, SRI&SIE=bussines! Firme, euroi, marafeti, fara numar, contracte, jmecherii, golanii!
  Hai sa n-o mai dam de gard cu patriotismul care nu egzista!

  • @Pamfil: Nu cred că e treaba lor să previzioneze “ţepe” economice, ba şi dacă ar fi fost treaba lor şi le-ar fi previzionat, nu e rolul lor să îi prindă pe băieţi. Decizia se ia politic. Deci să spui că se ocupa cu propaganda politică e cel puţin stupid. În rest, baţi cîmpii.

 2. Ceea ce a publicat Wikileaks nu e un mare fas fiindca vorbim doar de un preview a ceea ce exista de fapt. S-au facut publice chestii inutile azi pentru ca cele 0day sa poata sa se patchuiasca intre timp, iar Assange a si confirmat lucrul asta.
  In mod absolut intamplator de atunci si pana acum au aparut o serie de patchuri fara sa existe vreo legatura cu un consultant de securitate independent, ci “descoperite” de vendori ceea ce confirma faptul ca anumite vulnerabilitati utilizate nu au fost facute publice inca.