O idee despre partidul lui Cioloș, Mișcarea România Împreună

Dacian Cioloș a anunțat că a depus actele pentru înregistrarea partidului Mișcarea România Împreună. Am văzut tot soiul de glumițe și ironii pe seama numelui, MRÎ, Mrrr etc. Dar nu în nume stă problema.

Personal, dacă mă zgârie ceva pe corzile vocale, acela e cuvântul “mișcare“, îmi sună a sindicat și a activism. Pe de altă parte, nici “partid” nu era tocmai cuvântul potrivit pentru că ar fi fost asimilat direct politicii de Dâmbovița sau, mai bine zis, politicianismului mioritic.

Numele nu e neapărat rău, ba ar trebui să aibă un impact potrivit prin acel “împreună” din titulatură, unire etc. Mesajul e bun, ce însă nu e bine la orice ar face Cioloș este atitudinea. Și o să zic, pe scurt, și de ce.

Problema cu USR și cu MRÎ/Platforma România 100 e că sunt prea mulți oameni cu bun-simț implicați în ele. Prin urmare, comunicarea este la fel, de bun-simț, iar când comunici cu bun-simț, nu ești vizibil.

Ce le lipsește ambelor entități este o comunicare agresivă, care să dea de pământ cu PSD-ul. Iar asta nu cred că vom vedea în viitorul apropiat, nu de la Cioloș, nu de la Barna. Pe românește, fight fire with fire. Cu amendamentul că ăștia sunt altfel de pompieri, dintre ăia care dau cu apă, nu dintre cei care dau foc ca să aibă ce stinge, precum PSD.

Or, nu poți salva România cu o comunicare de bun-simț, oricât de mult ar fi bunul simț în ADN-ul tău. Nu așa vei strânge voturi, nu de la cei care încă mai votează și care, întâmplător, votează PSD.

Vestea bună e că majoritatea celor care nu votează (că “n-ai pe cine”) deja au o experiență a unei guvernări Cioloș și știu că se pot aștepta la stabilitate și la curățenie, și că n-ar trebui să mai aibă scuze că nu ies la vot. Vestea proastă e că, fără o comunicare agresivă, nu știu dacă știrea va ajunge la toți.

4 comentarii

 1. am incercat sa citesc scrisoarea lui Ciolos, dar dupa ideile de inceput m-am plictisit sa-i urmaresc rationamentul. incepe bine cand zice ca nu o mana de oameni vor schimba tara. eu as zice ca e exact ca in proverbul ‘pestele se impute de la cap dar se curata de la coada’. Presupun ca ce ce vor Ciolos, Nicusor Dan USR, MRI, etc. este o intarire a clasei de mijloc. o intarire si ingrosare prin prosperitate financiara. insa pentru prosperitate materiala este nevoie de o anumita mentalitate de responsabilitate a cetateanului. spre exemplu degeaba ar face un sistem online de plata a taxelor daca romanii nu sunt doritori de a-si clarifica rapid situatia fiscala. mi se pare imbecil sa urli 6% pentru invatamant cand nu specifici unde se duce si restul de 94%, si ce faci cu deficitul, etc. si cat din 6% inseamna salariile profesorilor si cat renovat scoli, canalizat scoli cu buda afara, salarii paznici si portari, investitii in cercetare in facultati, etc. o discutie directa despre salariile profesorilor in acest cadru ar denota responsabilitate, dar e mai caldut sa speri si sa scandezi ca ‘raii aia nu aloca 6% cat zice leagea’. nu sunt rai sunt nesimtiti care se bazeaza pe prostia nesimtitilor pacaliti in final. revenind, degeaba vei face legi juste pentru ca poporul SA LUCREZE ‘nefurat’ cand de fapt majoritatea electoratului ASTEAPTA POMENI. cer scuze daca generalizez insa asta mi se pare rezultatul ultimului vot si a celor 28 de ani de demagogie, pardon, democratie. altfel reformulat: se poate obtine bunastare dar numai prin munca in conditii liberale. doar conditiile liberale singure nu pot aduce prosperitatea. si asta la un popor tinut in sclavie timp de 45 de ani si in prosteala urmatorii 28.
  din pacate soarta lui Ciolos pare sa fie ca si a USRului. baza doctrinei liberale e ca generatorul prosperitatii este muncitorul, drept pentru care statul e unul minimalist si percepe taxe cat mai mici pentru cateva servicii de garantare a libertatilor. drept urmare Ciolos, Nicusor&co. doctrinar nu pot promite pomeni. si daca ar promite si-ar trada constiinta. marea majoritate a electoratului e indopata cu himera comunista, anume ca cetateanul este neinsemnat in fata aparatului birocratic si tot ce poate sa spere sunt mici oscioare aruncate de cei care mananca cat mai mult. de la tabara psd asteapta sa pice ceva mititel fara a depune efort. tabara liberala nu le promite nici un oscior, le arata decent munca, iar masa imbelsugata daca va veni, atunci va veni tarziu, si nu imediat. de aceea pentru cei mai multi alegatori tabara liberala pare mai urata decat tabara pesedeului.
  in alta ordine de idei doresc lui Ciolos, Nicusor, USR, MRI, etc. sa nu se infiltreze cu oportunisti. asta ar fi lectia istoriei pntcd. sau destabilizatori trimisi de psd. asta ar fi lectia istoriei pnl.

 2. @Silviu: too late (pentru ultima fraza).

 3. maxim 2%! la urmatoarele alegeri.

 4. Dați-mi mai multe date privind situl Dvs.cred ca este mai onest in demersul dumneavoastră.
  Sunt interesant de oameni ONEȘTI dar nu cred ca acest domn Dacian Cioloș merita așa ceva.
  Cum a putut individul asta sa ascundă ca la terminarea mandatului de Comisar UE pe agricultura primea peste 8000 Euro ( o avere pentru un roman normal)vezi doamne sa nu se ducă in privat.Dar cine L-a propus sa fie Prim ministru ? Dacă îmi dați un raspuns bine dacă nu ii doresc succes la viitoarele alegeri unde ca obține maximum de voturi ( nule).
  Romanii au nevoie de un altfel de partid și nu de OPORTUNIȘTI CARE AU MÂNCAT ȘI BĂUT BINE LA COMISIA UE ȘI ACUM VOR SA ÎNTRE IN POLITICA!
  ASTA N U. ESTE POLITICA O FAC DIN PLICTISEALA POATE LE IESE CEVA