Ăștia din patronate sunt adorabili cu nevoile lor de angajați

Citeam o declarație dată de Dragoș Anastasiu, ceva cu creșterea economică și bla bla tipic unui șef de cameră de comerț – că, mai nou, Anastasiu e președintele CCI Germano-Române. Or, nu știu, eu când aud de omul ăsta, îl asociez direct cu turismul.

Asociere care, iată, mi-a amintit de alte știri, de vara asta, despre turism. Alea în care patronatele se plâng că n-au angajați, ca picolii de la mare sunt puștani de 16-18 ani fără nici o pregătire, că românii preferă să emigreze decât să muncească aici pentru ei, c-o fi, c-o păți.

Hai să-l ascultăm, de exemplu, pe Dragoș Răducan, un șef al federației patronatelor din turism, care se lamenta fix de chestia din paragraful de deasupra. Luați de-aici:

Unii încearcă să muncească, dar nefiind formaţi nici profesional, nici educaţional, nu au randamentul unui angajat cu experienţă. Şi pentru acelaşi post trebuie să angajezi doi oameni.

Băi, voi vă dați seama ce nasol tre’ să fie în turism? Să trebuiască să plătești doi oameni pentru același lucru? Vă dați seama cum afectează asta bugetele de salarii? Cu 35%!, zice Răducan.

În paragraful următor, aflăm și cu cât îi plătește pe puștanii ăia:

El spune că un picolo ”care nu a lucrat nimic în viaţa lui şi care sparge farfurii” are un salariu net de 1.200 lei pe lună.

Atâta generozitate și lumea nu se îngrămădește să se angajeze la împins tava și dat cu mătura pe litoral. Vă închipuiți ce nesimțiți sunt românii ăștia? Ce lepre leneșe? Și cum preferă, nemernicii, să emigreze în loc să muncească zece ore pe zi, de luni până duminică, în hotelurile lor infecte de la Marea Neagră?

Alt individ extrem de inteligent, tot din turism, se plângea de o chestie similară. Să-l ascultăm pe Dragoș Petrescu (nu mă întrebați de ce pe toți ăștia din turism îi cheamă Dragoș, că nu știu), președintele asociației Forță de Muncă în Turism – HORA, care miaună că tre’ să aducă muncitori din Nepal, Sri Lanka, Filipine, d-astea:

Vi se pare normal ca un spălător de vase să aibă un salariu de 500 de euro minim şi un român care lucrează lângă el să aibă 350 de euro pe lună? E anormal să fiu obligat să dau mai mult unui străin decât unui român.

Și totul din cauza nei legi nenorocite care îi obligă pe patronii români să plătească angajații din afară UE cu un salariu minim egal cu salariul mediu pe economie… Pff, ce dezastru!

Băi, zău acum, mi se pare mie sau oamenii ăștia sunt complet cretini? Că mie, unuia, logica simplă îmi zice că dacă nu găsești oameni pregătiți pe care vrei să-i plătești cu 1200 lei lunar, în loc să angajezi doi adolescenți pe 2400 lei, cauți oameni pregătiți dispuși să accepte 2400. E ridicol să te plângi că tre’ să angajezi adolescenți neproductivi sau filipinezi pe 2700 lei lunar.

Dar nu, noi căutăm sclavi, pentru că încă nu ne-am scos capul din fund și încă trăim cu impresia că mai e că până acum zece ani, când dădeai oameni afară pe motiv că nu-ți plăcea mutra lor, că era coada la ușă, să se angajeze. Când or să priceapă indivizii ăștia că nu mai merge cu sclavageala și că tre’ să-și respecte angajații, abia atunci or să se miște lucrurile în industrie. Altfel, își merită soarta. Faliment plăcut!

5 comentarii

 1. 1. Ai dereptate la cum vorbesc, nu stiu sa se exprime.
  2. Am fost la un botez vineri si o nunta sambata in Ambasad’Or si Domeniul Stirbei.
  Chelnerii erau minori si erau praf, mancarea a fost infecta, dar cladirile Lux!
  2. Nu poti plati chelnerii cum ii platesti afara, nu ai de unde.
  In restaurantele mici, afara ai 2-3 oameni in total si 2-3 chestii in meniu, iar oamenii aia servesc doar la orele de varf si in rest ajuta in bucatarie.
  Asta fac si romanii plecati afara.
  In Romania chelenerul sta pe telefon cand nu are clienti, ca nu poate lucra in Bucatarie, nu poate spala pe jos eta.
  3. Cand ti se pare mult 25 lei o masa de o persoana in oras (meniul zilei), dar pe afara nu scapi sub 3x fara alcool (20 eur), de acolo e diferenta la salariu. (o poti extinde si la alte meniuri)
  4. Turismul la noi e de weekend, iar afacerile si angajatii nu pot trai doar in weekend, de preferinta cu preturi mici.
  5. Industtria nu poate concura direct cu angajatorii de afara, munca e la fel sau mai mare acolo, iar banii reali sunt adesea de 3-4x mai mult. Daca inmultesti salariile de 3-4x, pur si simplu te lasi de meserie sau esti fundatie de binefacere=> in horeca se face f multa evaziune, altfel nu merge.
  6. Eu lucrez ca furnizor pt horeca de 20 de ani. Ce tepe se dau, te doare mintea, e care mai de care mai hot.

 2. Eu am ajuns la concluzia ca nu e doar in Romania fenomentul asta. Se schimba lucrurile si cam peste tot pe glob cei care nu vor intelege sa-si schimbe comportamentul (in special patronii si top-management) fata de un angajat, o sa aiba mari surprize in urmatorii ani.

  Cred ca este si un conflict intre generatii, dar probabil despre asta o sa citim peste vreo 10 ani in carti si/sau articole stiintifice sociologice ;)

 3. Ai niste fracturi logice in rationamentul tau.
  Sigur ca ai da 2400 RON unuia care stii ca face treaba decat 1200 la 2 afafici care sparg farfurii.
  Problema ca nu gasesti din astia carora sa le dai 2400 RON sa faca treaba si te multumesti cu afaficii. Stiu – e greu rationamentul asta pentru ca tu pleci de la ideea ca patronatul nu vrea sa plateasca desi oameni care sa vrea sa munceasca si sa si stie s-o faca sunt pe toate drumurile.
  Nu prea e asa…

 4. Ar mai trebui spus ca se plang de lipsa de angajati companii care finanteaza clasa politica din cauza careia pleaca lumea din Romania.
  Si da, sunt aceleasi companii care se plangeau ca vor da faliment din cauza cresterii salariului minim de la 700 RON la 1.000 RON, apoi la 1.200 RON.

 5. ” Încadrarea în muncă a absolvenților instituțiilor de învățământ pe durată nedeterminată este egală cu acordarea, pentru fiecare persoană vizată, a unei sume lunare de 2.250 de lei (în creștere de la 900 de lei), timp de 12 luni.
  Angajatorii sunt obligați să păstreze acești salariați timp de cel puțin 18 luni, se arată în Legea nr. 76/2002 ” – de pe ceva site

  Le convine boss, le convine – ca nu-i platesc de la ei…