PDL-ul pentru ce mai luptă, acum? Ce mai poate cîştiga?

Am citit două articole despre rezultatele votării de duminică şi încerc să leg două idei: 1. la PDL, nimeni nu-şi asumă răspunderea; 2. românii au votat pentru a sancţiona – atenţie! – aroganţa unui partid. A doua e tristă. E tristă pentru că românii au memoria scurtă, nu-şi mai amintesc aroganţa de pînă-n 2004, cînd trebuia să-i numărăm ouăle lui Năstase, şi uită că, dacă ar fi să analizăm guvernarea lui Emil Boc, am trecut prin criză destul de bine, chiar mai bine decît ne-am fi aşteptat. Greşeala PDL-ului însă a fost că n-a comunicat cum trebuie. Ah, şi a mai avut “bafta” de a primi, constant, bolovani de la trustul lui Voiculescu, unde manipularea a fost scopul viaţii fiecărui angajat.

Legat de asumarea răspunderii pentru eşecul din alegeri, Vlad Petreanu spune, în mare, cam acelaşi lucru: atitudinea pedeliştilor e cea care va trage partidul şi mai jos. Atitudinea asta, aroganţa, nu este nici pe departe la fel precum în 2003-2004. Dar asta n-o vom simţi acum, ci peste un an de zile. Era, la un moment dat, o discuţie despre cît durează entuziasmul în rîndul susţinătorilor unui partid. Primul an e cel în care lumea are aşteptări, al doilea e cel în care are dubii, iar din al treilea încolo, începe dezamăgirea. În cazul nostru, dubiile deja există, ştie toată lumea că PSD-ul nu este mai bun.

Revenind la asumarea răspunderii, nimeni n-are ce să-şi asume. PDL este, în momentul ăsta, aşa cum zicea Blaga, parcă, acolo unde trebuie. Aroganţa i-a dus jos, dar vor creşte din nou. Şi Blaga, precum şi ceilalţi mari ai PDL-ului, ştiu că vor creşte dintr-un motiv simplu: Ponta îşi dă singur cu firma-n cap. Nici n-a ajuns bine la putere, că a-nceput să schimbe, să numească, să intervină pentru a-şi ajuta mentorul cu ouă de Cornu. Şi ăsta e doar un exemplu, dar mai sînt o groază de idei creţe pe care le-a anunţat şi care n-au acoperire, mai sînt o groază de promisiuni pe care n-o să şi le poată ţine şi o să auzim, curînd, de o groază de noi poliţe plătite şi mînăreli acoperite. E doar o chestiune de timp.

Era inevitabil pentru PDL, trebuia să ajungă la 15%, au avut o guvernare deloc populară şi deloc comunicativă. Dar tind să cred că situaţia actuală este, de fapt, premeditată. E foarte posibil să mă înşel, dar în ciuda nervilor şefilor partidului (cel mai probabil, din cauză că se aşteptau la cel puţin 20%, iar 15% e dezamăgitor chiar şi pentru ei), căderea din ultimele luni este premeditată. Încercaţi să vă amintiţi cît de stresat şi de nervos era Traian Băsescu pînă la căderea lui Emil Boc şi cît de calm şi de relaxat a fost după numirea lui Victor Ponta, “Na, du ţara de rîpă! Eu mi-am luat mîinile de pe ea, descurcaţi-vă. Chemaţi-mă cînd sînteţi în rahat.

Pe mine, Băsescu nu încetează să mă surprindă. Coace el ceva şi o să vedem, probabil, foarte curînd. Epopeea PDL încă nu s-a terminat. O să fie interesant.

8 comentarii

 1. Mi-as dori foarte mult sa ai gura de aur, Alex.

  Nu de alta dar cam incepe sa se-ntunece in Romania.

 2. si totusi ar fi foaaarte util sa scape de vreo cativa geniali, gen udrea. n-o fi ea ca nastase, dar nici departe nu e.

 3. Intrebare: Ce face un primar dupa ce castiga alegerile?
  Raspuns: Schimba borduri!
  Asta se intampla de ieri in sectorul 1, pe bd. Averescu: sunt schimbate bordurile de la trotuar, pentru ca cele puse acum doi ani nu mai fac bani in conturile anumitor firme. Asta in timp ce unele strazi din sectorul 1 raman neasfaltate, fara canalizare, neracordate la utilitati. De Videanu s-a prins eticheta de „bordurist”, dar el nu mai e la primarie de niste ani. De „borduristii” noi nu zice nimeni nimic?

 4. Sever Voinescu si Cristian Preda au fost singurii de pana acum din PDL care au spus clar si raspicat ca au pierdut alegerile. dar na, ei doi nu fac parte dintre “greii” partidului si nu sunt vocile influente din pacate. cred ca cei doi vor pleca alaturi de MRU iar ceilalti precum Blaga sau Videanu vor ramane si se vor alia cu un PSD, care va lasa PNL deoparte pt ca vor dori sa isi propuna candidatul lor pt Cotroceni. Antonescu imi pare doar un iepure aruncat in cursa fara sa ajunga la finis. Basescu are avantajul ca prezidentialele sunt in 2014, timp destul pt sforarii.

 5. Sa nu ne grabim sa plangem la capul PDL. Analiza dumneavoastra este foarte pertinenta si coincide cu punctul meu de vedere. In primul rand votul asa zis politic ar trebui sa fie un motiv de reflectie pentru USL. Se vorbeste de Duminica Orbului dar se uita ca PSD impreuna cu PNL au doar 50%, departe de cat facea paridul lui Iliescu singur in vremurile bune. Apoi PDL este la un nivel real de 20%, daca stam sa ne gandim ca APEL in Neamt sau ML in Arad nu sunt decat un PDL vopsit impreuna cu ceva oaste de stransura.Daca legea electorala a USL ar trece in formula propusa ar avea ceva probleme, dar ea nu va trece de Curtea Constitutionala. USL are 50% dar este maximum din ce poate spera sa primeasca vreodata. Incet incet pedelistii terorizati de alegerile locale isi vor da seama ca practic poporul ii detesta dar nu-i uraste si se vor regrupa. Nu le ramane decat sa reorganizeze partidul si sa inceapa sa profite de greselile abundente ale guvernarii Ponta.

 6. Pentru ce ramane :))

 7. basescu e relaxat fiindca nu-i pasa de nimic si fiindca are imunitate de la licuriciul mare, asa cum iliescu are imunitate de la licuriciul fost mare. si-au indeplinit misiunea, pot muri linistiti in paturile lor.
  iar pdl=psd=fsn…

 8. Rapunsuri la cele doua intrebari :

  1. pentru libertate (la propriu) ;

  2. pentru libertate (la propriu).

  [la nivel mare, citiva dintre ei sunt penali !]

  Cit despre Base’, e relaxat :

  – are “verde”de la licuriciul cel mare ;

  – daca lui ii e bine, care-i treaba ?…

  – e din categoria “n-are mama, n-are tata” ;

  – iar cu PD-L … “eu te-am facut, eu te omor” …