Pedepse pentru vitezomani

Se dă cazul unui individ cu permisul suspendat, care s-a urcat pe o motocicletă fără plăcuţe de înmatriculare, dar, întîmplător, şi cu o cameră video montată pe ea. A călcat-o mai mult decît trebuia, iar poliţia i-a făcut semne să tragă pe dreapta. N-a oprit, ci a fugit de poliţie. Cu vreo 200 km/h.

car-chase

Două săptămîni mai tîrziu, omul a urcat clipul video pe YouTube, să se laude. Evident, băieţii de la procuratură au reuşit să sincronizeze timpul şi datele de geolocaţie ale clipului de pe YouTube cu cel înregistrat de maşina de poliţie. Judecătorul a decis ca vitezomanul să facă patru ani de puşcărie pentru punerea în pericol a oamenilor.

Explicaţia: nu se întîmplă în România, ci în SUA. Pe vitezoman l-au prins şi pentru că purta, la picior, o brăţară “dăruită” de poliţie, omul fiind eliberat condiţionat pentru posesia unei maşini furate şi asalt asupra unui poliţist. Datele au fost, de asemenea, sincronizate cu cele din clipurile video.

Întreaga ştire e disponibilă aici, clipul e mai jos.

Ce e însă interesant e că, spre deosebire de România, unde omori oamenii şi iei doi ani cu suspendare, în SUA, iei patru ani pentru “punerea în pericol a oamenilor.” Ce-ar fi dacă s-ar schimba şi la noi, un pic, legile?

10 comentarii

 1. Alex, stii clar ca nu se va schimba absolut NIMIC in regimul pedepselor privind infractiunile rutiere. NIMENI nu are interesul ca baiatu’ lu’ sefu’ sa faca inchisoare ca avea 200km la ora unde maximul e 130. Sau ca a omorit baut o persoana pe trecerea de pietoni. Cu un vocat mediu isi ia cu suspendare… si dupa 1 luna mai poate omori pe cineva.

 2. Nenea ăsta a luat 4 ani cu executare pt. ca era recidivist si a incalcat termenii eliberarii conditionate. Dacă treaba asta o făcea un student eminent provenit dintr-o familie bună si aflat la prima abatere, cu siguranță pedeapsa era alta.

 3. @Alex: si la noi eu zic s-ar fi intamplat la fel. Pedeapsa pentru conducerea fara permis e inchisoarea, care poate fi data si cu suspendare. Daca ai antecedente penale, ai sanse mult mai mari sa primesti cu executare. Daca ai deja o sentinta de inchisoare cu suspendare care e inca activa (nu a trecut perioada de suspendare), perioada ramasa din sentinta cu suspendare se adauga la noua sentinta.
  Ce zici tu de omor, e de fapt omor din culpa. La noi practica e de obicei daca nu ai circumstante agravante sau antecedente sa primesti cu suspendare.

 4. Tipul a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni, mai precis pentru 3 infracţiuni care sunt prevăzute de lege atât la noi, cât şi în majoritatea ţărilor: adică a condus fără permis valabil, a încălcat termenii eliberării condiţionate şi a fost agresiv faţă de poliţiştii care au încercat să îl oprească, adică ultraj. Faptul că a fugit cu 200 sau cu 20 km/h e irelevant, a comis infracţiunile şi a suportat consecinţele.

  Dacă era recidivist şi încă şi condamnat pentru o faptă violentă, foarte probabil ştia prea bine la ce se aşteaptă şi nu e direct comparabil cu oamenii cinstiţi.

  • @Nautislus: recidivist sau nu, ultraj şi încălcarea termenilor eliberării condiţionate, asta e pedeapsa pentru punerea în pericol a cerlolalţi. Uşor diferite, cred :)

 5. De data asta te inseli – la fel ar fi patit si la noi. Conducerea fara permis si conducerea unui autovehicul neinmatriculat sunt infractiuni si in RO, dar de obicei se da cu suspendare. In cazul in care omul are deja o condamnare cu suspendare sau este eliberat conditionat, se da automat cu suspendare. Vezi cazul Becali.

 6. Mai mulţi o repetaţi pe aia cu “la fel ar fi patit si la noi”, uitând printre altele şi modul diferit de aplicare al pedepselor. În SUA pedepsele se cumulează aritmetic. La noi se contopesc şi execuţi doar una din ele + un eventual spor de la celelalte. De aceea la noi dacă Poliţia prinde un hoţ, de comun acord i se pun în cârcă toate dosarele de furt nerezolvate. Hoţul aceeaşi pedeapsă o va executa, în schimb va beneficia de mici atenţii din partea poliţistilor care la rândul lor pot raporta eficienţă, 100% cazuri rezolvate, avans grade şi salarii.

 7. De aceea admir justitia din USA unde legea e lege si nu te joci cu ea…