Pensionari şi pensionari

O femeie ceva mai în vârstă vorbeşte la telefon, în autobuz. Nu ţipă, dimpotrivă, încearcă să vorbească suficient de încet încât să nu deranjeze pe nimeni şi, totuşi, să fie auzită la capătul celălalt. Dacă tragi cu urechea, îţi dai seama că e pensionară.

Are un copil de şase ani, o fetiţă, în spital, internată în urma unui accident de maşină. A fost lovită pe trecerea de pietoni şi s-a ales cu picioarele rupte, cu alte fracturi ale bazinului şi cu un cheag de sânge la cap. În vreo două zile, intră în operaţie pe creier.

Întâmplarea nu-i auzită de mine, ci de altcineva. Nu pot să-i dau numele, că n-am cerut acordul, însă persoana în cauzâ a redat aproape fidel vorbele bătrânei. Nu le-am ţinut minte pe toate, aşa că reproduc pe scurt mai departe.

Cel mai probabil, copila e nepoata. Cealaltă “fată” din discuţie, probabil fiica ei, nu e în ţară. “N-am mai vorbit de multicel cu ea… A plecat la muncă… N-a trimis nici un ban, nimic. Nici nu ştiu dacă e bine, dacă n-o fi sechestrată pe undeva…

Ne-au dat afară din cauza datoriilor. Acum stăm cu gazdă. O să vină pensia peste câteva zile, nici nu ştiu cum să fac. Dau 350 la chirie şi mai dau la spital 200 şi… Ai avea? Ai cum? Mai rămân cu 50 lei şi fata e în spital… Pentru fată, că pentru mine, eu m-am obişnuit, mie nu-mi trebuie… Ah, n-ai cum? Eh… Nu-i nimic, iartă-mă, iartă-mă c-am îndrăznit…

Cam aşa a fost discuţia telefonică. Relatarea a fost mai lungă, dar cert e că femeia, după ce va lua pensia, rămâne cu 50 lei şi-un copil în spital.

***

Se dă următoarea ştire:

Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptat marţi în şedinţa comună de plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului cu 303 voturi “pentru”, 124 “împotrivă” şi două abţineri. Guvernul a dat aviz negativ acestui proiect, invocând acordul cu FMI. Potrivit acestui proiect legislativ, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de circa 4600 de lei, iar pentru un mandat va primi circa 1.500 de lei. De această indemnizaţie nu beneficiază însă şi parlamentarii condamnaţi definitiv pentru corupţie, acesta fiind un amendament ce aparţine liberalului Radu Zlati, singurul liberal care a anunţat că va vota pentru acest proiect. (sursa)

***

Şi se dă declaraţia asta, a lui Marius Manolache, deputat PSD urmărit penal şi finul lui Victor Ponta:

Eu cred că nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic şamd. (sursa)

***

PS: Ca să nu existe dezbateri inutile, persoana care a auzit discuţia a scos din portofel 100 lei şi i-a dat-o femeii.

În rest, trageţi voi concluziile.

5 comentarii

 1. Alex, exista o singura lege: cea ca cererii si a ofertei. Nu se aplica doar financiar la piata ci si pe plan emotional: daca batranica aceea accepta sa nu ramana cu nimic si nu se opune pensiilor de parlamentari, are viata pe care o are. Daca parlamentarul respectiv cere si i se ofera, va avea pensia pe care o merita. Imi pare rau ca sunt cinic, insa asta cred subiectiv ca sunt relatiile interumane. Din punct uman e pacat, dar asa a fost si va fi omenirea. de aceea au existat si vor exista dictaturi.
  De urmarit declaratia aia cu ‘nu putem sa punem egal intre un demnitar si un medic, inginer, s.a.m.d.’. da, e scoasa din context, e vorba deocamdata despre pensii ‘speciale’, dar de ce nu poate fi extinsa la ‘parlamentarii sunt mai egali’, de ce nu, chiar si in fata legii. Oh, asta s-a intamplat deja.

  • @Silviu: nu e chiar aşa. Şi eu eram “cinic” pînă am picat într-o depresie şi am început să înţeleg care-i treaba cu motivaţia şi cum dispare ea din cauza situaţiei, cînd nu mai vezi nici o ieşire etc. Or, românii sînt o naţie deprimată în general, de aia lipseşte tragerea de inimă. Înainte de a intra în presă, vedeam lucrurile la fel de simplist ca oamenii ăştia, “toţi sînt hoţi, cu cine să-i schimbi?, cu alţi hoţi, toţi o apă şi-un pămînt” etc. E mai complicat, să ştii.

 2. da Alex, nu neg ca depresia taie din pofta de viata si altii de pe margine incearca sa profite de tine – mi s-a intamplat si mie. tu crezi ca ‘nesimtitul’ care cere pensii mai mari de parlamentar ii pasa de depresia bunicutei?
  Nu stiu cum as putea explica ceea ce vad eu complicat: adica oameni sa fie omorati pe strada si restul care mai raman in viata sa nu le pese de ce au murit aceea si cine i-a impuscat? (ma refer la revolutie) ca niste badarani sa vina sa snopeasca niste demonstranti si apoi marele lor coordinator sa fie reales? chiar si ca cea mai buna solutie pentru inceputul de mileniu? (ma refer la mineriade si ilici votat contra vadim). nu, acestea nu au fost simple depresii ale unei batranici careia i s-a accidentat nepoata. a fost o multime de oameni care a ales asa. de partea cealalta au fost escroci ce au profitat de neglijenta constiintei populatiei: unii direct interesati sa prosteasca mai departe, ceilalti sperand ca viata de opozitie are si ea sfarsit si nu se merita se destepti electoratul ca acesta te va penaliza si pe tine.
  da, sunt oameni sarmani in romania – nu neg acest lucru – insa au fost bagati in disperare de sistemul comunist si nu stiu sa isi creeze o realitate normala. pacat

  • @Silviu: au fost oameni mînaţi de sărăcie. Au crezut că o să primească mai mult şi au votat. Cînd n-au primit, au votat cu ceilalţi şi n-a fost bine, aşa că au votat din nou cu primii. Şi primii le-au mai aruncat doi lei şi ei au luat-o de bună. Apoi a venit criza şi, după creşteri, au venit ăia care-au tăiat. Apoi au venit înapoi ceilalţi şi au anulat tăierile şi au fost din nou ăia buni. Oricît de mic mărunţişul, e de luat, de nu de dat, aşa că e important, iar cine-l dă, e votat. Pomeni electorale. Sărăcia în asta se măsoară, în speranţă generată de mărunţiş. Nu poţi să-i acuzi că-s proşti, ei se raportează la ce le dai, iar ţinîndu-i în beznă, în sărăcie, le spui că atîta valorează, că nu merită mult, ci merită să primească cu ţîrîita. Iar ăştia care le dau cu ţîrîita ştiu asta, nu-s idioţi, şi profită.

 3. La sfarsit m-am gandit la ce zicea Dinica in Filantropica, ca poate ca au evoluat metodele.
  Trecand peste, e de toata jena ca tara asta e furata in vazul nostru iar noi nu facem nimic. Ne bazam doar pe DNA dar cred ca noi, tinerii, ar trebui sa ne implicam mai mult sau sa nu mai incurajam toate magariile care se fac.
  Io unul, n-am dat spaga niciodata unui functionar si interactionez destul de des cu ei de vreo cativa ani, din pozitia unui mic antreprenor.(la medic nu se pune)