Pentru amatorii de fotografie: obiectivul de 35mm

Am trecut ieri, pe la F64, şi mi-a luat un filtru Hoya Warm – revin cu poze – şi, printre altele, m-am jucat cu o lentilă Canon 35mm f/2.0. E următorul obiectiv pe lista mea. Jucăria e absolut superbă, are o profunzime de cîmp fantastică şi un bokeh mişto. Asta aşa, că n-am bani de un 35mm f/1.4. De preţul unui f/1.4 mai cumpăr vreo şaptezeci de lentile. În fine, fotografia nu e pasiune, e boală.

În altă ordine de idei, pentru nikonişti, un DX 35mm f/1.8 costă 775 de lei. Nu se potriveşte cu full-frame-ul, dar, pentru orice posesor de entry-level, are o deschidere suficientă pentru luminozite relativ scăzută şi, din ce văd în descriere, e cel mai rapid obiectiv Nikon pentru formatul DX. E bun de peisaje, dar presupun că, la f/1.8, are profunzime destulă şi pentru portrete şi pentru close-ups.

E obiectivul ideal pentru orice începător care vrea mai multă flexibilitate decît ceea ce-i oferă tradiţionalul 50mm. Plus, cine-l cumpără pînă la finele lunii septembrie beneficiază de garanţie timp de cinci ani. Eu cred că e cazul de dat năvală.

4 comentarii

 1. se spune nikonian :)

  pai sa pui poza cu obiectiv Nikon si in text lauzi Canon-ul ? e frumos asa ? :) (ai grija sa nu faci greseala asta legat de dinamo/steaua…)

  eu mi-am luat un Nikkor 50 mm f/2.8, second hand, dar nu m-a impresionat deloc. decat sa merg spre 35, cred ca mai degraba merg spre 85 mm (ptr portrete).

  • @val: eu cred că 35mm f/1.8 de Nikon e chiar decent. Nu l-am testat, dar e mai deschis decît cel de Canon, deci probabil că şi profunzimea e mai bună. Şi chiar cred că merită, pentru un începător, să mai pună cîţiva poli să-şi ia un 35mm în locul unui 50mm.
   Altfel, dacă-s posesor de Canon, ce vrei să fac? :))

 2. L-am avut si eu, poate deveni destul de util daca tragi in conditii de low light si ai un buget mai restrans.

 3. Si eu l-am avut si e cel mai bun pe care l-am folosit.