PepsiCo România nu va mări bruturile angajaților

PepsiCo e cam prima companie mare din România – cel puțin ca cifră de afaceri – care a decis să nu mărească bruturile angajaților după trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, sau cel puțin așa mi-au șoptit mie vreo două vrăbiuțe care au citit comunicarea oficială către angajați.

Există mai multe direcții de negociere, dar până acum, nici una dintre variante nu include acoperirea totală diferenței de impozit. Asta înseamnă scăderea salariilor în lung și-n lat, de la om de vânzări la IT-ist. Prima consecință e că deja au început să le plece angajați de la HR.

PepsiCo România are în jur de 2.000 angajați, două fabrici și vreo opt branduri importante, dintre care Pepsi, Lay’s, Star, Prigat, Doritos, Lipton. Problema este că majoritatea angajaților sunt în fabrici și sunt plătiți cu minimul pe economie.

Dacă nu crești bruturile, vor lua mai puțin decât vânzătoarele de la colțul străzii. Și, din câte mi-a ajuns mie pe la urechi, deși mărirea este irelevantă – în fond, nu e ca și cum ar afecta bugetul de salariu, că nu se schimbă nimic concret -, încă se discută dacă să mărească sau nu bruturile, ceea ce mi se pare extrem de jenant.

Personal, nu pricep de ce ai face așa ceva, mai ales când majoritatea angajaților sunt plătiți cu minimul pe economie. Nu înțeleg de ce ți-ai asuma să-ți plece tot mai mulți oameni – și vor pleca, în primul rând, oamenii buni, nu leprele, că ălora le convine să rămână și pe bani mai puțini. Și nu înțeleg de ce și-ar asuma un risc de imagine arătând lumii că sunt zgârciți tocmai cu ăia pe care-i plătesc cu aproape nimic.

PS: O să actualizez pe măsură ce mai primesc reacții.

UPDATE 1: E posibil ca ăsta să fie un rezultat al practicilor corporatiste, iar salariile nete să rămână întregi prin tot soiul de bonusuri. O să primesc, mâine – cred, și un răspuns oficial. Situația asta e rezultatul lipsei de predictibilitate a guvernului. Nu poți să treci o lege după ureche, fără să anunți mediul de business, care e mai birocratizat decât orice stat. Și situația e similară în mai multe corporații, care până primesc avizele de la HQ, vor trebui să găsească soluții de compromis pentru a nu-și pierde angajații. Multe mulțumiri guvernului Tudose.

7 comentarii

 1. Hai sa iti spun ce se vorbeste prin multinationale si de ce nu se grabesc astia sa mareasca salariile:

  1. Salariul minim ajunge de la 1 ianuarie de la 1.450 la 1900 lei, ceea ce deja implica o crestere brutala, mai ales daca ai multi salariati pe salariu minim.
  2. Mai adaugi cresterea ce ar trebui data marind acum brutul pt modificarile legislative.

  Problema cea mai mare este ca firmele (mici si mari) nu au incredere in guvern.
  Ele se asteapta ca sa fie marite contributiile angajatotorilor, asa cum au fost facute intempestiv si fara comentarii de destule ori.

  Predictibilitatea nu exista, e o variatie strans legata de gaunosul buget al tarii.

  Daca vrei, e o forma de rezistenta, care treptat s-ar putea sa se accentueze, pentru ca vezi tu… in piata s-a ajuns la os cu optimizarile. Cerere exista, dar pe firfirei.

  Nu mai ai de unde creste, pentru ca piata nu duce mai sus, nu ai bani de extindere, dar iti cresc cheltuielile.

 2. Nici HP si subsidiarele sale din RO nu maresc brutul…. le-au promis ca le dau prime/bonusuri lunare timp de 6 luni sau chiar 1 an, timp in care piata si legislatia se vor mai stabiliza….
  Poti insa sa ai incredere in promisiuni?

 3. Microchip Romania nu schimba contractele, trebuie să scoată 7% în plus pentru a da același net angajaților. Va acorda niste alocații lunare ce vor compensa 3.5% din scăderea netului, iar restul de 3.5% îl va acorda sub forma de acțiuni ce vor disponibile după un an. Practic, timp de 1 an, angajații vor avea salariul net diminuat cu 3.5%, urmând să recupereze din vânzarea acțiunilor când devin disponibile. Se așteaptă schimbări, poate pica coaliția și avem alegeri anticipate, iar codul fiscal e aruncat la gunoi.

 4. Dacă majoritatea salariaților sunt în fabrici și sunt plătiți cu minimul pe economie înseamnă că majoritatea salariaților vor avea salariile mărite.
  În al doilea rând, creșterea salariului minim nu e așa brutală, pe taxarea actuală creșterea ar fi de la 1450 la 1550 lei.
  Măsura e foarte bună, salariații vot ști cât cheltuie firma cu salariile lor. Și toată lumea va înțelege să salariul minim de 1450 lei este salariul brut, ca salariații primesc doar 1000 și un pic

 5. standardul astazi la toate corporatiile din Romania e ca salariile de incadrare brute raman la nemodificate. salariile brute acordate vor include in schimb prime care vor acoperii cel putin partial scaderea salariilor. Probabil nu vor fi cresteri salariale in urma modificarilor legislative, exceptand cresterea salariilor minime. In acelasi timp vor scadea beneficiile aditionale, per total cheltuielile cu salariile vor creste cu 3-5%. Si in acelasi timp planurile de dezvoltare pentru urmatorii 3 ani sunt puse pe hold.

 6. Problema este că majoritatea angajaților sunt în fabrici și sunt plătiți cu minimul pe economie.

  Contradicție: minimul brut pe economie este mărit prin HG de la 1450 lei la 1900 lei pentru a compensa diferența de contribuții. Adică majoritatea angajaților câștigă ceva: 2017 – brut 1450, net 1065, 2018 – brut 1900, net 1162.

  De pierdut pierd cei care aveau un brut superior și care acum datorează contribuții de 35%. De asta au început să le plece angajații de la HR. Nu muncitorii, femeile de serviciu și ghișetiștii.

  Ceea ce, ideologic vorbind, e deosebit de comic și sună a anul 1993.