PepsiCo e cam prima companie mare din România – cel puțin ca cifră de afaceri – care a decis să nu mărească bruturile angajaților după trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, sau cel puțin așa mi-au șoptit mie vreo două vrăbiuțe care au citit comunicarea oficială către angajați.
Există mai multe direcții de negociere, dar până acum, nici una dintre variante nu include acoperirea totală diferenței de impozit. Asta înseamnă scăderea salariilor în lung și-n lat, de la om de vânzări la IT-ist. Prima consecință e că deja au început să le plece angajați de la HR.
PepsiCo România are în jur de 2.000 angajați, două fabrici și vreo opt branduri importante, dintre care Pepsi, Lay’s, Star, Prigat, Doritos, Lipton. Problema este că majoritatea angajaților sunt în fabrici și sunt plătiți cu minimul pe economie.
Dacă nu crești bruturile, vor lua mai puțin decât vânzătoarele de la colțul străzii. Și, din câte mi-a ajuns mie pe la urechi, deși mărirea este irelevantă – în fond, nu e ca și cum ar afecta bugetul de salariu, că nu se schimbă nimic concret -, încă se discută dacă să mărească sau nu bruturile, ceea ce mi se pare extrem de jenant.
Personal, nu pricep de ce ai face așa ceva, mai ales când majoritatea angajaților sunt plătiți cu minimul pe economie. Nu înțeleg de ce ți-ai asuma să-ți plece tot mai mulți oameni – și vor pleca, în primul rând, oamenii buni, nu leprele, că ălora le convine să rămână și pe bani mai puțini. Și nu înțeleg de ce și-ar asuma un risc de imagine arătând lumii că sunt zgârciți tocmai cu ăia pe care-i plătesc cu aproape nimic.
PS: O să actualizez pe măsură ce mai primesc reacții.
UPDATE 1: E posibil ca ăsta să fie un rezultat al practicilor corporatiste, iar salariile nete să rămână întregi prin tot soiul de bonusuri. O să primesc, mâine – cred, și un răspuns oficial. Situația asta e rezultatul lipsei de predictibilitate a guvernului. Nu poți să treci o lege după ureche, fără să anunți mediul de business, care e mai birocratizat decât orice stat. Și situația e similară în mai multe corporații, care până primesc avizele de la HQ, vor trebui să găsească soluții de compromis pentru a nu-și pierde angajații. Multe mulțumiri guvernului Tudose.
7 comentarii