Să facem o “piesă de Eurovision”!

În fiecare an, Eurovision devine subiect de trolling şi de făcut mişto pe seama muzicii – în general, cam de doi lei – cu care fiecare ţară în parte vine să, chipurile, concureze.

În fiecare an, în preselecţii, apar discuţii de genul “nu e piesă de Eurovision” sau, dimpotrivă, “asta e o piesă de Eurovision.” Ce înseamnă, aşadar, piesă de Eurovision?

Pe scurt, “piesă de Eurovision” înseamnă un rebut muzical. Nici nu-i de mirare când vezi comentarii de genul “Eurovision e concurs de coveruri” câtă vreme e plin de piese “inspirate” de pe la alţii. Dacă le iei pe toate la puricat, sigur găseşti ceva luat de ici sau colo.

Constatam, aseară, că multe încep bine, dar compozitorii le buşesc la refren. În loc să vină cu un refren memorabil, bagă o lălăială acolo. De fapt şi de drept, nimeni nu ia în serios concursul ăsta.

Pe de altă parte, când te uiţi la juriul care a ales piesa cu care a participat România, nici nu-i de mirare că a ajuns la Kiev o tristeţe. Adrian Romcescu, Luminiţa Anghel şi Paula Seling n-au – literalmente – nici o treabă cu muzica aia care aduce voturi din partea publicului. Oamenii sunt rămaşi undeva în anii ’90, adică… la “piesele de Eurovision.”

Singurul merit al lui Ovi Jacobsen e că a câştigat şi el o preselecţie şi a reprezentat România, iar Andrei Tudor… a compus o piesă de Eurovision pentru Nico şi Vlad Miriţă, în 2008. În rest, pauză.

Cum să câştigi Eurovision cu un juriu format din oameni ale căror opere muzicale n-au nici o legătură cu succesul de casă?

România are şanse să câştige abia când în juriu vor fi cei care compun pentru Inna şi Delia, alături de Moga, Smiley şi încă vreo doi care chiar fac bani din muzică, pentru că oamenii chiar înţeleg cum se face muzica aia care vinde.

Şi, cumva, cam acelaşi lucru pare valabil şi în cazul celorlalte ţări participante. Ce pretenţii să ai de la nişte jurii de dinozauri?

Nici nu mă mir că, anul ăsta, a câştigat Portugalia. Oamenii au venit cu o melodie cinstită şi cu o voce bună. În rest, noi să fim sănătoşi, ne mai distrăm la anul.

PS: Între noi fie vorba, eu nici măcar n-am reţinut cum îi cheamă pe cei doi care au participat din partea României.

2 comentarii

  1. Eu din cate am vazut publicul european a votat destul de bine melodia Romaniei. Adica am iesit pe locul 5 la votul popular, dar foarte prost la votul juriilor (20 parca).
    Asa ca, din cate se pare melodia a fost scrisa ca si cand ar fi pentru Inna sau Delia, ceea ce a fost pe placul publicului, dar nu si pe placul juriilor.

  2. Asta da poza, inca imi aduc aminte . A fost ok. Insa plafonarea juriilor incompetente romanesti aservite ne-a cam bagat in prostia telenovbelisto-rroma, ca altceva nici nu sunt capabile televiziunile ce ruleaza in romania.