PSD tocmai a anunţat că ne fură NOUĂ miliarde euro

Ionuţ Misa, ministrul desemnat al Finanţelor, a anunţat că se desfiinţează Pilonul II de pensii. Vorbim de o sumă de 40 miliarde lei (nouă miliarde euro, grosso modo) strânsă de prin 2007 încoace, de când a fost introdus mecanismul curent.

Pe scurt, Pilonul I de pensii este contribuţia obligatorie la fondul de pensii administrat de stat (vorba vine, nu e fond, e găleata comună), Pilonul II este contribuţia obligatorie la fondul de pensii administrat de un privat, iar Pilonul III este contribuţia la fonduri private de pensii.

Practic, după ce statul român ne-a obligat să cotizăm la un fond privat, chipurile să avem pensii mai mari când ne-o veni sorocul, acum, practic, confiscă acei bani.

Există două nuanţe aici pentru cei care vor spune că “Nu, de fapt nu-ţi confiscă“, dar le tratăm separat. Mai întâi, iată ce zice ministrul Misa:

Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor.

Prima nuanţă: dacă va alege contribuabilul cine să-i administreze banii, alegerea logică este mutarea tuturor banilor către privaţi. Fără discuţii, fără drept de apel. Statul e incompetent când vine vorba de orice, darămite să-ţi administreze ţie banii.

A doua nuanţă: numărul celor care vor alege, dacă şi numai dacă “luăm în calcul posibilitatea” chiar se traduce într-un articol de lege care să stipuleze “contribuabilul alege“, este că numărul celor care chiar îşi vor muta banii va fi, cel mai probabil, minuscul.

Aici, sunt cel puţin două scenarii. Primul e acela în care statul va trimite înştiinţări că oamenii au opţiunea de a-şi muta banii şi cel în care nu anunţă. În al doilea, e clar că majoritatea habar nu vor avea de posibilitatea asta.

În primul, doar cei care cotizează semnificativ vor opta să-şi mute banii. Cei cu minimul pe economie sau până-n mediul pe economie nu se vor sinchisi foarte tare, mai ales când Dragnea promite salariu minim pe economie la 2.000 lei din 2018. “Tata statul are grijă.

De ce spun că PSD tocmai a anunţat că fură vreo nouă miliarde euro? Simplu: pentru că grosul banilor vor rămâne la stat, vor fi mutaţi în găleata comună, la buget, nu într-un fond de pensii de stat, iar banii ăia vor fi distribuiţi precum ştim: pe pomeni electorale şi pe contracte cu firmele de casă. Iar ăsta tot jaf se numeşte.

Ăsta e purul adevăr: români, tocmai aţi fost anunţaţi că sunteţi furaţi. Bravos, naţiune! Să votaţi bine!

1 comentariu

  1. De fapt a zis ca intentioneaza si o sa incerce fiindca nu prea are certitudinea c-o sa si reuseasca :D