Pisică învăţată să facă la toaletă / WC. Pe bune?

Mă-ntreb dacă pot învăţa pisica să folosească toaleta / WC-ul. Am, în casă, un motan care obişnuia să fie amărît. Fusese bătut, a avut oase rupte, era atît de slab, că puteai să-l confunzi cu o coadă cu patru picioare şi-un cap, de pe care coadă atîrna şi-o blană. Nu glumesc, era vai de steaua lui. L-am luat de la ţară şi l-am făcut băiat de oraş. A pus pe el vreo două kile între timp, îi luceşte blana, nu se mai sperie (se vede în cele două poze de mai jos.)

motan-1

Am făcut însă prostia să-i iau o litieră deloc înaltă, de la Cora, şi, desigur, zboară nisip în toate părţile. Partea bună: e nisip din silicat, care nu pute şi se schimbă o dată pe lună. Partea proastă: că-l cară în casă sau îl zboară prin balcon. Însă altceva mi-a sărit în ochi.

Cînd l-am dus la veterinar (deh, avea conjunctivită şi laringită şi nevoie de o deparazitare internă), am văzut un soi de kit pentru dresat pisica. Ceva de genul “învaţă pisica să folosească toaleta / wc-ul.” E drept, costa o căruţa de bani – 170 de lei pentru trei plastice mi se pare exagerat.

Şi totuşi, nu pot să nu mă întreb: funcţionează? Ajută la ceva acel “kit” de dresat pisica să folosească wc-ul? Mîţa chiar învaţă? Cîte zile tre’ să cureţi nisipul aruncat de mîţă peste tot în baie, cînd învaţă să folosească vasul de WC?

A încercat cineva?

motan-2

8 comentarii

 1. nu am folosit kitul, nu știu cât de eficient e, dar când am stat în cămin, în facultate, își făcea veacul pe la mine o pisică ce folosea wc’ul. nu știu cine o învățase.
  i’am făcut și o poză, dar nu e digitală, e pe hârtie. deh, anii ’90.
  în concluzie confirm, o pisică poate fi învățată să folosească toaleta. doar dacă’i lași capacul ridicat. :)

 2. e acum pe emag cu 99 lei.
  In maxim 3 luni il inveti, trebuie sa respecti pasii de acolo.

 3. Felicitari pentru pisic! arata superb!
  se pare ca si internetul e plin se sfaturi:
  http://www.wikihow.com/Toilet-Train-Your-Cat
  https://www.youtube.com/watch?v=p943wK0tSWQ
  http://www.catsofaustralia.com/cat-toilet.htm
  nici un sfat nu e 100% precis si se cere o trecere treptata de la o etapa la alta, dar timpul e lasat la aproximare. eu cred ca tine si de inteligenta animalului si adaptabilitatea lui la schimbare. asa ca nu pot recomanda drept 100% sigure metodele de mai sus.
  Mda, pisica poate fi antrenata sa faca direct in toaleta, dar e responsabilitatea ta daca iei un kit ‘oficial’ sau incerci singur dupa internet.

  Orice metoda alegi iti urez succes!

 4. Eu am pisica si i-am pus o lădiță mai înaltă, si asa poate sa isi faca acolo treburile si sa improaste cat vrea ea, ca nu da pe jos… Într-adevar, lada are vreo 25 cm inaltime, si e doar pana la jumatate cu nisip, dar partea buna e ca nu face mizerie. Iar referitor la kitul ala… nu stiu ce sa zic :)) ar fi ciudat sa mearga mâța sa isi faca trebuirile in wc. Si sa mai si traga apa dupaia =))

 5. Aia de la E-how zic ca :
  “Do not teach your cat to flush. Although it is possible, once they learn, many seem to enjoy it and will do it all the time, even when it’s not appropriate to do so as no business has been done. This wastes water.”
  Iti incarca nemernicul factura la apa sau te trezeste pe la 3.51 ca are chef de joaca si trage apa pana se plictiseste.

 6. Sunt de acord cu groovee, am citit în mai multe locuri că pisica nu este foarte fericită cu aranjamentul ăsta. Există litiere cu acoperişi sau litiere cu o margine detaşabilă, care mai reduce din nisipul aruncat afară. Aici sunt cîteva argumente contra care-mi par de bun simţ, http://www.cattraining.com/toilet_training.htm dar nu ştiu de nici un studiu pe subiectul ăsta.