Pluginuri WordPress pentru vreme şi curs valutar? Vezi să nu

Acum vreun an şi ceva, cînd m-am apucat de cursdeguvernare.ro, a trebuit să integrez un curs valutar în header. Toate bune, doar că eu nu reuşesc să percutez cum se lipeşte un cron-job de WordPress, deşi clase XML pentru cursul oferit de BNR se găsesc, pe net, într-o veselie. Aşa că am riscat şi-am pus scriptul PHP să ruleze în voie. Adică să tragă din XML-ul ăla informaţii de fiecare dată cînd cineva deschidea o pagină.

Partea proastă e că varianta asta nu e nici pe departe cea mai potrivită. Cel puţin o dată pe zi, luam ban (sic!) temporar de la BNR din cauza traficului generat. Partea şi mai proastă e că, în momentul în care luam ban, dădea o frumuseţe de eroare în header, de-mi crăpa şi mie site-ul. Fast forward un an de zile, site-ul a fost preluat de altcineva şi problema a fost remediată de cineva cu mai multă experienţă de programare. Pe scurt, programatorul în cauză a creat un soi cron care face update unui fişier .txt la fiecare jumătate de oră, din care e servit, în header, cursul.

Eh, am profitat de faptul că parola de admin de la CDG n-a fost schimbată şi am ciordit scriptul. Recte, l-am folosit pe proaspăt relansatul site al Obiectiv de Tulcea, la care cu onor am prestat de la front-end pînă la back-end şi retur. Adică, să ne lămurim, tot template-ul de WordPress, cu toată structura modulară de se vede pe prima pagină (bifezi categoria, o muţi mai sus sau mai jos, alegi cum să fie aşezat articolul principal, cît de mare să fie poza, cum să fie aliniată, cîte articole să intre sub main-ul categoriei, dacă să aibă doar titlu sau şi sumar şamd.).

Problema widgeturilor şi pluginurilor de curs valutar şi vreme/meteo

Din păcate, deşi există o groază de widgeturi, de coduri (JavaScript sau iframe, după preferinţe) şi vreo trei pluginuri de curs valutar, nimic nu e decent. Nu poţi să customizezi nimic. Dacă blogul/site-ul tău foloseşte Times New Roman, widgetul foloseşte Trebuchet MS, dacă tu ai site-ul galben, widgetul e roz. În fine, nu poţi să te joci la culori, la fonturi, la nimic. De unde şi necesitatea unui script personalizat, decent.

Aceeaşi problemă am întîmpinat-o şi la pluginurile de meteo. Vrei să pui vremea pe site? Suportă şi pleaşca noastră de logo, de cinci ori mai mare decît soarele! Ah, n-avem logo? Nu-i nimic, ia de-aici zece link-uri către site-ul nostru! Şi, desigur, nu poţi modifica nimic, deci fonturile lor, culorile lor etc. Eu, unul, am rezolvat (relativ) ambele probleme. Pentru cursul valutar, am scris propriul script, am modificat cron-ul lor, am rezolvat-o. Ceilalţi, care nu-s programatori şi care ar putea avea nevoie de ceva similar însă… mai aşteaptă.

În cazul pluginului de vreme, am găsit ceva destul de subţirel, Yahoo! Weather, care-şi face treaba destul de bine. Adică îşi face refresh la un interval stabilit de tine (eu am pus 25 de minute) şi afişează localitatea, temperatura şi o iconiţă (soare, nori, alea, alea). E suficient de customizabil, nu te obligă să munceşti mai mult decît e cazul, dar dacă vrei mai multe detalii, trebuie să cauţi altceva.

Distracţie plăcută.

12 comentarii

 1. Ar fi si mai util articolul in cazul in care ai si posta codul, daca tot l-ai ciordit :D

  • @Alex Mielus: da, ştiu, da’ vreau să-l mai testez un pic, să nu dea naibii vreo eroare. În altă ordine de idei, o să le cer oamenilor permisiunea să-l fac plugin şi să-l pun în repository, să se bucure şi alţii.

 2. Uite cum am procedat eu, fara ban de la BNR. Am pus un cronjob in cPanel, care odata pe zi (in jur de ora 14) acceseaza site-ul BNR, descarca cursul, il pune pe site si trimite un mail de notificare.

  • @wideshot: eu n-am avut rabdare sa inteleg cum functioneaza cron-urile, si cum nu-s programator, am cautat hack-uri. Autorul hack-ului si-a dat acordul, o sa vad cum fac sa incropesc un plugin pentru cursul valutar.

 3. Imi vine sa scriu au trompeur, trompeur et demi- (traducerea romana este si mai orgolioasa, orice nas isi are nasul).

 4. De ce vă complicați cu fișiere txt & co, având în vedere că folosiți WordPress? Ia aruncați un ochi aici: http://codex.wordpress.org/Transients_API

  E o combinație între cookie, cron și stocare. Doar că e un pic mai elegant :)

 5. Si ca sa nu va mai chinuiti,aici gaiti un widget javascript customizabil de preluare a cursului valutar.Este folosit de mine de cel putin doi ani,se actualizeaza automat la fiecare afisare a cursului valutar zilnic de catre bnr

  http://cursvalutar.dailybusiness.ro/preluare-curs-valutar-bnr

 6. In afara de font, e destul de customizabil. O sa bag si rounder corners si schimbarea fontului in curand.

  Apropo, s-a schimbat adresa, nu mai e pe dailybusiness.ro, am revenit pe domeniul meu: http://www.curs-valutar-bnr.ro/preluare-curs-valutar-bnr

 7. Pentru cine mai e interesat, am facut update la widget-ul la care am dat link mai sus, versiunea 2.0 e super customizabila acum:

  Round corners, font custom, responsive, imagini valute, padding titlu/continut, sageata variatie, etc.