Politica ne face mai proşti

Dacă se îndoia cineva că politica ne prosteşte, că, realmente, face oamenii mai proşti, a apărut şi un studiu care demonstrează lucrul ăsta. Zilele trecute, pe Vox.com, a apărut un articol ce detaliază studiile făcute pe tema asta.

shopping-psychiatrist

Mă distrează însă tocmai ideea în sine, de a face o cercetare amănunţită despre un truism. Acum aproape doi ani, cînd m-am angajat, am renunţat să mă mai uit la televizor. Înainte de a mă angaja, lucram de-acasă cu televizorul deschis, lăsat pe postul de ştiri care se nimerea.

Discuţiile interminabile, atacurile dintre politicieni, ştirile despre politică, pseudodezbaterile, agresivitatea continuă de la televiziunile de ştiri, toate astea mă agitau foarte mult. Devenisem tot mai nervos şi mai deprimat. După ce-am renunţat la televizor, mi-a luat mai puţin de o săptămînă ca să mă calmez şi să redevin tot mai optimist.

Articolul din Vox demonstrează acelaşi lucru în baza unor experimente psihosociologice. Oamenii sînt mai predispuşi să renunţe la logică decît la ideologie, în ciuda argumentelor. Iar asta se întîmplă şi din cauza volumului foarte mare de informaţie ce te izbeşte în fiecare zi. Pe Facebook, politică. Pe Twitter, politică. Pe site-urile de ştiri, politică. Pe TV, politică. La birou, la masă, politică.

Încercaţi să luaţi o pauză de două săptămîni de la televiziunile de ştiri. Citiţi doar titlurile ştirilor politice sau, dacă nu vă puteţi abţine, nu mai mult de primul paragraf. Faceţi experimentul ăsta timp de două săptămîni dacă nu vreţi să ajungeţi la psiholog. Viaţa va fi mai frumoasă, iar noi vom rămîne un pic mai inteligenţi.

7 comentarii

 1. un caz recent ce subliniaza articolul tau:
  http://tinyurl.com/nr2oy69

 2. Am constatat asta din greseala. De fiecare data cand ma uitam la stiri (buletin de stiri pe vreun site generalist) ma enervam de ma lua si durerea de stomac. In acel moment am renuntat sa ma mai uit la stiri..

 3. Ce se intimpla la noi nu e politica, e o balacareala imunda, nu are nici o treaba cu politica, e doar o coincidenta ca tot prostu sau penalul au mirosit la noi ca in politica e rost influenta. Iar televiziunile si presa incearca sa faca un ban si ele diluind si intinzind rahatul. Citeodata ma si intreb daca nu si asta era rostul, daca convingi majoritatea ca politica asta e o timpenie, nu o sa te mai intereseze iar ei pot sa faca ce vor… Daca vrei sa afli ceva clar cu cap si coada despre ce se intimpla in Romania, trebuie sa citesti analize in presa straina.

 4. si aia care nu voteaza sunt oameni destepti?
  eu cred ca ‘a face politica’ inseamna a face dintr-un politician un fel de star rock gen Michael Jackson. evident, fanii se aduna intre ei si ocarasc vedetele ‘adverse’.
  era o carte pe undeva, ‘Manualul dictatorului’ care explica cum sub o firma de democratie se poate ascunde o dictatura ‘sanatoasa’. pe la inceputul cartii se vorbeste de ierarhia oamenilor implicati politic, iar pe treapta de jos sunt alegatorii aproape insignifianti. evident ca pot vota cu base sau cu geaona, dar votul meui e o picatura. si apoi nu il pot carmi pe base sau ponta sa faca ilegalitati sau nu. altii de pe trepte superioare ii pot carmi. sau ii carmeste el pe ei – dar cand apare subordonare pe termen lung ma intreb unde e democratia.
  revenind la ‘a face politica prosteste oamenii’ ma intreb daca oamenii nu erau dinainte prosti incat sa nu vada ca nu pot modifica foarte mult mersul politic. astfel dorinta de a-ti impune idolul politic nu tine decat de placerea de a fi pentru cateva minute dictator in fata catorva oameni.

 5. :))
  pai dude, asta e scopul stirilor
  treptat au devenit tot mai agresive si deprimante.
  Cu cat nivelul de frica si depresie e mai mare la o societate cu atat o controlezi mai usor.
  Ex simplu : cand esti stresat faci greseli si iei decizii gresite

 6. Pe vremea cand aveam televizor, eu imi formasem reflexul de a ma si contrazice cu oamenii din emisiuni.Atrageam niste priviri extrem de ingrijorate in jurul meu

 7. i know the feeling :))