Ponta, învăţăcelul lui Băsescu

happyEu cred că, în România, există doar doi politicieni pe bune. Primul a fost Ion Iliescu (acum, parcă ceva mai puţin, că e mai retras,) al doilea e Traian Băsescu. Sînt singurii doi politicieni români care au fost la putere (mai mult de) două mandate. Şi sînt singurii doi care au reuşit să se impună în faţa partidelor, sub o formă sau alta.

Amîndoi, dincolo de scandalul cu casa lui Băsescu din Mihăileanu sau alte poveşti nefinalizate, nu u au fost interesaţi de bani, ci de putere. Au vrut să fie nişte păpuşari. Lui Iliescu, i-a ieşit de minune. I-a lăsat pe toţi să fure după pofta inimii. A zîmbit tot timpul, a făcut cu mîna, iar după ce n-a mai putut fi nici preşedinte, nici preşedinte de partid, toţi pseudopoliticienii din PSD au mers la el pentru sfaturi, de la Năstase la Geoană şi chiar Ponta.

Băsescu, pe de altă parte, a fost mîna forte care i-a lăsat să fure pînă la un punct. Drept dovadă, scandalurile din interiorul PDL-ului şi răscoala unora sau altora. Însă, chiar şi atunci cînd partidul lui a pierdut puterea, a continuat să aibă puterea. Nici nu mai e nevoie de un exemplu, pactul de coabitare (sau cum s-o chema) este dovada.

Cine-l consideră pe Ponta vreun prost e cel puţin naiv. Ponta e un tip extrem de inteligent, care a îi calcă încet pe urme lui Băsescu. De la Iliescu a învăţat nişte noţiuni de bază, dar de la Băsescu a preluat nişte obiceiuri foarte interesante. De la distanţă, Ponta e o mînă forte în PSD, are suficientă putere încît cei din partid să se teamă de el. Îi lasă pe toţi să fure, dar pînă la un punct. Mai mult, dacă ne uităm la replicile lui, multe maschează, printr-un soi de aroganţă, o atitudine tipică lui Băsescu: glumiţe pe voce autoritară, nervozitate agresiv-ofensivă etc.

Dacă ar fi să gîndesc un scenariu absurd, aş spune că, în fiecare seară, Ponta se întîlneşte cu Băsescu, la un whiskey cu gheaţă, iar Băsescu îi predă lecţia noului politicianism românesc: vrei ca lumea să îţi poarte nişte respect? Bagă ceva măsuri anticorupţie, inventează un organism nou, ceva. Vrei să te respecte şi mai mult? Mai anunţă nişte schimbări, chipurile, în bine. Vrei să se bucure? Măreşte-le cu 20 de lei salariul minim pe economie, dar numai după ce ai anunţat nişte taxe mărite, ca să arăţi că faci ceva.

Un scenariu care sună şi mai absurd ar fi, vorba unui taximetrist, că, la anul, cînd Ponta va ieşi preşedinte (şi asta e aproape o certitudine,) Băsescu va fi prim-ministru. Sincer, nu m-ar mira.

5 comentarii

 1. Orice e posibil în România – cine va fi preşedinte, cine prim ministru, om vedea. Dincolo de coabitarea actuală, mă cam îndoiesc de Băsescu fiind prim-ministrul lui Ponta.De ce? Pentru că Ponta e că e un oportunist de cea mai joasă speţă, mai jos decât Iliescu, adică foarte periculos pentru România, e toxic.

 2. Si ilici si base sunt intr-adevari animale politice. daca ceilalti politicieni sunt niste parveniti dupa oportunitati de furat (ma rog, spalarea politica a furturilor ce sunt prea mari ca sa se vada albe) ilici si base au fost singurii care au ascultat dorintele electoratului. (exclud baronii locali care fac acelasi lucru dar local.) ilici a promis vag ca va urma adevarata epoca de aur a comunismului, dar ca scart, ca part nu a mers din cauza ‘unor elemente destabilizatoare’ si a ‘capitalismului de cumetrie’. Electoratul il ia de baiat bun dar impotent. Base a promis voalat anticoruptia si elecoratul a sperat la dreptate sociala. Apoui s-a urcat in castelul de fildes de presedinte (construit pe chipul si masura lui ilici) si se plange si el ca e baiat bun dar impotent.
  Ponta e pus la inaintare sa si-o ia in freza sa ‘deconteze uzura guvernarii’. Insa si el a priceput smenul ‘arunca vina pe altii’ si il aplica. inteligenta de animal politic pus intre nicovala eletorala si ciocanul hotilor. asa ca se da smechereste la o parte.

 3. La anul presedinte va fi Antonescu iar premier va fi Ponta.
  Prin reducerea mandatului (de la 5 la 4 ani) si prin reducerea atributiilor presedintelui , Antonescu face tot posibilul ca aceasta functie sa nu mai fie una dorita de Ponta.
  Deasemeni prin prevederea care spune ca partidul cu cele mai multe mandate da premierul i se da posibilitatea sa fie premier cel putin pana in anul 2020.
  Ponta este un om de actiune, nu cred ca ar prefera un rol de presedinte decorativ (pentru un termen de cel mult 8 ani), ci cred ca prefera un rol de premier pentru cel putin 2 mandate, daca nu mai multe.

 4. Scenariul cu Ponta presedinte si Basescu premier ar fi cu atit mai dragut pe noua Constitutie (unde presedintele este de decor, iar premierul are mai multa putere decit acum).

 5. Comparaţia dintre Chelu şi Rânjilă nu ţine fiindcă tendinţa în lumea politicii e alta decât în anii 1990-2004.

  În spatele celor mai multe evenimente din ultimii ani stă faptul că în epoca modernă (epoca liberei circulaţii a capitalului) regulile sunt cu totul altele şi deci e nevoie să fie “la butoane” alţii. Chiar Copy-Paste a spus-o deschis: “eu sunt primul premier care nu era matur la Loviluţie”.

  Această schimbare de generaţii nu trebuia să se producă în 2013, ci în 2004, fusese aşteptată în 2004, era pe cale să se producă începând din acel moment, 2004-2005, numai că au avut grijă unii începând cu primăvara 2006 să pună nişte beţe în roate.

  Astfel încât perioada 2006-2012 au fost 6 ani pierduţi, cu toate bulele imobiliare şi de altă natură.