Ponta l-a plagiat şi pe Băsescu

Tentativa de dezbatere de aseară, de la Realitatea TV, dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis nu a rezolvat nimic, nu a convins pe nimeni nimic şi nu cred că va scoate foarte mulţi nehotărîţi la vot. Însă altceva a scos la iveală: caracterele celor doi candidaţi.

dezbatere-ponta

“Domnule Ponta, acum înţeleg de ce zice Traian Băsescu că aţi fost ca un pisoi în fiecare întîlnire cu el. Interesul dumneavoastră era să-i plagiati discursul golănesc şi văd că v-a reuşit. Sînteţi un Băsescu mai mic, dar la mîna grupurilor de interese din PSD. Aţi fi un dictator nemaipomenit, noroc că românii vă urăsc şi pe dumneavoastră, şi întregul dumneavoastră partid de corupţi, partidul cu cei mai mulţi condamnaţi. Dumneavoastră nu vă doriţi o dezbatere, ci să îl copiaţi pe Băsescu în discurs, aducînd jigniri şi folosind glumiţe ieftine ca să vă mascaţi incompetenţa.”

Paragraful de mai sus l-am scris pe Facebook, aseară. Ăsta e singurul mesaj agresiv pe care Iohannis trebuie să-l ducă mai departe. Că Ponta îl plagiază pe Băsescu. Însă e o mare diferenţă între Băsescu şi Ponta: cel dintîi măcar e haios, pe cînd glumele lui Ponta îţi provoacă doar zîmbete amare, la Băsescu erau naturale, la Ponta sînt izvorîte din răutate, Băsescu e meltean de felul lui, te aştepţi la mîrlănii de la el, Ponta e un meltean atent studiat, cu comportament mîrlănesc atent copiat.

Nu ştiu dacă asta a fost strategia lui Iohannis, nu ştiu dacă e bine sau rău că l-a lăsat pe Ponta să fie agresiv, dar cred că e important de menţionat că, voluntar sau nu, Iohannis l-a lăsat pe Ponta să se afişeze aşa cum e el: un golan care insistă să-şi perfecţioneze discursul golănesc, de mahala. Altfel, nu înţeleg noncombatul neamţului, care ar fi putut găsi zeci de replici.

N-am urmărit întreaga dezbatere, m-am enervat de vreo două ori şi am închis televizorul, dar la problema pensiei soacrei, Iohannis putea să-l întrebe pe Ponta de cele 400 milioane de euro gaură la stat în scandalul în care e implicat socrul prim-ministrului, să-l întrebe cînd e destul să te opreşti din furat. Iar ăsta e cel mai simplu exemplu. Nici nu trebuie să-ţi facă stafful temele, e suficient să citeşti în fiecare dimineaţă principalele titluri de ştiri.

Or, ne-am convins, aseară, că Iohannis nu e interesat să dea la gioale, precum o face Ponta, deşi ar avea cu ce. Pe Ponta îl poţi prinde în offside cu aproape orice, de la tata-socru la Adrian Severin, la Dan Voiculescu, la toţi penalii care-l înconjoară. Iohannis probabil că gîndeşte-n germană, de aia i-o fi mai greu să se exprime, cine ştie?

Însă indiferent care-s problemele lui Iohannis, nu pot să nu mă gîndesc la modul în care a reacţionat Ponta. Şi e interesant că plagiatul comportamentului lui Băsescu nu l-am remarcat doar eu, ci şi alţii. Vlad Epurescu remarcă acelaşi lucru, ba chiar enumeră mai multe exemple, pe care eu le uitasem, inclusiv din dezbaterile lui Băsescu duse cu Năstase sau Geoană.

Ar mai fi de spus un lucru: în ciuda agresivităţii lui Ponta, Iohannis a marcat de vreo două ori. “Dreptul la vot e o lozincă” o să rămînă multă vreme în mentalul colectiv. O să fie interesant. Iohannis mai are o carte pe care ar trebui s-o joace zilele astea: ura oamenilor faţă de Băsescu.

Ponta a încercat să-i spună “Dumneavoastră sînteţi Băsescu,” acum ar fi timpul să facă şi Iohannis acelaşi lucru, dar să pună accent şi pe corupţii din PSD. Să arate că Ponta va fi un Băsescu-dictator-pe-bune, care-i va proteja pe toţi penalii din jurul său. Iar Iohannis are suficiente exemple că PDL şi PNL nu şi-au acoperit corupţii, aşa face Ponta cu cei din PSD.

PS: Nu ştiu cum au perceput ceilalţi telespectatori intervenţia Laviniei Şandru, dar mie mi s-a făcut o greaţă teribilă. De la unul ceri un răspuns, de la celălalt ceri să transmită un mesaj. Scîrbos.

(FOTO: Andrei Pungovschi pentru Decât o Revistă. Vedeţi întreaga serie pe care a realizat-o în platoul Realitatea, imaginile vorbesc de la sine.)

LATER EDIT:  Şi ar mai fi o carte pe care Iohannis o poate juca. Să spună că România are nevoie de un preşedinte calm şi raţional, care nu se pune la mintea necoaptă a lui Ponta şi îi ignoră glumiţele de şantierist a la Băsescu.

3 comentarii

  1. asta senzatie am avut si eu : ni l-a aratat pe ponta in toata splendoarea lui, un melanj din ce e mai rau la nastase si basescu

  2. comentar la later edit: pai asta face de juma’ de an, acum s-a bagat cu ei in troaca (Ponta si Lavina Sandru) fara sa se murdareasca prea mult, la insistentele publicului care vrea musai batai in mocirla, a aratat ca poate chiar si asta, insa vrea neaparat SCHIMBARE.

  3. Meltean datorat meseriei (de marinar) sau meltean datorat cameleonismului electoral (ca asa trebuie sa semeni cu electoratul tinta) tot comportament necivilizat este. Depinde cat te suporta/accepta/aproba populatia intr-o pozitie ce cere eticheta oficiala. Insa din ce citesc in evz (recunosc, ziar partial) Ponta e dobitoc la nivel de caracter. Sa se inhate de o idee fixa de a arunca cu gunoi in adversar – ‘ati fost umil la mine in birou’ – arata cat respect are Ponta fata de contracandidatul sau. Din spatele acestui comportament de pestera preistorica razbate ideea ca numai ciomagindu-ti seamanul esti sigur ca nu e amenintare pentru tine. Mai clar se numeste o stare subtila dar permanenta de paranoia. Paranoia ce miroase difuz in discutiile cantradictorii are romanilor.
    Dar tema de meditat despre ura nu starneste interesul celui ce vrea sa fie ‘presedintele care uneste’. Interesul lui e ca cat mai multi romani se se identifice in el, indiferent cat de rautacios trebuie sa fie pentru asta. Oamenii voteaza emotii fara sa le pese daca ele sunt dezastruase sau nu – asta e drumul din democratie in dictatura.
    ‘Daca era pe faza’ – pardon, daca eram eu in locul lui si aveam ceva timp sa ma gandesc, in locul lui Johannis replicam ‘Dumneavoastra confundati respectul cu umilinta. E posibil sa fiti un necioplit care daca vede un om bun zice despre el ca e prost.’