Poţi să economiseşti folosind… cardul de credit?

Ziceam, la un moment dat, despre cum să-ţi foloseşti cardurile în concediu. Şi aveam, pe acolo, o precizare legată de cardurile de credit. Cînd am scris articolul ăla, mi-am adus aminte că cineva spunea, la un moment dat, că economiseşte bani folosind, în fiecare lună, cardul de credit. Conceptul mi s-a părut interesant însă cred că-ţi trebuie o disciplină de fier ca să-ţi iasă.

Dar pentru că ideea e foarte interesantă, o să zic pe scurt despre ce-i vorba: ai un card de credit cu o limită cel puţin dublă cît leafa lunară. Timp de o lună de zile, plăteşti totul exclusiv cu cardul de credit, de la cumpărăturile zilnice şi pînă la întreţinere, telefon mobil şi aşa mai departe. Cardul de credit are o perioadă de graţie care variază. În România, de regulă, e mai mare de 30 de zile, chiar de pînă la 50 de zile, cum e-n cazul UniCredit Ţiriac. Asta-ţi permite o oarecare flexibilitate, mai ales dacă-ţi întîrzie leafa.

Partea proastă e că un card de credit este un credit în sine. Partea bună e că perioada de graţie este o perioadă în care, dacă rambursezi creditul, nu plâteşti dobîndă. De ce e interesant conceptul de mai sus? Dacă azi ai luat leafa, o virezi pe toată într-un cont de economii. Pînă la următoarea leafă, te foloseşti de cardul de credit. În principiu, devenind dator, ar trebui să minimizezi costurile, să devii cît de cît mai econom, ca să nu te îndatorezi mai mult decît poţi duce. Asta te-ar ajuta, în teorie, să cheltuieşti cu cel puţin 10-15% mai puţin decît de obicei. La următoarea leafă, virezi în contul cardului de credit toţi banii pe care i-ai cheltuit, iar ce-ţi rămîne, trimiţi în contul de economii.

La un salariu de 2.000 de lei, dacă pui în fiecare lună 200 de lei deoparte (adică 10%), la final de an ar trebui să rămîi cu vreo 2.400 de lei. Dacă ne gîndim că, într-o familie, sînt două salarii, dacă le-am considera egale, după un an, ai avea o economie de 4.800 de lei.

Dar, cum ziceam, înainte de orice, îţi trebuie disciplină. Riscul cel mai mare, atunci cînd ai un card de credit, este să te duci să-ţi cumperi mobilă (mă rog, ceva) de cît te ţine limita cardului. După care plăteşti pînă te plictiseşti.

Conceptul ăsta e mult mai bine explicat aici, ca pentru… americani.

11 comentarii

 1. cine iti plateste tie dobanda 10% pe luna?

  ref la ”dacă pui în fiecare lună 200 de lei deoparte (adică 10%)”

 2. cred ca n-am inteles eu bine

  cei 200 RON de unde provin? nu din banii (2000 RON) pusi in contul de economii?

  daca nu, atunci de ce mai ai nevoie de cardul de credit? pur si simplu cand primesti salariul pui deoparte 10% din ce castigi ;)

  • @Stefan Murgeanu: e o chestie psihologica. Eu, de exemplu, nu pot sa pun deoparte 200 sau, daca ii pun, intru in ei. Asa, ma oblig sa pun la loc totul si sa cheltuiesc cat mai putin. N-am inteles, totusi, ce treaba are dobinda in toata ecuatia asta.

 3. @Stefan
  Nu va bateti capul, articolul contine plasare de produse.

  @autor
  Conceptul e bun, explicatiile nu prea.

 4. Folosesc in acest fel cardul de credit de cel putin 4-5 ani si nu am platit dobanzi decat accidental (cand am uitat sa transfer banii din cont curent in cont de card).
  E un mod placut si usor de a manevra banii, dar nu prea se aplica ideea cu cheltuitul mai putin deoarece nu esti intotdeauna atent la ce si mai ales cat cumperi.
  Oricum tine de modul in care fiecare stie sa-si dramuiasca banii.

 5. Cea mai recomandata carte de plati e cea de debit . Cheltuiesti cu ea doar ce ai efectiv in cont sau suma “incarcata ” pe carte . Fara sa intrii in spirala creditului care prin definitie nu poate crea ecomonii . Creditul implica dobinzi (extrem de ridicate la cartile de credit ) si cu atit mai devastante cu cit se aplica cheltuielilor de consum .
  ( nu am vazut/auzit carte de credit pentru investitii . :) )
  Cartea de credit e prevalent folosita in tarile unde consumul e pe datorie si economisirea redusa . Cartea de debit e folosita mult in tarile unde consumul e bazat pe economisire . In acest caz , profiturile bancare sint minime dar convine si bancilor care astfel reusesc sa atraga depunatori mai multi si implicit sume depuse mai mari in conturile bancare .

 6. @Alex

  am inteles eu gresit cu dobanda ;)

  dar pana la urma cardul (debit/credit) este irelevant, doar disciplina conteaza

  PS: recomandare personala: fa un efort si incearca sa pui de fiecare data 10% deoparte din ce castigi, vei vedea ca in f scurt timp situatia ta materiala se va schimba mult in bine :)

 7. Alex, inteleg ca trebuie sa manance si gura ta ceva si unele articole sunt scrie de dragul unei banci italiene, nu de dragul de a scrie dar totusi, se poate sa nu mai dezinformezi intr-un articol care teoretic informeaza oamenii? “Timp de o lună de zile, plăteşti totul exclusiv cu cardul de credit, de la cumpărăturile zilnice şi pînă la întreţinere, telefon mobil şi aşa mai departe.” GRESIT!
  Tu ai vazut vreodata un administrator de bloc care sa posede POS pentru incasarea banilor? Pentru ca eu nu. Si daca imi raspunzi: “conteaza?” inseamna ca n-ai inteles un element esential la cardul de credit: perioada de gratie se aplica EXCLUSIV la sumele de bani cheltuite la cumparaturi (plati prin POS). Ai scos bani de pe el pentru a plati intretinerea? Dobanda din secunda 1 incolo.

 8. @Daniel, poate ca unele lucruri nu le poti plati direct cu cardul (chirie, intretinere, piata etc), insa eu am inteles ideea, iar uneori cardul de credit poate fi folosit in mod inteligent pt a-ti acoperi unele cheltuieli imediate fara costuri (datorita perioadei de gratie)

  dar cuvantul cheie este DISCIPLINA, ceea ce la romani e o mare problema ;)

 9. Alex, creditul NU este educatie financiara. E cea mai mare tampenie posibila si o platesti ani buni. Nici programare nu ai stiut de la nastere. AI INVATAT si te-ai educat. la fel si cu economisirea. Creditele nu tin loc de disciplina si nici de educatie. INVATA sa economisesti, asa cum ai invatat web design si programare.

  Daca noi astia cu pretentii de ceva creier nu suntem in stare sa devenim mai disciplinati si sa nu mai facem tampeniile pe care le faceam, de pretentie sa ai de la nus’ ce sculer-matriter, care nu are timp sa citeasca un articol sau sa invete ceva?

  Fa-ti un cont ‘colector’ cu care nu prea ai treaba si muta bani acolo. Stai cu un soft de bugdeting in nas, fa-ti un jurnal de cheltuieli, educa-te. 10% cel putin ar trebui sa mearga in economii. Acum pun cam 25% din ce castig in contul ala ‘colector’. Uneori si 50 sau 80%, depinde de cheltuieli, pe care le tin oricum la minim. SI CALATORESC, culmea.

  Cea mai importanta regula spre independenta asta financiara este: cheltuiesti DOAR ce ai in cont. Nu veniturile viitoare, nu credit, nu prostii. E vorba de ‘dresaj’ pana la urma. Chiar daca ai dobanzi misto si timp de plata in care nu prinzi dobanda, invata-te sa te intinzi doar cat ti-e plapuma si mai ales sa pui ceva deoparte. Si 10 lei intr-o luna proasta sunt ceva, decat inca 100 de lei datorie.