Preţuri la produsele Apple în România? Doare!

Mă uitam pe site-ul Apple la preţurile noilor MacBook-uri Air. Ocazie cu care am constatat că, cel puţin din punctul ăsta de vedere, dacă ai neamuri sau prieteni în Statele Unite, mai bine-ţi cumperi de acolo. Să explicăm. Se dă un MacBook Air de 13″ la ei şi acelaşi MacBook Air de 13″ la noi (la un magazin care-l vinde ieftin, să ne-nţelegem). Din primul link, orientaţi-vă la cel din dreapta, cu configuraţia cea mai bună. Adică drive flash de 256 GB, procesor Intel Core 2 Duo de 1,86 Ghz, 2 GB RAM.

Preţul, pe site-ul Apple, e 1.599 de dolari. Grosso modo, asta înseamnă 4.631 de lei, la cursul BNR de azi. La noi, costă 7.636 de lei. Magazinul e mai puţin relevant, diferenţele de preţ sînt infime. Un click pe Buy now pe site-ul Apple duce către pagina de configurare. Mai adăugăm la cel mai scump model de bază încă 2 GB RAM şi schimbăm procesorul cu un Core 2 Duo la 2,13 Ghz. Se mai adaugă 200 de dolari. Adică 1.799 de dolari, echivalentul a 5.210 lei.

Concluzie: cel mai scump MacBook Air de 13″, în State, costă cu aproximativ 2.400 de lei mai puţin decît cea mai scumpă versiune de bază în România. Dacă ar fi să cumperi configuraţia finală de pe site-ul Apple, dar din Europa, ar costa 1.799 de euro. Adică 7.421 de lei. Mai pe româneşte, tot ieşi mai ieftin decît dacă l-ai lua din România.

Explicaţia cea mai probabilă ar fi că Apple consideră o paritate de 1:1 între dolar şi euro. Practic, preţurile din restul Europei sînt aceleaşi, doar moneda e diferită. În România, la preţul din restul Europei se mai adaugă şi TVA, îmi închipui. Altfel, nu-mi explic de ce costă atît de mult. Oricum, ca idee, paritatea dolar – euro mi-o pot explica prin cheltuielile Apple cu transportul, de exemplu. Şi totuşi…

PS: Ocazie cu care inaugurez şi categoria Apple.

8 comentarii

 1. vezi ca pe online store-ul din usa, sunt preturile fara niste taxe. am avut supriza asta cand am cumparat printr-un prieten ipad-ul din state. acolo zice un pret, dar “dupa taxe” mai creste un pic. norocul meu a fost ca l-am cumparat in periada black friday cand discount-ul a fost oarecum echivalent cu taxele, asa ca nu am simtit si a fost ok. daca incerci sa cumperi din usa si sa-ti vina prin posta mai trebuie sa mai calculezi si taxele vamale, care cred ca te cam usuca si aduc pretul cam la acelasi nivel cu cel din romania.

  altfel, da .. daca aveti prieteni in state care vin in romania si sunt dispusi sa care echipamente, luati-va de acolo ..

  ps: mai e problema garantiei, dar e alta mancare de peste.

 2. @ cti97 laptopurile apple au garantie internationala; renteaza doar daca ti-l aduce cineva din state in bagaj. altfel platesti transport, tva si vama si ajungi tot la pretul din romania. asta cu echivalatul preturilor din dolari in euro e o practica a multor companii americane de tehnologie.

 3. + asigurare la transport, in cazul in care prietenul din state ti-l trimit prin posta / curier si nu vrei sa arunci cu 1500$ in buda daca ti se pierde sau e stricat pe drum. Doi unii sint mai pretentiosi cind e vorba de tastatura, US vs UK sa zicem; in plus mai e si adaptorul US pentru laptopuri.

  Altfel de acord, Apple si nu numai echivaleaza preturile $ cu euro, plus imi inchipui costurile aditionale cind nu au canal direct de distributie.

 4. Mda, cum zice cineva mai sus – daca ai prieteni sa ti-l care in bagaj e mai rentabil. Sau dai o fuga pana-n Grecia – http://www.applepiraeus.com/ . Eu mi-am luat de la ei un MacBook alb la pretul si configuratia de pe site. Sotul are ultimul iMac tot de la ei si a avut o problema. Am fost impresionata de cat cat de rapid repara, inlocuiesc,, raspund la ce vrea clientul …..

 5. Scriem despre prețurile Apple, chair daca le stim foarte bine, ca la noi, dealer-i vor sa se imbogateasca repede, mai ales ca aici nu prea se cumpara multe. Ideea este ca cei de aici cumpara prin dealer-ul din Ungaria, ceea ce aduce pretul mai sus decat in Europa.
  Oricum, daca am avea volum, poate Apple s-ar uita putin si catre Europa de est, dar aici se vand toate ciurucurile care sunt ieftine, pentru ca asa ne-am invatat noi, daca este gratis sau costa putin dam iama.
  Bafta.

 6. Sa vedem daca mai am loc in bagaje, cand ma intorc. Nu promit nimic inca ;)

  Preturile sunt clar mai mici acolo. Taxele despre care se vorbeste depind de stat. Eu am dat in New York 9% taxe in plus pentru un Nikon de 900 de dolari. Undeva la 980 mi-a venit aparatul, cu taxele incluse. Oricum nu se compara cu preturile noastre.

  Sa mai dau si io un exemplu, daca tot suntem la preturi. Am luat anul trecut un laptop HP (ca nu dau peste 2000 de dolari pe un mac nici daca vine si cu un spaniol tanar si focos) cu 650 de dolari. Undeva la sub 2000 de lei in Romania. Acelasi laptop costa la noi 5000 de lei. Deci durere, nu asa oricum.

  Acu’ e adevarat ca, din ce am mai aflat, in UE is niste taxe in plus, care urca nasol preturile, plus comisioanele tuturor intermediarilor .. asa ca-l dublezi aproape fara probleme.

  Sa vezi ce e la haine, ca te doare sufletul.

 7. Legea spune ca pentru orice produs importat, trebuie sa platesti TVA. Ca unii vin cu el in bagaj si spun ca il aveau dinainte e altceva. Dar pentru orice produs cumparat in strainatate, teoretic trebuie platit TVA si, eventual, vama.
  Poate “un prieten” are posibilitatea sa aduca “in geanta” un laptop, dar o firma serioasa, care importa cu acte legale produsele astea, trebuie sa plateasca cel putin TVA (adica inca 24% din produs) catre statul roman

 8. @Manwe: exista acorduri de dubla impunere, asa ca in plus platesti diferenta de la taxele statului respectiv pana la 24% + vama pentru US.

  Pentru UE platesti doar diferenta de TVA.