Ce nu pricepe Dragnea (şi ce întregul PSD refuză să înţeleagă)

Avem următoarea situaţie: Dragnea dă ordonanţa borfaşilor şi lumea iese în stradă. Hai, o mie, două, zece mii, au mai fost, sanchi!, dă-i dracu’. Doar că, în loc de câteva mii, ies 300.000 în toată ţara.

Marea surpriză a lui Dragnea a fost că românii n-au ieşit doar în Bucureşti, fief tradiţional al “hipsterilor care beau cafea de la Starbucks“, cum îi caracteriza pe protestatari o lepră pesedistă, ci peste tot.

Şi nu doar că au ieşit şi în alte oraşe, ci au ieşit inclusiv în propriile lor fiefuri. Au fost vreo 10.000 la Constanţa (vi-l mai amintiţi pe baronaşu’ Mazăre?), 15.000 la Craiova (la Olguţa acasă), vreo 20.000-30.000 la Iaşi, au ieşit câteva mii şi la Bacău, ba până şi la Ploieşti au fost 3.000 în seara asta.

Dragnea nu pricepe – şi nici restul PSD-ului, vedeţi cazul porcului de Dumitru Buzatu, de la Vaslui, care-i numea “răgălii” pe oamenii din stradă – că lumea s-a săturat să fie furată.

Cel mai amplu protest în Bucureşti, în ultimii ani, a fost de vreo 35.000 oameni, când cu Roşia Montană. Următoarele n-au strâns mai mult de 15.000. Dacă nici când te trezeşti cu 140.000 în faţa casei tale (Guvern) nu pricepi mesajul, trebuie că eşti bătut în cap.

Ce nu va pricepe Dragnea este că, dacă la primul protest anti-PSD din mandatul lor – ăla legitim, cu care se bat în piept – au ieşit 300.000 oameni în ţară, data viitoare când calcă pe bec, vor fi peste jumătate de milion, dacă nu chiar milionul. România e mai imprevizibilă ca niciodată.

Oricât ai spera ca tinerii să emigreze mai repede, cei mai mulţi vor rămâne aici şi vor strânge din dinţi, iar data viitoare când calci pe bec, o să te calce pe tine în picioare.

Pesediştii chiar nu realizează că, odată cu ordonanţele borfaşilor, au depăşit orice nivel de tupeu – fie el şi închipuit – al unui politician român. Ai impresia că majoritatea în parlament îţi garantează dictatura personală? Oho, n-ai nici cea mai vagă idee cum fierbe ţara.

De la 20.000-25.000, maximul ultimelor proteste înainte de Cioloş, la 300.000, e o diferenţă mare, poate ar trebui să-ţi zică ceva. 2+2, iată, fac 5.

Protestele de săptămâna asta au fost dovada că matematica din partid nu se mai potriveşte cu realitatea şi că, de fapt, PSD habar n-are câtă revoltă zace în oameni.

În altă ordine de idei, Dan Tăpălagă dă, pe surse, ştirea că Victor Ciorbea va ataca ordonanţa, vineri, la Curtea Constituţională.

Avem două variante şi ambele pot fi corecte. Prima este că ar putea fi o petardă, aruncată la mişto de surse, ca lumea să stea acasă în zilele următoare – ceea ce nu trebuie să se întâmple, trebuie ieşit în stradă până ordonanţa aia pică de tot.

A doua – şi teoria mea, de altfel – nu e că l-ar fi înjurat de mamă Iohannis, iar Ciorbea a făcut pipi pe el de frică sau că, brusc, şi-ar fi regăsit competenţa sau vreo urmă de demnitate (că de onoare nu poate fi vorba).

Mai sigur, Ciorbea a primit ordin de la şefu’ (Don Liviu) să atace ordonanţa ca să-şi salveze pielea. Avem aşa:

 • Dragnea s-a trezit în următoarele situaţii: SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Belgia, cine-o mai fi fost, au dat cu ei de pământ.
 • azi, la Bruxelles, s-a discutat problema statului de drept în România, de unde a venit avertismentul că, pe lângă tăierea fondurilor europene, se propune şi suspendarea dreptului de vot al României
 • practic, au şters pe jos cu Corina Creţu, altă inteligentă prinsă cu abuzul în serviciu în dinţi (a publicat pe bani europeni o carte despre măreţele ei realizări) şi inclusiv grupul social-democraţilor din PE, adică naşii lor în Europa, au lustruit parchetul cu ei
 • Camera de Comerţ Româno-Americană le-a dat cu flit şi, la scurt timp, un fond de investiţii a renunţat să mai bage 100 milioane euro în România (un mizilic, dacă te gândeşti că Voiculescu a furat 90 milioane euro)
 • în momentul în care ţi se taie banii (tot proiectul de buget e făcut şi pe baza aşteptărilor de încasări de la UE), baţi din buză. Ce poţi să faci?, să creşti impozitele şi taxele când tu ai promis că le tai?
 • când te faci de rahat public, pe plan internaţional, şi-ţi scade ratingul, ai toate şansele să înceapă să se care de la tine din ţară multinaţionale care ofereau locuri de muncă şi băgau bani la buget şi, implicit, afaceri locale ce sunt extrem de uşor de mutat, de exemplu, în Irlanda (alea din IT) sau chiar în Bulgaria (10% impozit pe profit)
 • la un asemenea cumul de factori, nu doar că nu mai apuci să-ţi respecţi promisiunile, ci trebuie să te împrumuţi. Dap, să vedem cine are încredere să-ţi dea ţie bani, tu fiind un borfaş ştampilat pe frunte

În plus, mai ai şi factorul intern, anume distracţia din partid. O fostă ministră te dă-n gât că ai devenit dictator în PSD, de au ajuns oamenii să-l regrete pe mitomanul de Ponta.

Un vicepreşedinte, primarul Iaşului, şterge cu tine pe jos (fiţi pe fază, Chirica va fi zburat curând din PSD) că dai ordonanţe idioate ca să-ţi salvezi pielea. În plus, un ministru din guvernul tău îşi dă demisia direct, spunând că nu şi-ar fi imaginat că poţi fi o asemenea javră.

Başca, ai făcut promisiuni în stânga şi-n dreapta că, de anul ăsta, toţi hămesiţii vor avea din nou acces la ciolan şi după ce, timp de o săptămână, te-ai bătut cu pumnul în piept (mă rog, nu tu personal, ci Ciordache, dar toată lumea ştie că şi el, ca şi Grindeanu, e doar un lache) nu dai înapoi, ce mai poţi să faci?

Simplu: îi dai ordin celuilalt lache să-ţi rezolve ţie problemele, că oricum ţi-e dator. Şi Ciorbea se conformează ca tu să pici bine – lumea se întoarce acasă după ce Curtea Constituţională îţi anulează mizeria, iar tu ai scuza în partid că Iohannis l-a înjurat de mamă pe Ciorbea, Ciorbea a făcut pipi pe el şi s-a dus să se plângă la CCR.

Lecţia pe care trebuie să o înveţe PSD este că nu mai merge ca pe vremea lui Năstase. “Dictator” sau nu, Băsescu a lăsat-o slobodă pe Codruţa, să muşte din cine vrea ea. Ne-a învăţat prost.

După încă un an şi ceva cu Cioloş, în care am gustat normalitatea, ne-am învăţat şi mai prost. Nu, monşer, nu mai vrem ca înainte. Până acum, aţi muşcat voi din buzunarele noastre. Acum, muşcăm noi din voi.

11 comentarii

 1. Asta inseamna ca abia acum si-a dat seama ce urmari are ordonanta in plan extern ? Chiar atat de ingust la minte sa fie incat sa nu ia in calcul reactiile internationale ?

 2. Buna, vezi ca ai gresit un pic la primarul Iasului, il cheama Chirica. In rest le spui bine de tot..

 3. sunt cativa ani de cand incearca sa opreasca anchetele prin toate modurile posibile. Sunt sigur ca parerea partenerilor externi despre el este ultimul lucru la care se gandeste. Are toate atuurile in mana (mai putin presedintia, ca altfel planul era perfect) si tu spui ca acum e pregatit sa dea inapoi?

 4. Varianta 2B, adica continuarea variantei 2 de la tine: Ciorbea sesizeaza CCR si, de fapt, CCR a facut blat cu Dragnea si respinge sesizarile. Win pentru Ciorbea, win pentru Dragnea si ai lui. O sa poata sa zica Dragnea “No, baieti, aveti meniu complet, chiar si CCR zice ca noi. Alta intrebare.”
  Varianta 3: Ciorbea sesizeaza CCR ca oricum a fost sesizata deja si macar isi mai spala din pacate (crede el). La ce prost argumenteaza contestatiile, mi-e frica insa ca n-o sa aiba efect.

 5. Mon Cher, Greșești.

  Dragnea n-are treaba cu ordonanța. Dacă o vroia pe bune, nu punea în textul ei răgazul de 10 zile, devenit celebru, până la întrarea în vigoare. A lăsat timpul asta ca Lumea sa se revolte. Revolta e pe prima pagina peste tot.

  Probabil miercurea viitoare, în ultimul moment, o vor revoca. Isi vor cere scuze și lumea va merge înainte. Iar ce aveau de făcut în realitate va fi fost făcut în spatele perdelei de fum creata de proteste.

  Care e misiunea adevărată? Nu știu. Dar trebuie ca ceva care sa justifice riscul enorm pe care l-au adoptat. Probabil ceva internațional.

  Ca jurnalist, Alex, ai acces mai bun la informații. Ce altceva se întâmplă zilele astea?

 6. Dragnea și ai săi, în schimb, nu doar că nu dau semne că le-ar păsa de ce cred americanii și europenii. Au luat toporul și s-au apucat să ciopârțească punțile chiar înainte de a fi siguri că vor reuși să îngenuncheze statul. Faptul că își asumă acest risc demonstrează că decuplarea României de Occident a devenit un scop în sine.

 7. @akanom.

  1. Din cate am citit, legea spune ca trebuie minim 10 zile pana sa intre in vigoare legea.

  2. Dupa ce isi cer iertare si retrag legea, nu o sa mai facem proteste nu? Ar trebui protestat pana cand “demisioneaza” partidul ..