Primul caz de HIV/SIDA vindecat. În Germania, prin transplant de celule stem

Timothy Ray Brown (foto) are 42 de ani şi, pînă de curînd, era bolnav de HIV/SIDA. Boala e cruntă, omoară sistemul imunitar. Un bolnav nu moare de SIDA, ci de complicaţii ale altor boli care apar din cauza imunităţii distruse. Din cauza complicaţiilor, Brown a făcut leucemie, motiv pentru care s-a internat, în 2007, în spitalul universitar Charite din Berlin. Trei ani mai tîrziu, după tratamente deloc uşoare si după chemoterapie, urmate de un transplant de celule stem, e complet vindecat.

Tratamentul, totuşi, nu-i chiar la îndemîna oricui. Norocul său a fost donatorul, în ale cărui celule s-a descoperit o mutaţie genetică rară. Inutil să spun că nu ştiu să traduc numele acestei mutaţii – CCR5 delta 32 homozygosity – şi că oricum este irelevant pentru cititorul care n-are de-a face în primul rînd cu medicina, darămite cu cercetarea medicală. Cu toate astea, cert e că mutaţia în cauză este asociată cu un risc extrem de redus de infectare cu HIV.

Celule stem ale donatorului au fost suficient de eficiente pentru a trata boala, în ciuda organismului slăbit a lui Brown, nu doar din cauza bolii – vorbim, totuşi, de leucemie -, ci şi din cauza tratamentului experimental, care i-ar fi putut fi fatal. De altfel, tratamentul nu este încă la îndemîna oricui, însă e un prim pas pe care cercetătorii îl fac după zeci de ani şi care, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, s-ar putea transforma într-un tratament banal, precum cel pentru răceală. Întreaga poveste, cu detaliile de rigoare, o găsiţi aici.

În tot acest timp, presa din România scrie despre subiecte serioase precum Bianca Drăguşanu, acuzele lui Adrian Năstase, genţile Elenei Udrea şi aşa mai departe.

12 comentarii

 1. “presa din Romania” nu o mai citesc de ceva vreme. Prefer sa imi pierd timpul pe bloguri unde (dupa cum vezi) aflu lucruri mai interesante.

  O informatie foarte utila, pacat ca nu stim si costurile :(

 2. chimioterapie :) poti sa stergi commentul

 3. CCR5 Delta 32 e o variantă mutantă a unei gene care duce la o imunitate ridicată pentru pacientul care o deţine. SIDA acţionează foarte încet în pacienţii care deţin o copie a genei – de la unul din părinţi – iar pacienţii care deţin gena de la ambii părinţi (homozigoţi CCR5 Delta 32) sunt total imuni la SIDA.

  Între 5 şi 10% din populaţia europeană (genetic, nu teritorial, deci şi americani sau australieni de origine europeană) deţine în mod natural cel puţin o copie a genei.

  Medicii noştri nu au publicat un motiv pentru care pacienţii români – cvasi-totalitatea lor contaminaţi cu subtipul F al virusului HIV – fac foarte greu boala cunoscută ca SIDA şi trăiesc de mai bine de 20 de ani (1988-prezent) cu virusul, trecând prin tratamentul foarte toxic cu AZT şi prin cel cu o toxicitate mai puţin evidentă HAART aplicat în anii 2000 la noi.

  Când a fost izolat virusul, între 1983-1987, medicii estimau durata de viaţă a unui pacient după contaminare la vreo 10 ani.

  Tratamentul anti-retroviral HAART duce boala foarte aproape de vindecare: cât timp combinaţia de medicamente este luată strict conform cu prescripţiile medicale, virusul dispare din sânge, transmiterea devine aproape imposibilă, iar boala nu se poate produce. Dar la cea mai mică întrerupere a tratamentului (care este şi extrem de costisitor, 5000 – 15 000 USD/lună, suportat 100% de Stat) virusul reapare şi îşi începe acţiunea distructivă.

  Există mai mulţi pacienţi români sub tratament care s-au căsătorit şi au adus pe lume copii sănătoşi.

  Cazul lui Timothy Ray Brown este o premieră deoarece pacientul era într-o fază a bolii în care se credea că niciun tratament nu îl mai poate ajuta – de altfel leucemia, indiferent de cauza care a produs-o, intrase în cultura populară la noi drept un asasin de neoprit. (E cunoscut bancul cu Alinuţa, Crăciunul şi copiii cu leucemie.)

  După cum se vede, nimeni nu se joacă cu ştiinţa medicală. Nici măcar cele mai primejdioase boli :D

 4. Nu presa e de vina pentru ceea ce se publica in ziare si ce apare la TV. Acesta este efectul. Cauza trebuie cautata la cei 7 ani de-acasa ai cititorilor, la cei 7 ani de-acasa ai parintilor cititorilor, la sistemul de invatamant romanesc (locul 27/27 in Europa) etc…

  De altfel este antonimul lui de tot la fel? :)

 5. Daca chiar functioneaza asa de bine tratamentul ma tem ca o sa fie mult prea scump si rar si o sa trateze toti milionarii destrabalati ai lumii

  Cat despre presa care ori habar n-are ori nu vrea sa prezinte stirea asta, le dedicam cu drag o mare: Rusinicaaaaaaaa!

 6. @subiectiv my bad, am medic in familie si nu am auzit decat de chimioterapie pe unde m-am invartit. Uateva, importanta e ideea.

 7. Eu nu înţeleg cum poţi susţine că ai vindecat o boală despre care nici măcar nu ştii sigur că există! Acest documentar arată că SIDA este doar o creaţie propagandistică, o imensă campanie mondială de PR!
  http://fymaaa.blogspot.com/2010/10/sida-un-mit-profitabil-28102010.html

 8. @Dan stim sigur ca macina sistemul imunitar. De ce boala mori, aia e alta poveste.

 9. @siginutz: Uită-te întâi la documentar. Există mulţi factori care afectează sistemul imunitar în afară de presupusul virus HIV.

 10. Care este tratamentul pentru raceala?

 11. incet incet cred ca organismul uman va deveni singur imun la virusul HIV