Prin ce treci cînd îţi deschizi o firmă

În 2010, cînd mi-am făcut SRL-ul, a fost ca la balamuc. E o experienţă din care-mi amintesc doar parţial cîte ceva, căci am preferat să uit. Spre deosebire de cei care se duc la un avocat şi îl plătesc pentru a se ocupa el de toate, eu m-am gîndit să fiu mai cu moţ şi să mă ocup singur. Fireşte, într-un final, tot la avocat am ajuns, că deja mă complicasem mai rău decît dacă aş fi vrut să emigrez în Statele Unite fără viză şi fără greencard, via Mexic.

Am stat la cozile de la Registrul Comerţului de mi-a ieşit pe nas. Ca să plătesc o taxă, trebuia să completez nu ştiu ce hîrtie. Ca să completez altă hîrtie, trebuia să fi plătit înainte. Ca să depun nu ştiu care acte, trebuia să am cont bancar.

Am păţit fix ca-n infograficul care circula, în ultima perioadă, pe bloguri. Mergi la bancă. Ah, păi n-aveţi două acte esenţiale. Mergi şi fă rost de acte. Hai înapoi la bancă. Ah, păi vă trebuie o hîrtie de la notar. Care hîrtie? Păi, o împuternicire pentru… Păi, eu sînt administratorul, eu semnez, ce împuternicire? Nu, trebuie. Hai la notar. Lasă şi-acolo nişte bani. Hai înapoi la bancă.

Capital social aveţi la dumneavoastră? Păi, ce?, umblu cu capitalul în buzunar? Casieria e în stînga, să vă întoarceţi cu chitanţa. Nu pot să virez? Unde să viraţi?, că n-aveţi contul activ. Cînd pot să scot banii pe care-i depun? Veniţi peste o săptămînă după card, vă anunţăm noi. Ce adresă de mail aveţi? De ce?, ca să mă spamaţi? N-am. Ah, să ştiţi că, pentru SRL-uri, comisionul e de… Cîîît?

Alo, domnu’, da’ nu semnaţi şi contractul? Sigur, doamnă, da’ mă primeşte la Registrul Comerţului fără contul activ? Vă dăm noi adeverinţă. Ah, apropo, celălalt comision este de…

Dacă m-ar fi întrebat cineva înainte de a-mi face firmă dacă merită efortul, aş fi spus că, probabil, da. După două zile de umblătură, o spun sincer: nu. Să-ţi faci o firmă în România înseamnă să te legi la cap fără să te doară. Aproape şase ore doar ca să depui hîrtiile pentru un nenorocit de cont bancar la care ai acces abia peste o săptămînă.

Desigur, urmau celelalte prime întîlniri cu restul instituţiilor de stat. Drept pentru care am zis pas şi-am vărsat toată hîrţogăraia în capul avocatului, să se spele cu ea, apoi am luat ce-a rămas şi-am vărsat contabilei, să se descurce.

infographic-otp-smart

Dacă ai un start-up sau o firmă cu cifră de afaceri anuală de maximum 100.000 Euro, cu ajutorul OTP Smart Start, poţi obţine online în doar 3 paşi şi 30 de minute (cu doar 10 lei lunar) un cont, un card şi internet banking.

8 comentarii

 1. intr-adevar, trebuiesc parcurse mai multe etape intr-o anumita ordine, iar dosarul de inmatriculare contine foarte multe documente.
  P.S. pe viitor incearca sa nu mai apelezi la avocati, sunt destul de vicleni si mai poti ajunge pe viitor la mana lor (majoritatea aplica cu succes lozinca”daca nu intrebi nu ai de unde sa stii”)
  P.S. 2 de multe ori este mai convenabil sa iti deschizi PFA

 2. eu ma ocup de ceva vreme, printre altele, si de asta si vreau sa iti spun ca exista multa rautate printre avocati (ex. cineva si-a facut firma prin avocat si respectivul avocat nu i-a declarat activitate la sediu social in momentul inmatricularii necesar in vederea inregistrarii in scopuri de tva, lucru care s-a facut ulterior intr-un dosar de mentiuni la onrc cu vreo 200 de lei).
  Ai dreptate, este bine sa fii cat mai documentat inainte de asta

 3. Buna! Ai cumva informatii mai “proaspete” decat cele din 2010? Poate in Bucuresti o fi la fel, dar in provincie (cel putin in Bacau, unde locuiesc) lucurile merg bine de cel putin cativa ani. E mare diferenta fata de, sa zicem, 6-7 ani in urma. Am lucrat “in sistem” si vad diferenta, chiar nu e o problema infiintarea unei firme in cateva zile, asa cum precizeaza si legea.

 4. Si in Pitesti s-au schimbat lucrurile. Nu mai sunt cozi deloc, pentru ca majoritatea declaratiilor se depun online.
  Iar cei de la finante, registrul comertului, ITM, etc. se comporta exemplar de la o vreme.

  Despre infiintarea firmei nu ma pot pronunta, pentru ca am cumparat-o de la cineva si am apelat la un avocat pentru asta.

  Iar campania OTP mi se pare inselatoare. Adica depun formularul online si in 30 de minute ma duc cu actele sa ridic cardul ?

  Sau e ca la orice alta banca, unde ma pot duce direct cu actele sa-mi deschid contul ? Asta inseamna ca la OTP pierd mai mult timp, pentru ca mai stau sa si completez formularul online.

  • @Alex Dumitru: În principiu, cîştigi timp pentru că, în primul rînd, ştii deja cu ce acte să te duci la bancă pentru a deschide un cont (dacă ai o firmă mică sau un start-up) şi nu pierzi timpul stînd la cozi pentru a întreba asta. În plus, mai sunt şi alte avantaje, Vezi aici.

 5. La contul bancar se poate renunta dupa ce firma are toate actele. Sincer nu prea isi are rostul cita vreme comisioanele de administrare lunara sint de doar 20 lei la bcr. Pentru ce? Ca sa-ti dea un extras de cont amarit? Nu mai spun de dobinzi la orice transfer amarit.