Proastele sexului

Mii de femei lucrătoare pe piaţa întunecată a sexului, seară de seară, îşi desfac picioarele fără să ştie sau, dacă ştiu, fără să priceapă prea multe din efortul umanist al domnului senator Silviu Prigoană de a obţine legiferarea prostituţiei. Cine le întreabă cum le-ar fi mai bine? Pentru toate celelalte legi cu acţiune directă în social, au fost consultaţi şi reprezentanţi ai celor vizaţi de legiferare.

În cazul prostituţiei, s-au exprimat şi politicienii, şi sociologii, ba chiar şi un consilier prezidenţial, care susţine că, fără bordeluri, bărbaţii frustraţi sexual vor destabiliza societatea, atribuind astfel prostituţiei un nobil rol de salvgardare a establishmentului. Au vorbit toţi, şi pro, şi contra, doar hetairele, principalele beneficiare ale legii, nu au fost consultate, cel mai probabil nici de către medici!

Nici nu au cum să fie întrebate, fiindcă munca lor e ilegală, şi o lege nu poate fi construită cu implicarea oficială a unor infractori, altminteri, în multe alte domenii, infractorii fiind făurari imbatabili ai operei legislative. E particularitatea acestei legi de a fi ticluită şi poate, în cele din urmă, votată, în absenţa unui dialog cu “partenerul social”, prostituatele fiind – desigur – partenere, dar numai pentru o oră sau, cel mult, o noapte.

Ar fi de bun simţ să li se asculte şi vocea, nu numai icnetul. Ar trebui iniţiate dezbateri la care să participe şi “fetele”, cu asigurarea că nu vor suporta rigorile legii. Ele sunt, deocamdată, mutele şi proastele, peste capul cărora va veni, probabil, o nouă lege, despre care vor lua cunoştinţă între două zbânţuieli, şi asta numai dacă vor avea norocul ca printre clienţii lor să se afle şi nişte buni comunicatori juridici, de ce nu?, poate vreun demnitar mai atent la ceea ce votează.

10 comentarii

 1. Daca barbatii Romani ar fi barbati cu adevarat atunci si-ar asuma o mai mare responsabilitate in a sustine MATERIAL familia …; in vestul Europei sunt barbati care devin depresivi si ajung sa se sinucida daca nu reusesc sa produca suficent de multi bani pentru familiile lor …asta inseamna ca femeia e tinuta acasa , la loc de onoare si nu trebuie sa ajunga sa se prostitueze sau ceva de genul acesta ca sa faca bani pentru copiii ei …deci inca o data : barbatii aici isi asuma o mai mare responsabilitate …pe cand ai nostri le scot pe femeile lor sa faca trotuarul , sa faca bani pentru a-i tine pe ei intr-o viata indestulatoare ” dolce far niente ” …cam asa …ca sa nu mai adaug ajutoarele materiale sociale substantiale pe care o femeie le poate incasa ( casatorita sau nu ) dupa ce devine mama …aici in vestul Europei …chiar daca acel copil e rodul unei relatii de o noapte sau mai mult …si la aceste ajutoare materiale sociale isi aduc contributia tot barbatii din acea societate platind taxe si impozite …

 2. deocamdata singurii beneficiari ai absentei orcarei legalitati in acest domeniu sunt proxenetii

  si pare-se ca politicienilor si “sfintei” biserici le convine situatia de minune…

 3. Cel mai probabil nu au fost consultati / consultate e pentru ca nu prea ai cum sa infiientezi Asociatia Prostitutiei Ilegale fara sa te declari ca faci prostitutie – si in final interesul financia atit al prostituatelor ca si a proxenetilor e daca se poate sa isi pastreze anonimatul cit si cistugurile financiare. Pe de alta parte apare o adoua problema cind persoane sint fortate sau captive in prostitutie, si pentru cazul asta legea ar putea sa le fie benefica. In plus, la nivelul de intelegere si acceptare sociala din Romania, concluzia e deja trasa, nu vrem legalizarea prostitutiei.

  In fapt, una dintre sensurile din DEX pentru prostitie o defineste ca o ilegalitate, nu ca romanii se impiedica foarte tare de cuvintele lega sau ilegal…

  “Faptă (infracțională) comisă de femeia care practică relații sexuale cu diverse persoane pentru a-și procura mijloacele de existență”.

  • @Dan: Priveste mai degraba ca pe o judecata in sine, nu neaparat mot-a-mot. E similar cu o intrebare retorica. Dumitru e un tip genial, uneori tre’ sa-l citesti printre rinduri.

 4. Da-o-n vorba aia de treaba! Nici cu asta nu mai reusim sa o scoatem la capat. Pana si la Dubai merge mai bine, e jenant!

 5. @Alex
  Sincer postul mi se pare ironic cu diverse posibile subintelesuri, poate chiar si ceva urma de misoginism – am preferat sa nu ma refer la autor (sincer am crezut ca postul e al tau, poate m-am obisnuit prost ca siteul de fapt se cheama “subiectiv”). Poate e prea genial pentru mine, nu pot decit sa sper intr-o zi sa ma pot ridica la nivelul respectiv. Astept un articol jurnalistic in care prostituatele chiar le e prezentata propunerea legislativa si sint intrebate ce parere au – in plus isi poate proteja si sursele.

 6. dar ele nu vor sa fie consultate…le doare drept in pi…de legea asta…crede-ma…
  situatia actuala le convine si financiar si cum nu sunt prea culte, nu vor sa auda de legi si altele de genul asta…

 7. Legalizarea prostitutiei are alte efecte care transced vietile lucratoarele de azi. Apropo, cate din prostituate ar avea curaj sa recunoasca faptul ca au fost fortate sa intre in prostitutie?
  Si cel mai important: cate si-ar dori sa abandoneze prostitutia, legala sau ba, daca ar avea alte surse viabile de venit?

  Nu va faceti iluzii ca situatia lor se va schimba daca s-ar produce legalizarea. In Olanda, Germania, Austria, Ungaria si alte tari unde prostitutia e legala situatia prostituatelor nu s-a imbunatatit cine stie ce. In schimb au fost aduse noi forte de munca, pe tot felul de cai deloc legale (vezi romance fortate sa se prostitueze in Germania, batute, violate, amenintate) si numarul serviciilor s-a diversificat. Publicitatea a devenit mai insistenta, au aparut promotiile, au scazut tarifele dar au aparut noi clienti.

  Intreaba-i pe proxeneti ce parere au de legalizarea prostitutiei. Nu le-ar displacea sa devina patroni cu acte in regula si sa castige si mai multi bani de pe urma “proastelor” cum dispretuitor le numesti.

 8. Chestia cu “aparutul” e o falsa problema – ne-a luat vreo 2000 de ani sa ne “dam seama” ca exista homosexuali printre noi, cind de fapt imi inchipui ca procentual nu s-a schimbat nimic, doar ca au fost / s-au auto-reprimat incit notiunea wow, e noua, o epidemie de homosexualism a aparut in ultimii 30 de ani.

  Pentru mine aducerea la suprafata a muncii in sine, cu ocazie care 1) se elimina si o parte din stigmatul social, acces la servicii medicale dedicate, asigurari, pensii etc – si sa fim seriosi, nu o sa vezi subit ca un procent mai mare de populatie isi schimba jobul, pentru ca nu neaparat “rusinea” opreste pe opreste pe cineva sa practice jobul asta, sint o gramada de alte lucruri pe care o persoana le ia in considerare; majoritatea abia ne gindim sa schimba firma, pe acelasi profil, darmite profilul :-). 2) taxare, control abuzuri financiare, de persoane (fizice / psihice)…

  Altfel nu putem decit sa ne mintim singuri, daca nu se vede inseamna ca nu exista – cei care vor prefera anonimatul vor putea sa o faca in anonimitate in continuare, statul oricum nu are cum practic controla financiar toate firmele, deci nu vad care e problema. Dar pe partea pozitiva poti sa oferi o legimitate unui lucru care oricum se intimpla.

 9. Chiar daca ar fi legala prostitutia, nu cred ca ar plati taxe 10% din prostituate.