Promovarea femeii în societatea românească. Acum, să rîdem

Primesc, ieri, dacă nu mă-nşel, invitaţie la o conferinţă de presă. Despre cum nu ştiu care ONG a luat bani de la Uniunea Europeană să schimbe imaginea femeii în societatea românească. Şi ce idee mai grozavă ar fi putut găsi, dacă nu o petiţie online pe care n-o bagă în seamă nimeni?

Mai trist e subiectul petiţiei: prima personalitate feminină pe o bancnotă românească. Sar peste formulare (eu m-aş fi gîndit la Dacia, maşina cu personalitate proprie, din generaţia ’80, care porneşte doar cînd vrea ea; da, e personalitate feminină, doar amintiţi-vă cum işi botezau vecinii daciile: Vetuţa, Virginica şi aşa mai departe) şi mă refer strict la idee: cum va schimba chipul unei femei pe o bancnotă imaginea femeii în societatea românească?

Bun, mă bucur că-s bani europeni, că aia, că cealaltă, dar… Aş putea paria că o bancnotă cu faţa Nadiei Comăneci imprimată – pariu că la Nadia s-au gîndit? – nu va schimba fix nimic. Nu la imagine trebuie lucrat, ci la mentalităţi. Dar am impresia că UE nu dă bani pentru schimbarea mentalităţilor decît dacă vorbim de ONG-uri pentru promovarea rromilor, conduse de Mircea Toma.

PS: A nu se înţelege că n-aş fi de acord cu promovarea femeii, schimbarea imaginii femeii în societatea românească. N-am nimic împotrivă. Doar critic o idee proastă pe bani europeni. Bani europeni. Europeni. …peni, …eni, …ni, …i.

Sursă foto: Google Images.

17 comentarii

 1. Si mie mi se pare cam ciudata ideea, si cu bataie lunga, dar as putea sa vad o logica in ea:
  > Ce s-ar intampla daca cineva ar propune sa se tipareasca o bancnota cu căpățâna unei femei pe ea? Corect, toata lumea ar fi scandalizata, din cauza mentalitatilor. Daca totusi s-ar trece la fapte, oamenii si-ar da seama ca nu e chiar atat de anormal, bla bla, si indirect ar incepe sa se modifice si mentalitatile, puse in fata faptului implinit. <
  Cam ca si cum ai pune un presedinte de culoare la Casa Alba, sau ai permite casatoriile intre homosexuali. In felul asta, fortezi oamenii sa accepte la pachet si ideea ca negrii sunt si ei oameni, ca si gay-ii sunt oameni, etc.

 2. mda.. banuiesc ca costurile apartin imprimeriei nationale. deci un ong papa bani pe promovarea unei idei, iar finalitatea proiectului ar inseamna ca o terta parte nu ong-ul in cauza, sa sa se execute cu tot ce inseamna manopera (design, printare) in regie propie. si pt ong-ul in cauza lobby egal petitie online? si e platit pt asa ceva?! si asta schimba mentalitati (vb ta)?!
  #Cristi Mosora – spune-mi te rog fara sa te uiti ce personalitati sunt pe bancnota romaneasca. si daca ii stii (macar vreo doi, trei…) spune si daca iti schimba ceva privitul asta, perceptia despre ei (notorietatea oricum o au si fara a fi prezenti pe hirtie).

 3. Nu sunt sigur, la fel nu ii pasa nimanui nici ca ii avem pe Titulescu sau Iorga pe bancnote, si cu toate astea nu exista nici o femeie pe o bancnota romaneasca. De ce crezi ca s-a ajuns la situatia asta?
  Si situatia cred ca e valabila pentru majoritatea bancnotelor din lume, pe foarte putine o sa vezi femei. Eu zic ca e o legatura intre aceste faptul ca cei care decid aceste lucruri sunt barbati, si mentalitatea invechita gen femeia = obiect sexual, mama, gospodina si… atat.
  Doar ca e cu bataie mai lunga, dupa cum spuneam. Un alt efect pozitiv pe care l-ar putea avea initiativa ar fi faptul ca ar putea declansa un sentiment de mandrie in randul femeilor. Si mobilizandu-se sa semneze petitia, ar putea detrermina politicienii sa se concentreze si pe acest segment in programele (promisiunile) lor electorale. Si asta, tot cu bataie lunga, dar am vrut doar sa subliniez ca exista o oarecare logica in spatele initiativei :)

 4. normal că n-a auzit nimeni. cînd strigi “femeie, mai adă o bere din frigider” aude cineva?

 5. şi eu sînt de acord cu emiterea de bancnote cu femei pe ele, da’ să n-o mai pună pe pocitania aia de elisabeta. drăguşanca dă mai bine şi oamenii ar deveni mai economi.

 6. Daaaa .. sa fie Dragusanca pe 50RON si Cruduta pe 100RON, sa nu te-ncurci cand le bagi bani la tanga.

 7. cristi mosora, zi repede o femeie faimoasa

 8. Ideea lor nu e rea dacă vine în contextul unei întregi mișcări de promovare a imaginii femeii în societate. Adică: acest ONG să se ocupe cu impunerea unei femei pe bacnote, alte 3 ONG-uri să se lupte împotriva discriminării, alte ONG-uri în paralel să discute despre misoginism și tot așa.

 9. @Arhi, din Romania vrei sa iti spun?
  Eu imi mai cumpar șuncă Sisi, si pe poza de la ambalaj se vede ca era o femeie importanta :)

 10. Cand te apuci de promovarea femeii in societate prima zona unde trebuie sa activezi o bucata de vreme [10-20 de ani] e la tara. Pe urma poti sa o apci usor si spre comunele limitrofe oraselor mici.

 11. Alex, ce Dumnezeu ai cu ONG-urile si banii europeni?
  Proiectele sunt scrise conform cerintelor si o buna parte din bani sunt cheltuiti pe actiuni de informare ( inutile, scumpe, enervante) obligatorii.
  Nu se poate mai bine de atat pentru ca din pacate asta este cadrul pentru proiecte. Asta nu inseamna ca pana acum nu s-au facut si lucruri grozave cu banii astia. Dar cine le-a facut a bagat si niste informare…

  Da, ONG-urile impart banii cu partenerii din proiect. Pot fi si 20…
  Dar, in fond, fiecare e liber sa scrie un proiect.

  Figuri feminine posibile pe monedele care vor fi emise de Romania daca adera la Euro (ca despre asta vorbim): Regina Maria sau Ana Aslan (fara sa caut pe net) – si exista si alte exemple care isi pot castiga o notorietate meritata.

  Auzi, dar de ce nu te duci tu la conferinta? :)
  Si poate dupa aceea ne spui si noua ce vrea Mircea Toma.

 12. Nu vad nimic gresit cu a se pune portretul unei femei pe o bancnota nationala!
  Este un inceput! Se pot face multe lucruri si aceasta solutie nu vad de ce nu ar fi benefica psihicului barbatului si al femeii romani. Mai in gluma sau mai in serios aceasta problema, imaginea femeii din Romania este foarte foarte grava. Peste tot in media romana, de la televiziune pana la articole pe net , ziar, you-tube (etc, etc) sunt mii si mii de exemple care demonstreaza importanta acestei situatii grave.

  Putina psihologie si cunostinta in neurostiinta de exemplu, ar aduce lumina in mintea fiecarui barbat fie el jurnalist, scriitor sau cititor …. in legatura cu aceasta ideea a ONG-ului de a incuraja printarea chipului de femeie pe o bancnota nationala.

  Voi revenii cu un comentariu mai amblu si o explicatie asa pe masura neintelegerii unora.

 13. Tu crezi sincer ca Google Images este o sursa de imagini? E desenator sau fotograf Goagal asta? Bine ca nu ai facut ca televiziunile, sa pui “sursa: Internet”.