Românul nu-i român destul dacă nu se ia de unguri

Un român verde se duce la un Kaufland din Odorheiul Secuiesc, cu jumate de oră înainte de deschidere, şi cere o porţie de mici casierei de etnie maghiară. Femeia îl trimite la plimbare. De vreo trei ori în decurs de un sfert de oră.

La ultimul refuz, individul filmează pseudodialogul, după care îl pune pe net şi urlă că, în ţara lui, nu i se vorbeşte în limba română la un hypermarket din România. Iese scandal, românii verzi înverzesc şi mai tare, mai au un pic şi plezneşte fierea-n ei de patrioţi, iar Kaufland încasează o amendă de la ANPC.

Este cazul tradiţional de prostie tradiţională a unui român tradiţional verde, pentru care logica este doar o teorie abstractă din fizica cuantică.

Eu am o vagă bănuială că suntem mulţi cei care avem măcar o poveste în care am interacţionat cu români de etnie maghiară, fie în oraşul propriu, fie în secuime.

OK, Odorheiul Secuiesc nu-i Tg. Mureş, pe unde am ajuns eu, dar pe mine nu m-a înjurat niciodată o casieră unguroaică atunci când i-am dat “Bună ziua”, ba mi-a şi răspuns. Şocant, ştiu, mai ales că mi-a răspuns în română, ceea ce e de două ori mai şocant. Pentru românul verde, evident.

În cazul de faţă, logica elementară – şi un minimum de bun-simţ – zice cam aşa: băi, oi trăi în România, dar am ajuns într-un oraş în care locuiesc 99,99% români de origine maghiară, care vorbesc în casă ungureşte, nu română.

Dacă, întâmplător, te mai duce şi capu’ să mai citeşti un articol, două, pe net, afli şi că învăţământul românesc pentru minorităţi precum cea maghiară este de rahat şi că româna se predă după ureche (asta ca să nu mai spun că, din punct de vedere lingvistic, maghiara şi româna au structuri complet diferite).

Prin urmare, minimul de bun-simţ îţi spune că, deh, se mai întâmplă să mai găseşti, într-o comunitate formată în proporţie de 1000% din maghiari, şi maghiari care nu vorbesc româneşte. Şi acelaşi bun-simţ te cam obligă să fii respectuos şi înţelegător şi să arăţi cu degetul ce vrei să cumperi dacă omul din faţa ta nu pricepe.

Că n-o face pe motiv că te urăşte, ci pe motiv că eşti tu un bou răutăcios care-a reţinut din Constituţie doar partea cu “limba oficială este româna”, nu şi partea legată de drepturile minorităţilor, inclusiv ăla de a vorbi ce limbă vor ele la ele în casă sau în oraş, iar acum cauţi nod în papură.

Nu-ţi fură nimeni Ardealul, imbecilule, că toţi tinerii maghiari din România se mută-n Ungaria, unde au autostrăzi, trenuri bune, curăţenie şi sunt în Schengen, başca vorbesc pe limba lor, iar ălora care termină facultăţuri, le mai dă şi guvernul burse de mii de euro lunar ca să studieze pe-afară.

Altfel, e mişto în România pesedistă, se apropie 2018, o sută de ani de la unire, toţi dobitocii care nu-s în stare să scrie “mă-ta” cu cratimă urlă că ne fură Soroş şi cu ungurii ţara, mai rămâne să-şi facă Noua Dreaptă partid.

PS: Aşa, ca nuanţă, Kaufland e o companie nemţească. Sigur e o conspiraţie că nemţii au angajat secui vorbitori de maghiară în magazinele lor, e clar că nemţii complotează cu ungurii ca să împartă Ardealul între ei.

6 comentarii

 1. Ma milostivesc eu cu un comment, ca vad ca n-ai prea mari succesuri!
  Privesti situatia dintro postura falsa: vezi doamne ce ii napastuim noi pe secui-ca aia de pe-acolo nu sunt maghiari( un pic de istorie nu ti-ar strica, maghiarii de fapt ii urasc din rarunchi pe secui, priviti ca niste idioti violenti, desi se trag din aceeasi semintie turanica) !
  Pt. toti cetatenii romani nascuti in Romania exista un sistem de invatamant care prevede invatarea limbii romane, cu examene de final de gimnaziu sau liceu, cu bacalaureat oral si scris.
  Ca vii tu acuma cu argumentul stupid: exista unii care nu vb. si inteleg limba romana e atat de hilar ca ma ingrozesc! Cum adica, dupa 10-12 clase de invatamant gratuit asigurat de Statul Roman nu stii limba tarii natale??
  Oare a cui e vina? A sistemului? Ma lasi??
  E a ta, prostule sovin, care-ai fost alaptat cu ura impotriva a tot ce tine de romanism, care-ai fost promovat an dupa an in scoala desi nu meritai, care-ai luat Bac-ul in mod fraudulos, desi REFUZI cu buna stiinta sa te exprimi in limba nationala!
  Iar articolul despre chelner imi da perfecta dreptate-dar tu nu ti-ai dat seama- el acuza kakatii de la udmr si nu Statul Roman!
  In Har-Cov as trimite la evaluarile de clasa a IV , a VIII ,si la Bac comisii de la Bucuresti, fara secui, si corectat “la sange” lucrarile!
  Nu stii sa scrii- citesti in romana, ramai prostul tarii si du-te la sapat santuri, ca nu trebuie sa-ti platim noi tot gimnaziul si liceul ca sa ne umilesti prin, repet, sovinismul tau visceral!

 2. Oare si inspectorii au mers acolo cu o jumatate de ora inainte de deschidere? Parca ziceau ca nici ei nu au fost serviti, deaia le-au si dat amenda.

 3. Modest domnule Alex , modest în conținut , iar în replici la comentariul acid al unui cititor sunteți total invizibil .

 4. Qwerty: nu doar ungurii de prin sate uitate de lume nu știu limba țării natale. După 10-12 clase de învățământ gratuit asigurat de Statul Român. Prin multe cartiere din București pulim… tinerimea română care a terminat 12 clase vorbește românește ca un indian imigrant care lucrează la un anume McDonald’s din București. Indianul în cauză știind vreo 50 de cuvinte românești și alte 50 semi-englezești. Așa discută el cu clienții, dacă ei vorbesc rar și îi repetă cu grijă ce vor.