Prostirea doi punct zero: Despre politicieni numai de bine

Remarc un lucru despre care am evitat să scriu pînă acum: moda blogurilor în rîndul politicienilor. Care mai de care îşi face blog, însă pentru niciunul dintre ei nu contează internetul, blogurile n-au nici o valoare, site-urile de ştiri nu au nici o influenţă, nimeni nu e mai important decît ei, adevăraţii potenţi într-ale dormitului în Parlament, după care mă întreabă de ce nu merg la vot.

Datele problemei, primul caz

Să considerăm că sînt politician şi că, în afară de mail, messenger şi site-urile de ştiri, nu mai ştiu nimic despre internet. Am auzit de forumuri, da’ să-i dăm dracu’ de frustraţi, da? Tot aud ştiri despre cîte milioane de români se dau pe net şi nu pricep de ce. Însă vine la mine un nene şi îmi spune că acolo e electoratul. Că ăia care nu se duc la vot au fugit pe net. Neapărat trebuie să fiu şi eu prezent.

Considerăm că nenea ăla, consultant de imagine, reuşeşte să mă prostească. Îi dau bani şi omul se apucă de treabă. Îmi construieşte “prezenţa online”. Toarnă un site şi zice că trebuie neapărat să-mi facă şi blog şi că trebuie să scriu. Eu? Să scriu? Păi eu nu-s în stare să leg două fraze în Parlament, n-am vorbit de la tribună nici măcar o singură dată în patru ani, de cînd am fost ales, nici nu ştiu unde se pune cratima într-o ortogramă. Păi ce facem, nene?

Alţi bani, altă distracţie, zice omul. OK, plătesc să-mi scrie altcineva blogul. Citesc să-mi dau seama dacă sună bine şi aprob. Am blog!

Datele problemei, cazul al doilea

Să zicem, prin absurd, că încă mai ţin minte că virgula nu se pune între subiect şi predicat. Păi, uite, că un text pot să scriu şi eu cam o dată la două luni. e bine? “Nu, dom’ politician, că tre’ să scriţi frecvent”, îmi zice. Îhhh, ce nasol. Da’ nu-i nimic, avem consilieri şi secretare, să scrie ele!

Datele problemei, modul general

În ambele cazuri, chiar dacă ar exista voinţă pentru a scrie pe un blog, sînt puţini cei care o fac. Există întotdeauna un PR-ist, un consilier sau se găseşte vreun fraier care să scrie. Chiar dacă ar vrea, politicienii mai importanţi (cu numele, nu vă gîndiţi la altceva!) nu au timp să scrie pe blog.

Povestea unui editorial

În Adevărul de Seară, numărul de ieri, redactorul-şef publică un editorial despre blogurile politicienilor. Spune că i s-a recomandat să îşi facă blog, a replicat că n-are timp, iar cineva i-a spus că există destui oameni care, pentru un pumn de bani, ar fi dispuşi să scrie în locul lui, ba chiar imitîndu-i bine stilul. Şeful ediţiei de seară îl dă exemplu pe Ion Iliescu şi încheie cu concluzia că aşa ceva n-are cum să se întîmple, nimeni nu-l poate imita.

Editorialul în cauză, la care se adaugă o secţiune intitulată “Blog” pe site-ul lui Călin Popescu Tăriceanu, au fost punctele de plecare pentru acest articol. Fix Tăriceanu mai lipsea, că-n rest le aveam pe toate! Încă unul care nu va scrie niciodată.

Iluzia că părerea ta chiar contează

Consilierul de imagine prezentat în cazurile de mai sus are dreptate. Dar numai din punct de vedere al instrumentului numit PR. Blogul unui politician înseamnă crearea iluziei că potenţialul votant are un cuvînt de spus. De fapt, nimeni nu dă doi bani pe cuvîntul votantului. Iar exemple sînt destule: ai încercat vreodată să laşi un comentariu pe blogul lui Adrian Năstase ori pe cel al lui Iliescu încercînd să le argumentezi că n-au dreptate? Şi mă refer la comentarii, nu la înjurături. Da? Bravo. Şi ţi-a fost aprobat?

Pentru un politician, blogul e un instrument de a minţi cu mai mult spor. Faptul că există posibilitatea de a lăsa un comentariu îl face pe om să creadă că este mai aproape de cel care-i hotărăşte nivelul de trai. Îi dă iluzia că interacţionează cu el. De fapt, asta e tot: o iluzie. Politicianul nu interacţionează, el doar îşi scrie acelaşi discurs tern şi obositor, el nu răspunde la comentarii, o fac alţii în locul lui.

Nişte proşti, bă!

Aş putea paria că, atunci cînd se întîlnesc şi fac bancuri între ei, întrebîndu-se “Pe tine de ce te-au votat ăia, bă? Că n-ai făcut nimic…”, răspunsul este cam acelaşi: “De proşti, bă! Hă hă hă!”. Să nu-mi spună cineva că există măcar un politician care a intrat în Parlament cu alt scop decît mărirea nivelului de trai. Nivelului de trai al familieri lui, desigur.

Vorbe goale

PSD-ul a fost la putere zece ani (includem perioada în care Ion iliescu a fost preşedinte). De ce n-a făcut nimic? “N-am avut continuitate”, se vor scuza. Dacă-i vei întreba de ce nu ne-am dezvoltat mai repede, aşa cum au făcut-o alte state ieşite din comunism tot în 1989, vor găsi alte scuze. “Climatul economic nepotrivit”, “clasa politică prea fragedă”, “lipsa unor specialişti cu gîndire capitalistă” şi alte rahaturi ieftine. De fapt, singura lor grabă a fost să privatizeze tot cît mai repede, cît mai ieftin şi cu un comision cît mai mare pentru ei.

După care uită tot şi scriu pe bloguri despre cît de proşti sînt oponenţii lor politici, că din cauza lor nu se realizează mult doritul progres. Pentru că, pînă la urmă, tot ce au spus conducătorii noştri au fost doar vorbe goale.

Ne pasă de voi! Ne pasă de ţara asta! Cam cît de negru sub unghie sau chiar mai puţin, că pe ăla îl dregem la manichiurist!

Se vorbeşte despre blogurile politicienilor ca despre o revoluţie a comunicării politice. Se scrie pe blogurile de serviciu de parcă vorbele lor goale ar ţine de foame, de parcă ar salva dezastrul în care trăim. Nu blogul este soluţia, ci munca în folosul celor care au mers la vot. Dar a munci e mai greu decît a sta de pomană.

“Auzi, bă, eu pentru ce te-am plătit? Ca să mă înjure toţi jegoşii?”

Prin urmare, şi reacţiile sînt pe măsură. Elena Udrea se plîngea, la Politica 2.0, că e înjurată în draci. Nu sînt un adept al înjurăturilor, nu accept înjurăturile pe blogul meu, însă am o întrebare: ce-a făcut Elena Udrea pentru România ca să merite pupături în fund? Ce-a făcut ca să nu merite înjurăturile românilor? Parcări, nu-i aşa?

Orice politican care se aşteaptă să nu fie înjurat pe blog este la fel de naiv precum votanţii lui. Prin urmare, se aplică politica moderării tuturor comentariilor non-pupincuriste. Pentru că sînt prea mulţi “jegoşi” care înjură, urmează partea a doua: “Păi, şefu’, eu am aplicat strategia de imagine. Mai dă nişte bani şi rezolvăm şi cu partea de comentarii, găsim noi nişte băieţi care să te pupe-n fund, să vezi ce imagine de om apreciat îţi clădim”.

Numai de bine

Blogurile politicienilor reprezintă doar un infim procentaj din multitudinea de cauze care m-au făcut să decid să stau acasă şi să nu votez. N-am cu cine. N-am ce. Iarăşi vorbe goale? Aceleaşi vorbe goale, acum şi pe net? Fraierirea prostimii în versiune doi punct zero? Nu, mulţumesc.

19 comentarii

 1. bine ca accepti tu comentarii care nu-ti plac!
  (nu ma refer la injuraturi, ma refer la ceea ce ti-am trimis mai alaltaieri, in reactie la filozofia de doi bani despre filozofia celor zece bani)

 2. Felicitari, nu faci decat sa perpetuezi fatalismul tipic romanesc care ne-a adus atata bine. Idea de cineva e ori curat ca lacrima ori un corupt lipsit de scrupule nu duce la nimic constructiv pt ca pt fiecare curat ca lacrima inseamna altceva. Nu inteleg la ce speri, ca o sa avem niste ingeri in parlament? Crezi ca in afara asa e? Gasesti usor pe net ca nu.

  Pune cap la cap tot ce au facut acei oameni in viata lor profesionala, cu bune si cu rele si probabil ca vor fi 70% rele. Compara procentele si apoi voteaza cu cel care a iesit in fata – 68% rele. In 50 de ani procentul o sa ajunga la 30% dar situatie o sa para complet altfel (regula 20-80).

  Infierarea irationala a politicienilor nu face decat sa previna ca alti oameni sa aspire la o cariera politica. Tine minte – cantitatea intotdeauna o sa aduca rezultate mai bune decat calitatea. Cu 100 de politiceni cu 10% sanse sa fie unul bun vor fi mai multi buni decat din 10 cu 50% sanse nu? Daca nu votezi o sa fie mereu aceasi 10 pt ca cei care primesc pomana electorala odata la 4 ani nu isi schimba votul. Si bursa daca volumul e mic pretul fluctueaza ciudat, cu cat mai mare volumul cu atat pretul reflecta mai bine realitatea.

 3. petcu: daca nu ti-am acceptat comentariul, probabil ca nu mi-a convenit ceva in modul in care te-ai exprimat. dupa cum remarci, deasupra butonului pe care scrie “Trimite” exista un paragraf care spune ca imi rezerv dreptul de a sterge orice comentariu.
  daca ti l-am sters, cu siguranta am avut un motiv bine intemeiat.

  • Lucram la licenţă (îi 2009, da, ştiu, articolul ăsta e vechi) şi e despre bloguri politice şi făceam ceva “cercetare”.

   Şi vedeam cum ţi-s şterse ţie comentariile. Păi, bă, băiaaatu’! Io te caut, da’ nu te găs’. Dar altceva vreu: ţi-a scris mai sus “petcu”, despre că şi tu cenzurezi. Şi a zis, pe cuvânt de pionier, că nu-njură şi nu fură, nu l-ai prins […], cum de altfel şi tu zici pe propria răspundere. Şi i-ai răspuns în tri peri, că – câcat! – dacă tu vrei, îl ştergi. Păi, atunci… care-i problema?… Năstase zici tu că şterge (sau noi, care mai moderăm). De ce nu o putem facem de “chef”, că “nu ne convine”? Deşi, repet, io n-am văzut urma ta. :) Poate-au şters-o ceilalţi, aia e drept.

  • Darius, verifica-ti cuvintele inainte de a apasa butonul de trimitere a comentariului. Nu accept limbaj de cartier de Cluj, OK? Hai sa pastram decenta, ca nu esti la tine pe blog. Mersi :)

 4. Da, dupa pseudo-jurnalisti vin blogarii emo (care isi rezerva dreptul sa stearga comentarii la fel ca cei pe care ii critica ) Cu sau fara asistenta un blog e totusi in pas inainte. Inseamna ca isi dau silinta. Urmatorul pas, poate cel imediat e iau alegatorii in serios. Uite-te la tov. Nastase ce mai transpira la Mizil dar si pe blog. De negindit acum ciitiva ani.

  Si cam ce ti-ar place tie sa faca E. Udrea? Hai fii
  sincer acum… ;-)

 5. Alex, avand in vedere proiectul votezi.ro, ma asteptam sa fii un adept al votului stupidului de mai sus, gen analizeaza si alege ce e mai putin rau din rau. cred ca te injuram pe messenger de nu aveai aer. total neasteptata reactia ta si imi demonstreaza ca nu prima impresie e cea care conteaza.
  Ai respectul meu total pentru asta.
  Je.

 6. PSD-ul (fost FSN, FSNR, PDSR, etc.) nu numai ca nu a vandut nimic dupa revolutie – repede, ieftin si oamenilor seriosi, care voiau productie cand inca masinile mai functionau. Dar au asteptat sa putrezeasca tot, sa poata fi vandut samsarilor, speculantilor, vanzatorilor de fiare vechi, pe baza de comision. Sidexul, fiind facut din otel a ruginit mai greu :) Era inca in stare de functionare in 2001.

  Cat despre restul cu blogurile si cu imagine si cu voturi si altele, uf! nu ma pricep.

  EDIT: Mersi fain :) Graba…

 7. A nu vota mie mi se pare destul de mioritic. Pt. ca esti deja resemnat in ceea ce priveste rezultatul votului. Dar traiesti cu sentimentul “fals” ca ceva mai presus de tine te-a invins si cu “linistea” sufleteasca ca tu cel putin nu ai dat un cec in alb. Intr-adevar dintr-o lista de canalii, n-are cum sa rezulta o persoana integra, dar votul nu e un cec in alb. D’aia votezi din 4 in 4 ani. Exista si votul negativ. Politicienii stiu asta si votul negativ este singurul mecanism prin care clasa politica se mai poate curata un pic. Altfel vei ajunge sa ai parte de partidul care ofera tuica cea mai buna la pomenile electorale. Care in lipsa de alternativa ar putea ajunge partidul unic. Chiar si a vota prin alternanta, partidul X la o alegere, partidul Y la urmatoarea e mai bine decat a sta acasa, ca din rafuiala lui X cu Y si viceversa ar putea iesi o clasa politica mai evoluata. Si incet, incet va rezulta o clasa politica mai evoluata. Nu fii pesimist, ori resemnat si nu gandi ca poate vei fi batran cand clasa politica romaneasca o sa fie mai mult decat o banda de raufacatori. Daca aplici consistent votul negativ, cel putin poti sa speri ca nepotii tai vor avea parte de altceva.
  Analiza blogurilor politice e putin naiva. Ce George W. Bush isi scrie singur speach-urile. Si a fost la Harvard (chestie de bani, nu de IQ). Unele poze il aratau mestecand guma plictisit de moarte in randurile din spatele amfiteatrului. Si nici cunostinte prea profunde despre “INTERNETS” nu are, dar e presedintele Statelor Unite.
  Prin urmare, mergi si voteza.

 8. Zici asta: “Noua găselniţă este uninominalul. Ştie cineva care-s candidaţii? În afară de traseiştii politici şi de paraşutele aterizate cu forţa, dar cărora le fac reclamă toate publicaţiile (indiferent că e vorba de un sex oral în maşină, tras pe video, sau de vreo enormitate pe care au scăpat-o pentru că mai mult nu-i duce capul), restul sînt ca şi inexistenţi.”
  Da, eu stiu, si tu poti afla cu un minim de interes: http://www.thinkopolis.eu/

  De fapt, ce te asteptai? Sa fie toti cantareti, fotbalisti, vedete de televiziune? Pai daca era asa, urlai din toti rarunchii ca “uite ce ne-a adus uninominalul, doar pseudo-parlamentari”. Ai depus vreun efort sa afli cine candideaza, si nu ai reusit?

  Ma rog, esti la fel de fals la faza asta ca si politicienii pe care ii condamni. Ia-te de mana cu arhi si felicitati-va pentru inteligenta voastra suprema.

  (P.S. S-ar putea sa nu votez nici eu; dar macar am motive; si nu ma mir “ce prosti sunt aia care voteaza, nu-si dau seama ca n-au de ce vota?”. Pai nu sunt prosti – pensionarii voteaza disciplinat, uite ca li s-au marit pensiile. Pomenile astea electorale, nu ti se pare ca se duc catre “votantii cuminti”? Sau aveai impresia ca pe Tariceanu il doare sufletu’ de nivelul de trai al pensionarului?)

  P.P.S. “Toti ziaristii sunt imbecili (inclusiv tu, nu?)”. Cam asa ar suna transpunsa in “media” afirmatia ta cu “toti parlamentarii fura”. Sper ca esti de acord cu mine ca multi ziaristi sunt niste bieti dobitoci…. dar oare, chiar toti?

 9. Ha, ha, mare distractie la tine pe blog Alex.
  Despre articolul de mai sus, ai dreptate. Totusi, poate la un moment dat unii politicieni chiar vor scrie – vezi Mihnea Georgescu, atat de penibil incat nu poate fi decat adevarat.

 10. Până la urmă, blog-ul este personal. Dacă cineva vrea să dea replică, poate să facă în altă parte…forum, blog, mail…

  referitor la politiceni: eu nu cred că stă vreunul să scrie. Eu văd la mine…apuc să scriu când şi când. Mare parte din ei(politicieni) nu sunt în stare să lege o propoziţie coerentă…aşa că de ce ar fi în stare să scrie pe blog?

  Eu cred că mare parte din ei plătesc oameni să le scrie şi au găsit o formă ieftină de propagandă…

 11. Alex M.,

  stii cum vine asta, cu “probabil ca nu mi-a convenit ceva”? Premisa e ca tu ai dreptate si concluzia e ca am gresit eu. Buna afacere!

  Altfel, probabil ca asta e si explicatia politicienilor cu blog: “probabil ca nu mi-a convenit ceva”. In locul tau, n-as ride.

 12. mai mult decat oricand, aceste alegeri se vor juca si pe internet iar politicienii au mirosit ca ar fi ceva paine de mancat aici asa ca incropirea rapida unui blog nu a fost nici o problema pentru ei. Sa nu uitam ca Basescu a castigat in fata lui Nastase in primul rand datorita campaniei pe net

 13. da, esti chiar bandit… Credeam ca prima data a fost o greseala.

 14. petcu: n-a spus nimeni ca pe blogul asta domneste democratia totala. daca nu ti-am aprobat comentariul, probabil m-ai jignit gratuit. prin urmare, asta se intimpla. in fond, nu e domeniu public, ci proprietate privata.
  in alta ordine de idei, sa nu facem comparatii cu blogurile politicienilor. nu de alta, dar pina una-alta, am lasat si comentarii in care am fost injurat. e drept, doar pe alea unde poate vedea oricine, cu ochiul liber, ca nu poti sa le ceri mai mult. in schimb, tu mi-ai parut mai inteligent de-atit. de la aia nu am pretentii, insa de la cei care gindesc cit de cit, considera ca a le sterge comentariul si a-i lasa sa revina, chiar cu reprosuri de genul celor pe care mi le-ai facut tu, este un soi de a doua sansa.
  daca tot gindim, de ce sa n-o facem decent?

 15. Am citit cu interes post-ul tau dat fiind faptul ca sunt direct implicat. Eu mi-am facut blog tocmai pentru ca ma intereseaza parerea oamenilor, intr-adevar la sfatul consilierilor mei. Dar asta conteaza mai putin. Nu fac diferenta intre cei de pe strada sau cei care scriu pe un blog. De ce primeaza sa afli parerea oamenilor si de ce trebuie aratat respect? Indiferent de ce au facut pana acum politicienii, in momentul actual sunt obligati sa coboare in mijlocul oamenilor pentru a obtine girul lor politic. Si daca il obtin, sunt obligati sa ramana in mijlocul lor, daca vor peste 4 ani sa il aiba din nou. O data cu votul uninominal, ei trebuie sa isi schimbe complet ideea de a face campanie. Deja promisiunile trebuiesc respectate, altfel vor fi aspru sanctionati.
  Vorbesc deoarece sunt candidat si am blog…pe care scriu eu…pe care nu as opri niciodata un comentariu, bun sau rau…pentru ca eu cred in libera exprimare…si pentru ca ma intereseaza sa aflu indeaproape parerea oamenilor. Oamenii ma vor vota!

 16. si cate bloguri ale politicienilor crezi ca vor mai fi actualizate dupa alegeri? eu as merge pe un maxim de 10%

 17. Nu sînt de acord că “De fapt, singura lor grabă a fost să privatizeze tot cît mai repede, cît mai ieftin şi cu un comision cît mai mare pentru ei.”, dacă ar fi fost aşa ar fi fost bine, din păcate au lăsat să moară mare parte a societăţilor privatizabile pentru a le putea cumpăra ei mai ieftin. Altfel am fi putut beneficia de un flux de capital străin incepînd chiar cu 1990 dar s-a “aranjat” totul cu nişte alegeri “la care noi nu vom participa” si cu ceva turişti mineri veniţi să vadă condiţiile slabe de studii din facultăţile vremii.