FOTO: Protest anti-Ponta în Bucureşti

FOTO: Protest anti-Ponta în Bucureşti

Sîmbătă seară, am ieşit gură-cască la protestul anti-Ponta. Spun anti-Ponta pentru că în asta s-a transformat, deşi, în fapt, era gîndit ca protest de solidaritate cu românii din străinătate, cărora le-a fost încălcat dreptul fundamental, garantat de constituţie, de a vota.

Am pus flash-ul pe aparat şi am plecat spre Universitate. Aş spune că prezenţa a fost de-a dreptul jenantă, cu atît mai mult cu cît protestul a fost organizat de Uniţi Salvăm, iar în Piaţa Universităţii s-au strîns doar vreo mie de oameni, în contextul celor vreo 50.000 care mărşăluiau prin Bucureşti anii trecuţi.

protest-vot-diaspora-4

Băiatul cu portavocea e Alexandru Alexe, despre care am învăţat că e poreclit Micul Vadim, că are ieşiri dubioase din cînd în cînd. Iarna trecută, le urla în portavoce jandarmilor cam aşa: “Cocalarilor!” N-a avut un discurs aberant rău, problema însă e că nu se mai oprea.

protest-vot-diaspora-5

Per total, civilizat, lanţul de jandarmi de pe bordură spart pe alocuri de protestatari, toată lumea calmă, mai puţin atunci cînd se striga împotriva lui Ponta.

protest-vot-diaspora-16

Nu ştiu în ce măsură vom avea o ţară ca afară cîtă vreme, în Bucureşti, se vor strînge doar cîte o mie de oameni. Şi e de înţeles de ce Victoria Nuland nu pricepe de ce românii nu ies în stradă împotriva corupţiei. S-a văzut sîmbătă seara cam cît de mult ne pasă.

E drept, vina aparţine şi clasei politice, mai ales propagandei PSD, care în ultimii ani a reuşit performanţa de a diviza ţara cu etichetele de tip “băsişti” şi “antibăsişti,” ca anul ăsta să ne-arunce discursul ipocrit cu unirea. Din păcate, şi am mai scris despre asta, românul are mintea scurtă.

protest-vot-diaspora-8

S-a protestat şi cu mesaje, urlete, strigăte şi scandări, s-a protestat şi cu biciclete, precum cei doi din dreapta sus, pe care nu i-am auzit să facă scandal. Cumva, mă gîndesc că şi dacă ar fi venit doar oameni ca ei, tăcuţi, doar să fi fost mult mai mulţi, ar fi fost mult mai bine. Însă de unde nu-i, nici dumnezeu nu cere.

protest-vot-diaspora-12

protest-vot-diaspora-10

Anonymous are şi faţă cîteodată.

protest-vot-diaspora-9

Mai erau şi alţi oameni în dreapta, pînă aproape de liftul de la metrou. În total, vreo mie s-au strîns la Piaţa Universităţii.

Imaginea de mai sus e cumva ironică, dacă te gîndeşti că hidoşenia aia din spate a fost botezată  de bucureşteni “Căruţa cu paiaţe.” Şi e ironic pentru că te face să te-ntrebi dacă nu cumva paiaţele sîntem noi, aşa, nişte fiinţe de formă, pe care politicienii le ard de fiecare dată cînd au ocazia.

protest-vot-diaspora-14

protest-vot-diaspora-13

Lucian Mîndruţă se apucă de videoblogging, fiul lui cască.

protest-vot-diaspora-23

La un moment dat, pe la şapte jumate, a venit şi Monica Macovei.

protest-vot-diaspora-21

Şi lumea a început să-şi facă selfie-uri cu ea. Au apărut însă şi vreo trei-patru uniţisalvamaioţi extremişti, care printr-o mare minune n-au înjurat-o. Unul dintre ei făcea spume la propriu, scuipîndu-le involuntar, în timp ce-i spunea că o urăşte la fel de mult ca pe Băsescu.

protest-vot-diaspora-17

Am plecat pe la opt. În urma mea, oamenii strigau “Ceauşescu, nu fi trist, Ponta e un comunist!”

Mă gîndesc însă la un singur lucru: genul ăsta de protest de weekend n-are nici o logică, mai ales dacă asta-i toată populaţia pe care o poate strînge. Ar fi avut o logică dacă lumea s-ar fi strîns în fiecare zi, pînă duminica viitoare. Aşa, am ieşit în stradă într-o seară, ne-am făcut datoria, hai să ne spălăm pe mîini şi să ne vedem de-ale noastre.

Cu o floare nu se face primăvară, mai ales cînd vrei să dai cu ea într-un gard de trandafiri ofiliţi, ţepoşi, pe care n-a reuşit să-i taie nimeni de la rădăcină în ultimii 25 de ani. Nu, n-am scăpat de comunism.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

4 comentarii

 1. vor iesi altii. cand se termina faina si uleiul.

 2. @val: faina si uleiul alora nu se va termina doar daca se desteapta destinatarii si refuza spaga de a ramane prosti-dependenti, sau daca devine majoritara multimea-celor-suficienti-de-inteligenti-incat-sa-nu-primeasca-spaga-ca-sa-ramana-prosti-si-dependenti. pana atunci au grija baronii locali sa sifoneze bani de la productivi iar maruntisul sa-l transforme in mita electorala. Acesta solutie e foarte dificil de realizat, aproape imposibil. Doar ceva neasteptat de miraculos o poate face realitate.

  opinia mea care ma faulteaza si pe mine tine cont de o poveste a lui Creanga, despre lenesii care trebuiau dusi la spanzuratoare. Pe ultima suta de metri apare solutia salvatoare sa manance paine, dar sa si-o inmoaie singuri. Din prostie si lene fug de responsabilitate si se lasa spanzurati. Cam asa sunt si cu protestele astea: vrei o tara ca afara? depune eforturi! Altfel crezi ca hotii din politica se vor opri din furat si din ‘banii lor’ (=banii din taxarea ta pe care ti-i fura ei) iti vor contrui tie o tara faina. Cata naivitate! Seamana cu visul lui Patapievici, ‘Apel la lichele’: ii numim pe escroci lichele, aceste lichele vor constientiza ca sunt nesimtiti si se vor simti (nesimtitii sa se simta! mare logica!) si se vor da la o parte de la putere ca sa vina niste oameni cinstiti care nu par interesati de putere si care sa-i pedeapseasca. Imediat isi vor cere pedeapsa! Cam ce s-a intamplat a distrus visul de buric-al-pamantului-in-jurul-caruia-se-invarte-lumea-dupa-cum-zice-el. Poate si pentru faptul ca a fost minoritar.
  Faza de circ cu nebuni apartine unei foste apropiate a lui Vadim ce a lasat idealismul urii a orice din orice motiv si a trecut in pragmatistul furtului organizat. Olguta Vasilescu viseaza la razboi civil cu 20 000 contra 2 000. Cum promitea Vadim odata executii pe stadioane. Tot pentru idei diferite de ale conducatorului iubit.
  E ciudat unde s-a ajuns: taberele se cam urasc intre ele dar nu isi prea pot expune ideile logic. Desi Monica Mocovei demonstraza alaturi de demonstrant acela o uraste ca pe Basescu. La o demonstratie contra Ponta, inamic al lui Basescu. Se scandeaza ca ambele sotii sunt la fel si vrem altceva dar nu se stie de unde va veni acel altceva.
  Cine sa schimbe legile electorale? de unde sa vina o alta clasa politica? sigur nu ne pacalim singuri?

 3. Ar trebui să vă cuprindă teama
  Burtoși cu cefe groase, parveniți,
  Până la urmă poporu-și va da seama
  De unde pizda mamii voastre proveniți.

  Ați terfelit o-ntreagă națiune,
  Orgoliul unui întreg popor
  S-a prăpădit, de nu ne mai rămâne
  Decât să punem iarăși mâna pe topor.

  Ați cumpărat și ați vândut de toate,
  Până și sufletul ni l-ați vândut pe bani,
  E timpul să strigăm: nu se mai poate,
  Noi nu suntem o țară de țigani!

  V-ați bătut joc de lege și de datini,
  De școli s-a ales praful, vai de noi!
  Popor român, periculos te clatini,
  Declară parveniților război!

  Nu mai avem nici fabrici, nici uzine,
  De cât ne-ați mai privatizat mințind,
  A voastre buzunare gem de pline,
  Romanii gem de foame, suferind.

  Pământurile toate-s de ocară,
  Acum vreți să le vindeți la străini,
  S-ajungem națiune fără țară?
  Blestem pe capul vostru de haini!

  Ascultați bine, va spun pe românește:
  Ar trebui să vă cuprindă teama!
  Nu mai e mult, poporul se trezește,
  Voi l-ați belit, ei vă va face seama.