Şi? Câţi o să ieşiţi la protestul împotriva lui Ponta?

La cea mai recentă ieşire în stradă a românilor, acum vreo săptămână, ca să-i ceară demisia lui Victor Ponta, apăsaseră pe butonul Going al evenimentului organizat pe Facebook vreo trei mii şi ceva de oameni. Să vezi strigături, am zis. În faţa Guvernului, s-au strâns vreo şapte sute.

ponta-catuse

Azi-dimineaţă, pe Facebook, primesc invitaţie la o ieşire în stradă mâine seară, de la şapte, strângerea la Universitate şi marş de protest pentru egalitate în faţa legii (sic!) şi, evident, demisia lui Victor Ponta. Au bifat că merg, până acum, 1.100 oameni. Cel mai probabil, până mâine, se vor strânge vreo cinci sute, dar asta e doar bănuiala mea, adică încă un fiasco.

Între timp, s-au trezit şi liberalii – adică parlamentarii ăia care dorm la fel ca preşedintele Iohannis – că ar trebui să aducă oameni în stradă şi, pentru că toată politica românească se trage din Iliescu, vor s-o facă pe acelaşi model: Alina Gorghiu anunţă că PNL aduce în stradă, vineri, 10.000 de oameni.

Între timp, la TV, se anunţă că şi PSD pregăteşte o contramanifestaţie în parcul Izvor, de susţinere a lui Victor Ponta. Asta după ce, acum vreo două zile, Ponta anunţa că dacă PNL scoate 10.000 de oameni, PSD vine cu 100.000 de oameni, iar Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, ameninţă cu dosare penale.

Ce e trist în toată povestea asta e că pe românii de rând nu-i interesează deloc ce se întâmplă în politică. Lumea protestează pe Facebook cu poze cu silueta lui Mickey Mouse cu cătuşe pe urechi, dar de ieşit în stradă, vor fi câteva sute care chiar vin din proprie convingere. Restul, de la PNL şi PSD, sunt o cantitate neglijabilă din punct de vedere al valorii protestelor, sunt două turme şi atât, care nu fac decât să scadă şi mai mult din importanţa unei mişcări de stradă venită dintr-o nevoie de a scăpa de nişte politicieni corupţi.

Concluzia, de fapt, e că atâta vreme cât pe noi, românii, nu ne afectează direct ce fac politicienii pe care tu i-ai votat sau au fost votaţi de alţii, în numele tău, nu ne pasă.

După care ne mirăm că avem parte de circ.

UPDATE: PNL tocmai a anunţat că renunţă la protest.

6 comentarii

 1. Pot să fiu şi singura, că tot o să ies.

 2. eu zic ca psdeul o sa castige la capitolul demonstratii fiindca are o armata bine platita de aplaudaci. de partea cealalta pnl nu are lideri, ca sa nu vorbim de lideri charismatici. iar eu presupun ca oamenii cat de cat echilibrati emotional si inteligenti isi dau seama ca nu prea are sens sa darimi ceva penibil ca apoi sa nu pui (tot) nimic in loc.

  dar acestea sunt subiecte mult prea rafinate. incercarile de demitere se bazeaza oficial pe motivul coruptiei presupuse, tema de care prea putini romani se simt lezati. mai degraba motivul pare a fi ‘da-te tu la o parte ca sa vin eu acolo (la putere)’. cine are ura personala pe ponta va participa totusi la demonstratii anti-ponta, fiindca acum are un motiv oficial pentru a-si extroverti ura.

  m-a distrat declaratia lui cazanciuc – imbarliga dupa sistemul sefului sau: baga o aiureala generalista despre dintr-o cercetare de procuror nu are sens sa darami un guvern legal. lucru adevarat da si nu, in sensul ca in care procurorul are dreptate atunci premierul trebuie dus la parnaie cu toata sustinerea legala oferita de parlament. pentru efect se baga si definitii abstracte: ‘a crea instabilitate politica majora’. de parca parlamentul nu poate valida un guvern nou sau nu se pot face noi alegeri… (ah, dar ministrii trebuiesc sa pice. mai ales ala de la justitie – cum poate avea obraz ca seful sau a fost un infractor penal? mai bine il spala cat de mult poate, sa apara ca om demn in ochii lumii). dupa ce aiureala generalista se banuie ca isi atinge efectul se pune placa cu expresii de lemn din tabara celorlalti (‘stat de drept’, ‘respectarea angajamentelor fata de tarile de care avem angajamente’, ‘constitutionalitate’, ‘democratie’, etc. lipseste sa-i acuze pe ceilalti de ‘lovitura de stat’). La fenomenul ‘stupoare-ca-are-inamici-perversi’ exista o singura solutie: represaliile.
  de la discursurile pline de ura ale tovarasului iliescu se vede ca partidul a progresat mult la capitolul gargara.

 3. De ce aș ieși? Să-l anunț pe Ponta că nu-l plac. Nici el nu e chiar atît de fraier să n-o știe deja. Strada n-a dat nimic bun. Sunt curios cîți dintre cei care ies, se duc la sfîrșit într-un partid. Sau își fac unul, dacă nu sunt mulțumiți de oferta curentă de pe piață.

 4. Orice schimbare se face de catre minoritati bine organizate. Probabil grupuri nu mai mari de cateva procente din populatia totala – 3-5%. In Romania zilelor noastre intalnesti aglomeratie mai mare la Mall, la filme, sau la concerte Andre Rieu, decat la proteste impotriva unui infractor care ne reprezinta oficial.
  Sunt sigur ca Ponta mizeaza pe prostia romanilor. El isi vede de treaba si ciordeste cu spor. Si intelege din asta ca este sustinut sa ciordeasca daca mai scapa cate ceva printre degete, pt. fraieri.

 5. ce au rezolvat pana la urma?