Nu pricep strategia ProTV Plus

Am avut vreo două tentative, la un moment dat, să mă uit la niște programe de pe ProTV. Cum în Anglia n-ajunge semnalu’, am zis să mă folosesc de un cont ProTV Plus făcut la un moment dat. Nu mai știu ce voiam să văd prima dată, dar ultima oară am vrut să mă uit live la știrile de seară.

Nu mai știu de ce și oricum e irelevant, dar ProTV Plus m-a întâmpinat cu o eroare frumoasă: “conținutul nu este disponibil în țara dvs.” Și vorbim aici de știri, nu de filme, unde pot să pricep că există niște drepturi pe care ProTV nu le-a cumpărat.

Și faza e cam așa: știrile sunt produsul tău, de ce nu le lași disponibile în toată lumea? La fel, Vocea României, Românii au talent, alte show-uri de genul ăsta, sunt producții proprii pentru care ai ce drepturi vrea cerebelul tău, de ce nu le lași la liber?

Trebuie să fii un pic incompetent dacă nu ești în stare să remarci oportunitatea. Nu sunt eu singurul plecat din țară care s-ar uita la ProTV. Alți români de prin Anglia, de exemplu, au abonamente la Telekom (fostul Dolce) pe care-l plătesc în țară, și-au pus parabolica pe casă și au rezolvat problema.

Eu nu vreau să folosesc TV-ul pentru asta (Netflix, Prime Video, Apple TV+ și Disney+ îmi ajung), dar aș plăti doi euro lunar să nu trebuiască să pornesc VPN-ul de fiecare dată când vreau să văd o știre. În plus, ce crede ProTV-ul că se poate întâmpla dacă lasă streamul liber pentru ăia care nu-s în România? Că le fură știrile și le pun pe YouTube? Serios?

7 comentarii

 1. Doar zic: BBC Player outside UK?
  Nu înțeleg motivele, maxim aș putea să ghicesc că o firmă de avocatură plătită grav a decis că ar încălca cine știe ce drepturi de difuzare.
  Nici până azi in EU nu avem aceleași drepturi în toate țările!
  Și dacă vrei să te ia cu capul, citește cum e cu drepturile meciurilor in State.

 2. Poate are legătură și cu banda folosită pentru streaming. Una e sa faci 100TB de trafic FULL HD la tine în țară și alta e peste mări și țări. Mă gândesc

 3. Din cate imi amintesc, drepturile la calupurile de externe sunt limitate la tara in care se gaseste televiziunea care le cumpara… Deci, probabil ar trebui sa gaseasca o modalitate sa le difuza fara externe. De asemenea, aici speculez: Romanii au talent si The Voice e posibil sa fie licentiate pe zona geografica…

  • Eu nu mă refer la RAT sau VR, ci la știri, ffs. Bașca, VR e disponibilă pe YouTube cel puțin în Europa, urcată de ei cu mînuțele lor. Nu cred că e despre drepturi.

 4. Romanii au talent si alte show-uri, nici macar filmele nu sunt productii PROTV. Sunt productiile unor terti, care sunt licentiate catre PROTV ca sa fie date la televizor.

  De cele mai multe ori aceste productii nu contin drepturi de difuzare online, Daca contin aceste drepturi sunt limitate de obicei geografic.

  Dar ai Las Fierbinti pe Youtube, fara sigla, pentru ca acolo le pune producatorul.
  Ai si Romanii au talent pentru bucatile din emisiune pentru care exista licenta de youtube.

  Iar Protv plus este disponibil doar pentru romania. Drept urmare, VPN de romania. Pentru ca asa functioneaza internetul si accesul la emisiuni limitate geografic. De asta exista si netflix separat intre tari si asa mai departe.