PSD vrea să câştige alegerile cu mişcări anti-gay şi bătăi cu jandarmii

Corupţii se întorc la metoda preferată de ascuns gunoiul sub preş: perdelele de fum. Nici nu-i de mirare că, la doi paşi de alegerile din decembrie, PSD şi partidele satelit (ALDE, PRU şi chiar PMP-ul lui Băsescu) s-au pus pe ascuns gunoiul sub preş.

Ticăloşia a ajuns la cote atât de înalte, că se folosesc de orice pentru a abate atenţia de la principalele probleme ale ţării. Şi e cu atât mai interesant cu cât îi vezi cum se coalizează vechi duşmani – precum cuplul Ponta-Ghiţă cu Băsescu şi cu PSD – pentru a măslui încă o dată alegerile.

dragnea-fanatic-religios

Bine, folosirea perdelelor de fum nu e vreo noutate în politica românească, mai ales în ceea ce priveşte PSD-ul, care a tot folosit tehnica asta, dacă nu mă înşel, cam la toate tururile de scrutin. Aruncă o petardă în piaţă şi lumea vorbeşte doar despre asta. Între timp, ei continuă să aibă un preşedinte condamnat penal, liste lungi de corupţi şi de incompetenţi.

Cele mai recente petarde sunt cele regonflate în ultima săptămână: parteneriatul civil şi unirea cu Moldova.

În privinţa parteneriatului civil, Dragnea s-a apucat şi-a răstălmăcit vorbele lui Iohannis şi s-a declarat fanatic religios – ceea ce nu-i departe de adevăr, că Dragnea are o lungă experienţă în sculat morţii pentru adus la vot -, ca să profite, de fapt, de o nonproblemă.

Minorităţile sexuale din România sunt, practic, inexistente din punct de vedere statistic, dar PSD continuă să susţină prejudecăţile şi lipsa informării. De exemplu, nu cred că s-ar mira nimeni dacă numărul celor din Coaliţia pentru familie care ştiu că homosexualitatea nu se trimite ca gripa, prin aer, ar fi mai mare decât procentajul de gay din România.

Cu unirea, aici e o discuţie şi mai mişto, căci evenimentele de sâmbătă – îmbrânceala cu jandarmii – par să fi fost premeditate, iar de ele au profitat cu toţii, de la Dragnea la Ghiţă şi Băsescu. Asta aşa, pentru a arăta că, de prin 2000 încoace, mafia a fost transpărtinică. Bine, nu e ca şi când n-am şti că Ponta a fost avocatul familiei Udrea-Cocoş.

Tot ce-am văzut în ultimii 16 ani a fost o mascaradă politică, inclusiv guvernarea PDL-PSD din guvernul Boc cu numărul… în fine, poate să fie şi Ţ, că oricum nu mai contează. Ce e de reţinut – şi am mai spus asta – e că, în respectiva guvernare, în afară de vreo patru-cinci ministere esenţiale (Interne, Externe, Sănătate, Justiţie, Educaţie), toate celelalte erau duplicate.

A existat situaţia absurdă în care aveam Ministerul Transporturilor şi Ministerul Infrastructurii, de fapt unul şi-acelaşi, doar cu miniştri şi echipe diferite, ca să se împartă banii în mod egal. S-au certat când unii dintre ei – în speţă, PSD, care veneau după o foame de câţiva ani de la picarea lui Năstase – au vrut să fure mai mult.

Ce-am văzut însă duminică? L-am văzut pe George Simion, altminteri un tânăr – pe vremuri, prin 2006, când l-am cunoscut eu – idealist, “negociind” cu PSD, ALDE, PMP, PRU şi aşa mai departe. Practic, liderul unui ONG s-a luat “la trântă” cu politicienii ca să se facă unirea mai repede – sau ceva de genul ăsta.

Problema e că, de fapt, nici un partid nu-şi va asuma vreo unire prea curând. Şi asta dintr-un motiv simplu: NU SE POATE. Motivele sunt multe, sunt şi de ordin economic (o ţară săracă preia o ţară şi mai săracă), politic (o ţară coruptă preia o ţară şi mai coruptă, cu oligarhi şi traficanţi de arme, cu regiuni cu autonomie), diplomatic şi strategic (ne cam periclitează prezenţa în UE şi în NATO, dă apă la moara Ungariei de a visa la judeţe de prin Transilvania etc.)

Ticăloşia însă e mare, iar populismul e şi mai umflat, de la un capăt la altul. Foamea însă le bate pe toate şi, mai ales, frica de justiţie. Pe Tăriceanu îl tot invită DNA-ul pe la audieri, Ghiţă are teancul de dosare, Ponta nu se simte nici el prea bine, ca să nu mai spunem de Băsescu, care e-mpărţit între sentimentele paterne (ahem!) pentru Elena Udrea, febleţea şi protejata lui, şi restul familiei (plus ce s-ar putea să-l mai aştepte şi pe el).

Ce vedem acum din partea PSD, ALDE, PMP şi PRU este disperarea pe care-am văzut-o şi la ultimele ture de alegeri sau referendumuri de demitere ale lui Băsescu. Practic, sistemul a devenit antisistem, într-un mod paradoxal, duşmanii de moarte s-au aliat între ei, iar ironia supremă e că Băsescu a crezut că, dacă DNA-ul s-a concentrat pe lista mare de corupţi din PSD, mult mai uşor de prins, probabil, Kovesi îi va fi obligatoriu datoare pe viaţă să-l ierte.

Perdelele astea de fum sunt de multe ori funcţionale. Dacă noi, în bula noastră de oameni informaţi, trăim cu impresia că sunt nişte bagatele, ne prindem rapid că ceva e în neregulă, e greu să înţelegem care sunt repercusiunile generate de tot mecanismul propagandistic la nivelul cetăţeanului obişnuit.

Să luăm un exemplu simplu. Ce zice George Simion, liderul acţiunii “unioniste” de scandal? Păi, spune că România e un soi de stat poliţienesc:

Vă dați seama, ne-au ținut o oră și ceva acolo. Ne-au amendat. (…) Oricum nu ne înspăimântă pe noi Jandarmaria și felul în care ne-au bruscat și amendat. Noi ne-am bătut cu comuniștii lui Voronin în Republica Moldova și nu ne sperie pe noi așa ceva. Este totuși îngrozitor că aici în Piața Univestității, după ce a curs sânge aici în 1989, au loc astfel de evenimente și că în continuare avem bucăți de stat polițienesc.

Ce spune jandarmeria? Că s-a acţionat conform procedurilor şi că există filmări care atestă acest lucru. Nimeni nu şi-a luat vreun jet de spray cu piper în faţă, nimeni nu şi-a luat vreun baston pe spinare.

Va să zică, înţelegeţi, lor nu le e frică să se bată. Nu contează că au comis o ilegalitate şi că s-au abătut de la traseul pentru care aveau autorizaţie – probabil, deja pregătiţi de scandal -, ci că, ce să vezi, au fost reţinuţi şi amendaţi. Va să zică, dacă tu comiţi o ilegalitate, ar trebui să fii lăsat în pace, că altfel trăieşti într-un stat poliţienesc.

Nu vă sună cunoscută sintagma “stat poliţienesc”? Hai că vă zic şi de unde: practic, de la toate televiziunile şi site-urile de partid care s-au luat la trântă cu Kovesi. Naraţiunea e simplă: binomul SRI-DNA, cu SRI care ascultă şi DNA care execută. De la Cristoiu la B1 şi în EVZ, la toată tagma de la EVZ, la Antena 3 cu toată echipa lui Voiculescu şi până la România TV, la Sebastian Ghiţă.

Băiatul pare că a venit pregătit.

Eh, în momentul ăsta, avem mai multe probleme. Perdeaua asta de fum funcţionează perfect pentru naraţiunea lui Dodon, în Republica Moldova, care urlă că jandarmul român vrea să bată cetăţeanul moldovean, aşa că trebuie ca basarabenii să voteze pro-Moscova la sfârşitul acestei săptămâni, iar în România, problema e la toată lumea: la Cioloş şi la Iohannis, că n-au comentat nimic, deci sunt antiunionişti, securişti soroşişti care primesc ordine de la Germania (fix asta a zis populistul Băsescu despre Iohannis), respectiv la PSD şi restul sateliţilor, care s-au trezit daţi de gol, aşa că trebuie să pregătească alte perdele de fum în următoarele săptămâni.

De fapt şi de drept, toate mizeriile astea sunt făcute pentru a discredita actualul guvern şi, implicit, PNL şi USR, partidele care au anunţat că îl susţin pe Cioloş pentru un mandat întreg, după alegeri.

Şi, cel mai important, după scandalul cu jandarmii, cel vizat a fost Dragoş Tudorache, ministrul de interne care a anunţat că toate secţiile de vot vor fi supravegheate video atât în ziua votului, cât şi pe decursul numărării voturilor. Va să zică, ce modalitate mai bună de a da jos un ministru, dacă nu cerându-i demisia pentru abuzurile inventate ale unei instituţii din subordinea sa? Iar asta chiar s-a întâmplat, i s-a cerut demisia, deşi jandarmii au aplicat legea conform procedurii.

În rest, rămâne cum am stabilit: perdele de fum, poate-poate lumea uită de lista lungă de corupţi şi penali. Jos statul poliţienesc, sus morţii la urne!

2 comentarii

  1. o alta perdea de fum sunt cele doua pancarde scoase de UDMR cu salvati Cluju/Oradea de Bucuresti. dar nah, sunt alegeri si suntem obisnuiti

  2. Da, corect de la un capat la altul. “Sistemul” chiar pare disperat. Desi suna consirationist sa numesc chestia asta “sistemul”. Mai corecta e definitia data chiar de un politician: “un grup infractionar organizat” care strange mormane de bani sugand bugetul public de 25 de ani si e cam disperat ca pierde pozitia, pozitie care ii dadea acces la bani si imunitate.

    Nu ne ramane decat sa nu tacem si sa vorbim despre asta cu apropiatii sau cu necunoscutii din “piata publica”.