Pseudorevoluţia românească: nu vrem reforme, vrem protecţionism

Am stat şi-am citit cît de multe opinii am putut, am urmărit declaraţii ale manifestanţilor, am citit replici de pe Facebook. Şi concluzia mea e că românii s-au săturat de ceva. Din păcate, nu reuşesc să conştientizeze ce anume e prea mult. Ce e prea puţin, asta-i simplu, toată lumea ştie: banii. Însă ce-am citit printre rînduri e că omul de rînd vrea să le aibă pe toate: să aibă un loc de muncă pe bani frumoşi, dar unde să nu se strofoace, şomaj mare dacă-i dat afară, alocaţii mari pentru copii, subvenţii sănătoase pentru orice. Statul să le rezolve pe toate.

Ipocrizia

Limba română însă-i dubioasă rău, căci statul (şi mă refer atît la Stat, cît şi la stat – de pomană, degeaba etc.) nu poate să le rezolve pe toate. Oamenii nu vor schimbare, ci vor să beneficieze şi de protecţionismul socialist – deşi, de fapt, mai corect ar fi “comunist”, căci majoritatea protestatarilor cer ce-au pierdut la Revoluţie: casă de la Primărie, loc de muncă de la Fabrică, un ciubuc mic de la vecinul care are nevoie de-o piesă pe care-o scot din fabrică la sfîrşitul programului, pe şestache şi aşa mai departe. În acelaşi timp, vor acces la tot ce înseamnă binefacerile capitalismului.

Paharul nu s-a umplut săptămîna trecută, ci era plin de multă vreme. Doar că, pînă acum, nu i-a păsat nimănui. Şi-au adus aminte abia în momentul în care au realizat că un serviciu funcţional – poate ultimul – ar putea să nu mai funcţioneze în aceiaşi parametri. Restul n-a contat. De ce? Pentru că respectivul serviciu funcţional – în speţă, SMURD – este singurul care-i afectează în mod direct. Fiscul nu-i afectează, Justiţia nu-i afectează, Poliţia nu-i afectează, Armata nu-i afectează, Biserica nu-i afectează, Cultura nu-i afectează. Sănătatea însă da, căci instinctul de supravieţuire e mult mai puternic.

De ce nu empatizez cu protestatarii

România nu se va schimba peste noapte sau pentru că au ieşit 5.000 de oameni în stradă, care cer să-şi dea Băsescu demisia. Nu poţi să tratezi un cancer cu aspirină. Nu poţi schimba un sistem întreg schimbînd omul care-l conduce. Nu ajută cu nimic. Ar fi ajutat dacă ar fi ieşit în stradă de fiecare dată cînd ar fi avut nemulţumiri. Aş fi empatizat dacă ar fi venit cineva cu propuneri concrete de schimbare.

Din păcate, vrem sau nu, ne convine jegul în care ne scăldăm. De aceea, nu schimbăm nimic. Nu vrem să ni se ia mica şpagă. Nu vrem să fim corecţi şi, la final, ne furăm singuri căciula. Nu a venit nici un avocat, procuror sau judecător cu propuneri de schimbări ale sistemului Justiţiei, cu chestii concrete: reformularea legilor astfel încît să nu mai fie interpretabile, simplificarea procedurilor, reducerea termenelor de judecată, mărirea lefurilor judecătorilor şi procurorilor pentru a le permite să nu mai fie tentaţi de şpăgi.

Nu s-au strîns niciodată zece doctori care să pună cap la cap o lege a sănătăţii serioasă, coroborată cu legislaţia asigurărilor, care să stimuleze reabilitarea şi dotarea spitalelor, mărirea salariilor etc. N-au făcut-o pentru că asta ar însemnă să piardă mica şpagă, pentru că românul nu i-ar mai băga şi lui în buzunar dacă ar fi pus să plătească. Nu s-au strîns niciodată zece angajaţi ai Fiscului să pună cap la cap un proiect de legislaţie economică decentă, o strategie de dezvoltare pe termen lung, un set de reguli care să relaxeze fiscalitatea şi care să permită dezvoltarea, care să elimine birocraţia şi care să fie uşor de înţeles pentru toţi. Nu, pentru că altfel n-ar mai cere şpagă ca să te scape cu amenda cea mai mică. Toată lumea ştie că Fiscul întotdeauna va găsi un motiv pentru care să te amendeze, indiferent cît de curat eşti.

Nimeni n-a cerut modelul elveţian: referendum pentru orice lege importantă, explicată ca pentru proşti, astfel încît lumea să ştie ce votează.

Nu, nu vreţi să trăiţi bine!

Am fost enervat de români, unii mi-au provocat greaţă, de alţii mi-a fost scîrbă, dar de data asta – pentru prima dată – sînt supărat pe societate. Sînt extrem de supărat că toţi vor să bată din palme şi să primească, dar nimeni nu pune umărul la treabă. Avem un talent extraordinar de a fenta orice regulă, dar nu realizăm că irosim o groază de energie căutînd “scăpări”, iar la final pierdem mai mult decît dacă am respecta regulile. Fentăm pentru doi lei în plus, deşi am cîştiga cinci dacă ne-am face treaba. Avem un sistem nemaipomenit de a le şti pe toate, dar de a nu ne pricepe la nimic.

Da, bă!, de aia neamţul are şi tu nu! Că el se ocupă de ceea ce ştie să facă. Instalatorul neamţ îşi duce maşina în service şi-l plăteşte pe mecanic, îl cheamă pe electrician ca să-i schimbe lustra şi nu le face el pe toate, pentru că ştie că, la rîndul lui, electricianul şi mecanicul îl vor chema pe el să le repare ţevăraia. Noi vrem să le facem noi pe toate şi, de multe ori, ajungem să plătim mai mult din cauză că mai rău le stricăm. Ne-am obişnuit să ne fentăm reciproc, încît am ajuns să credem că asta înseamnă viaţa adevărată. Şi cînd îl vezi pe unul că o duce mai bine, te îmbolnăveşti de sindromul “Capra vecinului”.

“Jos, Băsescu! Jos, dictatorul!”

În loc să cereţi schimbarea unui sistem, vreţi să schimbaţi un om sau un partid. Ca să ce? Ca să-i înlocuiţi cu alţii, care vor proceda fix la fel? De ce nu cereţi schimbarea sistemului? Crearea unei Constituţii serioase? Modificarea legislaţiei astfel încît să promoveze egalitatea, nu să favorizeze pe unii şi să dea în cap altora? Promovarea competitivităţii? Stimularea antreprenoriatului? Pentru că nu vă pasă, de aia! Pentru că în loc să gîndiţi pe termen lung, vreţi să-l omorîţi pe Băsescu. Nu glumesc, un cretin chiar a lăsat un comentariu în care cerea să fie omorît Băsescu.

Cînd îl văd pe Costi Rogozanu – altminteri, băiat simpatic – scriind despre stînga, despre socialism, îmi vine să-l fac pachet şi să-l trimit în Coreea de Nord, să vadă cum stă treaba cu socialismul şi societăţile multilateral dezvoltate. E uşor să vorbeşti de la înâlţimea celor cîteva zeci de milioane pe care le-ai luat, ani la rînd, de la Vîntu, fără să-ţi baţi capul cu plata impozitelor pe venit, pe profit, cu borderouri, cu bilanţuri, cu facturi, cu plătit contabil şi aşa mai departe. Vai, dar de ce-au redus salariile bugetarilor cu 25%? Simplu: ca să nu dea afară 25% dintre bugetari. Dacă nici asta nu-i măsură socială, atunci niciuna nu mai e.

Nu, voi nu vreţi schimbare, voi vreţi protecţionism. Protecţie socială maximă şi maximum de avantaje ale sistemului capitalist! A venit vremea să alegeţi.

72 comentarii

 1. Adica hai sa nu schimbam nimic ca asa sigur se schimba sistemul :D. LOL.

 2. Foarte bine scris, sunt perfect de acord. Uite, eu locuiesc in Italia si am invatat multe aici. Nu ca italienii ar fi un model, au si ei defectele lor, sudul e sub controlul mafiei, dar din fericire eu locuiesc in Nord. Si aici se munceste, frate. Cand iti vine instalatorul sa-ti schimbe o teava, il vezi cum se chinuie sa faca totul repede si cat mai bine, verifica de 3 ori daca ceea ce a facut e cum trebuie. Pe urma nu se opreste la taclale, refuza un pahar de orice i-ai oferi si fuge repede, ca mai are si alte tevi de reparat. Si uite asa, cu munca si seriozitate se fac banii. In Romania sistemul si mentalitatea e gresita. Romanul vrea sa treaga de timp… si atunci cand lucreaza pentru el vrea sa fenteze. Romanul inca traieste cu impresia ca lucreaza sub umbra statului si ca obiectivul lui principal e sa traga de timp si sa fure ceva, cat de mic, sau sa traga cate o teapa, orice, numai sa fie ele ala mai destept… si uite asa, Romania e unde e…

 3. Cutremurator de adevarat!

 4. “Avem un sistem nemaipomenit de a le şti pe toate, dar de a nu ne pricepe la nimic”
  Ti se potriveste de minune.

 5. @Combo: adica “dati-l dracului pe Basescu, hai sa strigam ca ii vrem pe altii, ca ne-am saturat de toti, de la Basescu si pina la Ponta si Antonescu”. Sistemul nu se schimba daca nu-i schimbi pe toti.

 6. Amin, fratioare!

  Desi, mai ai putina rabdare, poate se limpezesc putin apele, se mai racoresc si spiritele, iar atunci se vor gasi cativa romani sa se uite cu siguranta inapoi ca sa-si dea sema in ce directie trebuie sa o ia inainte! NU POLITICIENI, desigur.

  Parerea mea e ca romanii inca n-au dat de greu, ca natie. Sunt desigur foarte multi oameni nevoiasi, batrani cu pensii mici, insa per anasmblu romanii INCA NU VAD FUNDUL SACULUI!

  Poate ar fi mai bine sa ajungem acolo? Stii cum e, natia noastra are nevoie de cate un RESET din cand in cand ….

 7. Total de acord, mai putin faza cu instalatorul. In realitate e mult mai rau: pentru ca desi imi permit sa chem un instalator/electrician/zugrav pentru ca nu ma pricep si nici macar nu ma tocmesc la pret in general tot prost fac lucrurile. Daca nu invat si eu despre ce e vorba si nu pierd timp sa ii supraveghez sansele sa faca mai mult prostii in casa sunt foarte mari. Cei seriosi si competenti in orice domeniu au ajuns sa fie raritati pe aici (sau poate asa a fost de cand cu metehnele comunismului de furtisag). Si aici va fi nevoie de un efort mult mai mare pentru a vedea o schimbare.

  • @Bogdan: vorbim de cazuri din Vest, unde clientul nu da sfaturi, ci accepta ca lucreaza cu profesionisti. La noi, da, trebuie sa inveti si tu cite una, alta, ca sa stii ce sa ceri.

 8. De data asta un articol frumos! Jos palaria! Sa vedem insa ce se va intampla in continuare! :-)

 9. Doamne, că bine le mai zici! Acum, că s-a deschis ușa pentru domnul Calafat, putem fi siguri ca legea sănătății va fi votată de USL, nu? Va fi o lege care nu va avea nevoie de asumare …

 10. toate protestele astea au aratat ca romanii nu au inteles, din pacate, nimic din democratie. era vorba de un proiect de lege care trebuia discutat (nimeni nu vrea sa discute in tara aia); ai un deputat pe care l-ai ales si pe care trebuie sa-l contactezi sa-i spui ce crezi despre proiect (basca ca deputatul ar trebui sa iasa sa vorbeasca cu oamenii si sa-si faca o parere despre ce vor alegatorii sai).

  in loc sa se poarte normal, romanii au iesit in strada sa protesteze impotriva a ceva ce nu exista (nicaieri nu scrie in lege ca smurd se desfiinteaza).

  i-ati vazut pe alegatori sa protesteze ca de ani de zile platesc pe viitorul presedinte al romaniei sa stea acasa? nu! si asta e una dintre explicatiile pentru care romanii sunt saraci.

 11. Schimbarea sistemului nu se poate face. Nu s-a schimbat el nici la revolutie ca aceiasi oameni au ramas cam peste tot. Pentru simplul motiv ca oamenii sunt greu de inlocuit. Incearca intr-o firma cu 5 oameni sa-i schimbi pe toti odata si sa vezi cat de complicat e. Un stat intreg este imposibil.

 12. Incredibil de irelevant textul tau pentru ce se intampla la proteste..
  Nu iti este un pic jena sa critici (nici macar constructiv) un ideal pentru care oamenii astia lupta?
  Sa judeci oamenii care au venit la protest pentru opiniile a 2-3 te pune intr-o situatie penibila ca jurnalist.
  Anyway, stai in turnul de fildes si scrie de ce nu poti sa empatizezi cu oamenii care isi exercita dreptul la libera exprimare.
  Cel mai grav din punctul meu de vedere este atitudinea ta net superioara fata de “prostimea” care iese in piata si isi exprima nemultumirea.
  Am mai vzt zilele astea, opinii ale unor jurnalisti care ziceau “mai baietii, nu asa se face revolutie…” By all means come and show us..

 13. Nici eu nu pot empatiza cu protestatarii. Oameni care ies in strada pentru 20 de lei sau la indemnul sefului de galerie nu pot fi un model de urmat si de simpatizat.
  Nu astepta insa Alex ca statul sa se reformeze singur atata vreme cat in structurile lui cei care iau decizii sunt cincizecistii (oamenii nascuti in 1950-1960) care au prins vechiul sistem in forma lui cea mai hada … si care l-au dus mai departe asa cum au putut.
  Antreprenoriatul , piata libera , compenenta …sunt idei care ii sperie si ii aliaza.

 14. +1. Ba chiar +2 :D.

 15. “Din păcate, vrem sau nu, ne convine jegul în care ne scăldăm. De aceea, nu schimbăm nimic. Nu vrem să ni se ia mica şpagă. Nu vrem să fim corecţi şi, la final, ne furăm singuri căciula. Nu a venit nici un avocat, procuror sau judecător cu propuneri de schimbări ale sistemului Justiţiei, cu chestii concrete: reformularea legilor astfel încît să nu mai fie interpretabile, simplificarea procedurilor, reducerea termenelor de judecată, mărirea lefurilor judecătorilor şi procurorilor pentru a le permite să nu mai fie tentaţi de şpăgi.

  Nu s-au strîns niciodată zece doctori care să pună cap la cap o lege a sănătăţii serioasă, coroborată cu legislaţia asigurărilor, care să stimuleze reabilitarea şi dotarea spitalelor, mărirea salariilor etc. N-au făcut-o pentru că asta ar însemnă să piardă mica şpagă, pentru că românul nu i-ar mai băga şi lui în buzunar dacă ar fi pus să plătească. Nu s-au strîns niciodată zece angajaţi ai Fiscului să pună cap la cap un proiect de legislaţie economică decentă, o strategie de dezvoltare pe termen lung, un set de reguli care să relaxeze fiscalitatea şi care să permită dezvoltarea, care să elimine birocraţia şi care să fie uşor de înţeles pentru toţi. Nu, pentru că altfel n-ar mai cere şpagă ca să te scape cu amenda cea mai mică.”

  Greşit – “Omul Muncii” e perfect convins că doctorul ia şpagă, inspectorul de la Fisc ia şpagă, avocatul îl stoarce de bani, mafia locală din judeţe se îngraşă şi securiştii anului 1982 sunt la fel de sus şi în 2012, dar pentru el ăsta nu e un defect al societăţii, e o calitate.

  Existenţa şpăgarilor, turnătorilor şi mafiei s-a perpetuat sub PMR, PCR, FSN, FDSN, PDSR, PNCŢD, PSD, PNL, PSD şi probabil o s-o mai ducă la fel decenii de acum încolo fiindcă era necesară, după cum o spun regulile economiei clasice, cu cererea şi oferta. Nu fiindcă doctorul, avocatul, procurorul, funcţionarul fiscal ar fi vrut-o, ei reprezentau oferta aici, de cerut a cerut-o Dorelul de la lopată şi a plătit pentru ea sub forma şpăgii şi pliculeţului.

  Pentru Omul Muncii era preferabil să existe un doctor şpăgar, dar care îl operează atunci când are nevoie, chiar şi în schimbul plicului. Era preferabil să existe un inspector şpăgar, dar care închide ochii şi îl ajută atunci când are nevoie. Era preferabil să existe un Garcea burtos, căpos, cu 8 clase care îl trage pe dreapta şi îi cere şpagă, dar care îl lasă în pace după ce a primit-o.

  Fiindcă alternativa e mai rea: să existe unul care nu are nevoie de tine şi de şpaga ta, pentru care eşti o cantitate neglijabilă. Un nimic.

  Nici Inspectorul Javert nu luase vreodată mită şi nu încălcase regulile – numai că acest personaj cinstit până la manie a fost creat tocmai pentru a fi dat ca exemplu de inumanitate.

  ~Nautilus

 16. Bai desteptule daca asta consideri tu democratie insemana ca esti spalat pe criere sau asa cu Rogozanu a luat milioane de la Vantu, tu iei din alta parte.

  Democratia lui Basescu, cea care-i place lu Alex Mihaileanu:
  – el conduce totul, cum vrea el asa se face, nu mai exista prim-ministru, nu mai exista guvern, nu mai exista parlament, el propune legi si el le anunta telefonic la posturile TV
  – cum de in aceste 5 zile de manifestatie TVR nu a transmis nici macar 1 minut LIVE de la manifestatie? Asa e in democratie? Poate in Coreea de Nord
  – in democratie este permisa incalcarea de multe ori a constitutiei de care presedinte fara sa se intample nimic :)
  – de ce nu zici nimic de cele 15 legi trecute de guvernul Boc prin asumare? Acelea nu mai trebuiau dezabatute public?
  (Nici un Guvern de dupa revolutie nu a avut atatea asumari de legi)

  Recomandare: incerca sa te speli pe creir, poate iti iese :)

 17. plus aberatiile;

  – comasarea alegerilor
  – votul prin corespondenta (ghici de ce?)

  Dar tie iti place ca-ti face Udrea telegondola pe deal, pe unde nu trece nimeni, si sala de sport in sate de batrani, iar Boc inaugureaza marea autostrada de 30 KM.

 18. iti citesc blogul regulat, si, sincer, presimteam ca va veni un text din asta si pe la tine.
  experimentul Sistemului a reusit la voi si ati trecut examenele cu brio: Sistemul v-a facut sa va tineti singuri gura, sa nu aveti curaj de a va arata parerea, mai mult, ce se vede in zilele acestea, chiar generatia tanara rade si isi bate joc de cei care mai au impulsul de a se revolta.
  si da, sunteti spalati pe creier de propaganda asta: ati ramas cu impresia ca toti protestatarii sunt violenti. Vezi, inca un experiment reusit.
  Cat timp stati voi, idealistii lui peste in fata laptopurilor voastre si visati idealuri gen “Imagine” a lui John Lennon, trece viata pe langa voi, tot asteptand ca trenul marii schimbari sa treaca prin gara! Sistemul v-a reeducat subconstientul si aveti panze de paianjeni pe creier!
  Este atat de simplu, mai filozofilor, hai sa vedem logica, pas cu pas. Cine merge sa protesteze? Cel care e nemultumit, nu? OK. Cine nu merge sa protesteze? Cel care nu are nemultumiri, caruia ii merge OK. Perfect!
  Voi, astia care culmea, sunteti si cei mai pasivi, batand la taste, tot voi sunteti aia care gandesc brusc pe termen lung: “eu nu cred ca schimband un om facem bine, trebuie neaparat sa schimbam sistemul, frate!”. Nu ar fi mai bine sa rezolvi o problema pentru ziua de maine, decat sa stai ca o leguma filozofica si sa te gandesti la poimaine?

  Nu… in esenta, ce ziceti voi este: nu merita sa protestezi. Da, nu merita. De aia stai la net pe wireless si scrii pe un laptop capitalist, ca nici alti nu au iesit….

  Sistemul a invins!

  P.S. cumva simt ca nu il vei publica, dar tot mi-am luat timpul de a scrie

  • @Walter: n-are-a face cu filozofia, ci cu pragmatismul. Eu nu vreau sa ies in strada, nu ma ajuta cu nimic sa-mi iau bastoane pe spate. Plus, eu trebuie sa muncesc, am rate, n-am timp de stat in mijlocul drumului. Intr-un fel sau altul, si scriitura mea tot protest se numeste.
   Ce incerc eu sa spun e ca, subiectiv sau obiectiv vorbind, din punctul meu de vedere, cu greselile de rigoare, dobitocii astia din PDL au gestionat o criza economica in timp ce dobitocii din USL tipau ca trebuie sa se introduca impozitul progresiv si sa se mareasca pensiile. Or, stim cu totii – si am mai spus-o – ca eu, ca “patron”, n-o sa angajez niciodata, cu acte-n regula, oameni pentru care trebuie sa platesc taxe nejustificat de mari. Extrapoleaza la toata tara si ai sa vezi ca sistemul se indreapta, la fel ca pina-n 2004, la salariul minim pe economie (sau la somaj, cita vreme minimul pe economie este nesemnificativ mai mare decit somajul – sau era, la vremea aia, in fine) sau la munca la negru, adica CAS neplatite. Vrem sau nu, in ciuda unui TVA cu 5pp mai mare si in ciuda unor taieri de lefuri ale bugetarilor (ceea ce a insemnat pastrarea a 25% dintre angajati, in contextul in care logica taierilor reprezenta reducerea cheltuielilor aparatului de stat cu 25%), a fost o gestionare la o limita a decentei. Pot sa recunosc asta si sa inteleg ca nu vreau sa ies in strada ca sa dau jos pe cineva.
   As iesi daca oamenii ar intelege ca trebuie sa-i dea jos pe toti, de la toate partidele, aia care trag tunuri dupa tunuri, rind pe rind. Au inteles-o cei de la Cluj. Au mai inteles-o si unii de prin Bucuresti. Dar cei mai multi au iesit sa strige “Jos, Basescu”. Or, pe termen lung, asta nu ma ajuta cu fix nimic. Degeaba cheltuiesc miine cu 20 de lei mai mult, daca poimiine o sa mor de foame.

 19. @Razvan: Cati ani ai puiule? Romania 2012 nu este democratie, este paradis democratic! Cei mai frumosi ani ai vietii i-am trait intr-o dictatura mizerabila, aveam 19 ani la revolutie, asa ca stiu la prima mana ce e una si ce e alta, si uite cateva exemple: tot elevul era sclav pe tarlaua lui Ceasca, toamna se mergea cate o luna la munci agricole (cules cartofi, sfecla, porumb), nu uita ca vorbim de copii, tu ce ai zice sa vina cineva sa iti ia copiii din casa si sa ii puna la cules sfecla timp de 12 ore pe zi?; o data pe an sa muncea cam o luna pentru spectacolul grandios de 23 august, unde efectiv il pupam in cur pe ceasca (“multumim din inima conducator iubit”); exista infractiunea delictului de opinie: daca spuneai cu martori ca politica partidului este gresita, sau chiar daca spuneai doar ca esti de parere ca americanii traiesc o viata mai imbelsugata decat romanii, faceai inchisoare; armata era o umilire incredibila: soldatii erau nimic altceva decat puscariasi, si mai faceau si munca silnica, desteptarea la 5, la 6 plecare spre camp, munca pana la 14, pauza de masa o jumatate de ora, munca pana la ora 20!, spre deosebire de puscariasii de azi; elevul era obligat sa aiba o tinuta decenta: pe romaneste, daca aveai o freza mai rebela, sau doamne fereste un cercel in ureche sau daca pur si simplu te imbracai cu haine cumparate de la bisnitari, puteai fi oprit de sectorist, legitimat, condus la sectie si amendat (am fost amendat pentru ca aveam o geaca cu multe capse triunghiulare, de aia de rocker) etc etc, pot sa mai vorbesc juma de zi despre cat de oligofren era regimul comunist.
  Acuma, despre parerile tale gresite, pe puncte:
  -el conduce totul – ntz, conduce numai ce are in prerogative, nici sa vrea nu ar putea conduce camera deputatilor de exemplu, si drept exemplu este bataia de joc pe care a administrat-o Geoana timp de 3 ani ca presedinte de camera, cand efectiv a blocat lucrarile total, nu intra absolut nimic pe ordinea de zi;
  -au fost pe TVR transmisii in direct din piata, vazut cu ochii mei, minti.
  -Incalcarea constitutiei de catre Basescu? Trec peste faptul ca avem o curte constitutionala cu membri numiti de Iliescu si compania, si care l-ar face arsice pe Base, dar asa, la nivel colocvial, poti da un singur exemplu da actiune basesciana versus articolul concret din constitutie incalcat? Aha, eram sigur :).
  -15 legi prin asumare: nu, nu trebuie dezbatute public. Este scris in constitutie ca daca primul ministru isi pune la bataie scaunul atunci legea este asumata. Ghici de ce si-a pus Boc la bataie scaunul de 15 ori… tocmai pentru ca Geoana isi batea joc si legile stateau prin sertarul lui soacra-sa cate 18 luni. Ce putea sa faca Boc? sa inceapa sa se vaicareasca ca Geoana isi bate joc, si sa joace solitaire la palatul victoria, nu?
  -comasarea alegerilor: USL a zis ca e de acord cu comasarea, cu conditia sa fie in august :))))…. deci principiul e corect, calendarul difera… hai, bag-o pe aia ca e dictatura ca nu se vrea comasarea in august, se vrea comasarea in noiembrie :)))))
  -votul prin corespondenta: saracele tari aflate sub bocancul dictaturii: Statele Unite, Elvetia, Belgia, Marea Britanie, etc etc… toate acestea au votul prin corespondenta…
  Puiule, esti naiv rau. Dar am eu o banuiala… foarte foarte curand ai sa intelegi cat de mult ai gresit.

 20. Razvane, inainte sa te iei de democratia din Romania, ia da un sărci pe gugăl să vezi cum au plâns coreenii la moartea iubitului lor dictator. Ţi se pare că în România exista ceva de genul? Ţi se pare că nu eşti liber să spui orice ce vrei tu? Ai impresia că nu te poţi îmbrăca cum vrei? Crezi că ţi se interzice prin lege să-ţi faci nu ştiu ce freză sau să-ţi colorezi părul? Ţi s-a întâmplat vreodată să mergi la supermarket cu banii in mâmă să cumperi mâncare şi să ţi se spună că nu eşti pe listă pentru raţie? Ţi-au venit poliţiştii în casă să te aresteze pentru ca aveai în cămară 3!!! kile de zahăr cand maximul era doar de juma de kil? Ai fost bătut de politisti fara motiv? Ai fost obligat de catre stat sa muncesti pe camp? Ti s-a interzis vreodata sa mergi la biserica sa te rogi? Mai gandeste-te inainte sa te exprimi!

  @walter, eu inca n-am priceput de ce protesteaza lumea din Romania. Nu m-am uitat deloc la stiri. De ce e ea nemultumita? Pentru ca nu e bani? Dar in ce sens nu E bani? Ca nu le da statul cadou? Din punctul meu de vedere ar trebui sa taie si somajele cu cel putin 50%. Eu cunosc zeci de persoane care isi cauta locuri de munca, muncesc un an si pe urma stau pe somaj, ca doar le da statul, eventual se improvizeaza cu alte meserii si mai muncesc si ei cate o ora sau doua pe zi. Restul timpului il petrec plangandu-se ca n-au. Ca sa nu mai zic ca aceste persoane de fapt nu stiu sa faca nimic, nu se pricep la nimic ca scoala nu i-a interesat.

 21. @zoli – vorbim cand te trezesti, somn usor si sa traiesti bine.

  – incalcarea costitutiei: ia de aici

  “Am văzut cum preşedintele afirmă că a hotărât domnia sa reducerea salariilor cu 25% – nicio atribuţie în Constituţie care să prevadă dreptul preşedintelui de a hotărî aşa ceva. Am văzut cum preşedintele vorbeşte despre faptul că ar fi vrut să taie şi pensiile şi era mai bine dacă tăia şi pensiile domnia sa – nicio atribuţie în Constituţie pentru aşa ceva. L-am văzut arătând cum trebuie făcută reabilitarea termică la blocuri – nicio atribuţie pentru domnia sa. L-am văzut discutând că trebuie sau nu să aibă loc un referendum a cărui posibilitate e prevăzută de lege şi asupra căruia nu îi revine. Profitând de complicitatea sau neglijenţa foarte multor elemente din viaţa publică românească, preşedintele a ajuns să nu mai mascheze încălcarea permanentă de către domnia sa a Constituţiei”,

  “Legea privind procedura de numire a magistratilor ICCJ reflecta doar dorinta de control politic a lui Basescu asupra numirilor judecatorilor. Nu este cerinta Uniunii Europene, Basescu minte si de data asta. Este doar dorinta lui de a promova la ICCJ procurori de la DNA, pentru a continua si in 2012 povestea cu dosarele impotriva opozantilor politici”,

  “Din punct de vedere constitutional, eu cred ca solicitarea adresata de Basescu Guvernului este o cerere de legiferare fara Parlament, ceea ce constituie o incalcare grava a Constitutiei”,

  -au fost pe TVR transmisii in direct din piata, vazut cu ochii mei, minti.

  Minti tu, duminica, in timp ce la unirii erau lupte de strada pe TVR era teleenciclopedia.

  -el conduce totul – ntz, conduce numai ce are in prerogative.

  Zi sa mori ti

 22. @ikinga ce are Romania cu Coreeea de Nord? A zis cineva ce e bine in comunism? De ce nu o compari cu SUA, cu FRANTA?

  In SUA, in Franat e ceva normal sa iesi in strada sa protestezi, la Pasris a fost mitign de 2 mil de persoane (probabil manipulati de opozitie :)). La noi cum iese cineva in strada se trezesc bolgarasii sa tipe. Ei cei desptepti, care fac de toate, dar de fapt nu fac nimic, stau dupa taste.

  PS: daca nu ai inteles ce se protesteaza in Romania insemana ca esti rupta de realitate, dai pe B1 TV iti explica pupinbasesti de ce se protesteaza.

 23. Foarte bine spus.

  Excelent!!!

 24. @Razvan: esti infiorator de necopt. Cam de la varsta de 8 ani un copil nu mai poate fi indus in eroare de fallacy-ul numit “affirming the consequent”, pe romaneste, confundarea conditiei necesare cu conditia suficienta. Ca sa pricepi si tu ce vrea sa spuna expresia asta de care clar nu ai auzit in viata ta :), daca spun: au fost transmisii in direct, le-am vazut cu ochii mei, si tu raspunzi: ba nu, duminica erau lupte de strada si TVR transmitea teleenciclopedia, poti pacali maxim un copil de 7 ani :), la 8 ani deja te-ar intreba stupefiat: pai daca nu s-a transmis in direct cand cu teleenciclopedia, asta inseamna ca nu s-au transmis in direct nimic din piata, deloc, in nicio zi?
  cat despre citatele tale: bullshit politic. Alt fallacy. Se numeste: whisful thinking :).
  Te-am bagat prea mult in seama, pune mana si mai invata, esti varza la argumentatie. Sau mai bine du-te in piata si manifesteaza, e mai potrivit pentru tine, tipareste propria pancarta de pe http://www.pancarte.org :))) si da-i bataie.

 25. @zoli stai dupa blog, e mult mai bine pentru tine, esti rupt de realitate, iar daca iesi pe strada ai toate sansele sa te pierzi.

  PS: ce ai face daca ai fi profesor cu 9 mil pe luna? Dar nu, nu e vina statului ca nu asigura cetatenilor un nivel de trai decent, e vina ta ca esti bou si te-ai facut profesor si nu blogar.

 26. Pentru mine a fost o revelaţie faptul că toţi antreprenorii pe care îi cunosc sau pe care îi citesc (fie internauţi, fermieri, jurnalişti sau zugravi) au păreri asemănătoare despre proteste. Unii mai radical, ca Mugur Frunzetti sau ca Alex Mihăileanu, alţii mai cu perdea în exprimare dar la fel de vehement.

  Pentru mine e un semn că cei care au avut şansa sau inspiraţia de a face ceva pe cont propriu sunt deloc sau mai puţin nemulţumiţi, tocmai pentru că nu aşteaptă nimic de la altcineva. Noi, că intru şi eu în categoria asta, vrem doar stabilitate şi un sistem funcţional.

 27. Alex…ai iesit macar o zi in strada sa vorbesti cu oamenii care sunt acolo si sa ii intrebi ce ii determina sa stea in frig si sa protesteze si impotriva cui se protesteaza?

 28. – Ma repet: Sistemul v-a invins pe multi dintre voi! Daca intr-o democratie cat-de-cat, cand omul POATE sa protesteze, dar tot nu o face, treaba este clara: Statul si-a atins scopul – cetateanul tace si inghite tot c***tul!
  Sistem – cetatean: 1-0

  – Si da, o mai spun odata: Propaganda v-a intunecat mintile. De ce asociati absolut incorect ideea ca protestul in strada trebuie sa insemne automat scandari, scuipaturi, injurii?! Cum draq puteti gandi atat de unidirectional? Pai poate pentru ca ati vazut 100-150 de prosti aruncand cu pietre in jandarmi. Pentru ca Propaganda si-a atins scopul: sa va faca sa asociati ideea de a protesta cu cea a vandalizarii.
  Sistem – cetatean: 2-0

  – Da, am fost sa protestez. Am iesit, mi-am aratat fata, mi-am facut prezenta pentru a se vedea ca nu sunt multumit. NU am urlat, NU am strigat, NU am jignit, NU am aruncat, NU am incitat. Mi-am aratat corpul intru simbolizare nemultumire fata de un presedinte incompetent, incult. Dar lumea sta si se uita din balcoane, isi suna vecinii, se ascund dupa perdea si trag cu ochiul la cei care inca mai au o voce. Se uita, de zici ca “aia, de jos” sunt niste leprosi.
  Sistem – cetatean: 3-0

  – Impotriva cui? Pai hai sa vedem. Presedintele este un mitocan, prim-ministrul in fond nu exista, fiind o marioneta. Guvernul? Hai sa nu intram in detalii? Dar din nou: Sistemul iti spune si lumea inghite si asta, cum ca “intr-o democratie, daca vrei sa iti exprimi parerea, mergi la vot, asa se face!”. OK, deci pe principiul asta, daca se alege un om, respectivul este intangibil timp de 4 ani?! Adica EU care l-am pus acolo sa MA reprezinte si sa IMI gestioneze viata, nu am voie sa intervin timp de 4 ani daca respectivul MA sfideaza?! Interesant… Deh, ce sa faci, suntem un popor care “intoarce si celalalt obraz”. Nu, mai exista unii care nu sunt gata sa inchita atata c***t, all day, every day. Dar Sistemul iti spune ca daca iesi, vei fi amendat, te sperie, iti baga pe gat ca NU ai voie sa te opui timp de 4 ani.
  Sistem – cetatean: 4-0

  – In acceptiunea multora, Guvernul nu e bun – dar nu pot face nimic. Opozitia nu e buna – dar nu ii votez nici pe ei. As putea sa imi manifest (eu tot timpul vorbesc de protest c-i-v-i-l-i-z-a-t) nemultumirea – dar nu o fac. Tacerea inseamna acceptarea status quo-ului. ASTA este exact ce vrea Sistemul. Pentru a putea fura, minti in liniste, nestingherit de nimeni.
  Sistem – cetatean: 5-0

  P.S. daca mai scrieti, revin si eu :)

 29. Romanii nu vor reforma, romanii vor “schimbare”. Ce inseamna schimbare sau ce asteapta exact se pare ca e o problema personala, fiecare se pare ca vrea ceva diferit, personalizat daca se poate, vor sa “traiasca mai bine”, ceea ce iara inseamna ceva diferit de la o persoana la alta (unul s-ar putea sa vrea medicamente gratuite, altul o pensie mai mare, altul eu stiu poate vrea o casa). Cineva a spus de ce nu iesi in strada sa asculti protestatarii sa vezi ce vor. Dupa cite m-am uitat pe pancarte, fiecare vrea ceva diferit, de la “chior” sa plece pina la eu stiu, locuri de munca sau chiar o “schimbare” de sistem (PDL = USL) daca se poate. Mi-e teama ca majoritatea exprima frustrari personale, care nu pot fi rezolvate prin nici o politica generala, asta nu inseamna ca nu au dreptul sa protesteze, e dreptul lor, dar fara pietre si sticle incendiare.

 30. @walter.
  esti mai structurat in idei si exprimare decat colegul tau de opinie razvan. Dar crede-ma ca esti putin confuz in privinta sensului articolului de fata.
  -cetateanul poate sa protesteze SI PROTESTEAZA. Bibliografie: jurnalele de stiri. Nu inteleg de unde ai scos 1-0 pentru sistem: pentru faptul ca exista cetateni care nu vor sa protesteze? Eu nu vreau sa protestez. Tu vrei, si, prin urmare, protestezi. Unde e golul dat de sistem?
  -cred ca 90% dintre romani au inteles perfect ca ultrasii sunt un corp strain in acest protest. Protestul este civilizat deocamdata. Serios, nu crede absolut nimeni ca tu, de exemplu, ai scuipat si injurat la proteste.
  -te repeti. Exista oameni care nu vor sa protesteze. Eu nu vreau sa protestez. Nu zic despre protestatari ca sunt leprosi, dar zic altceva: nu sunt de acord cu ideile lor! Protestati, daca sunteti milioane dati jos si guvernul si presedintele, dar eu tot nu sunt de acord cu ideile voastre. La vot voi vota dreapta, oricat ati protesta voi, si chiar daca vom fi 10% cei care voteaza dreapta, asta e optiunea mea.
  -aici faci o confuzie destul de periculoasa, un mic pas spre idei nedemocratice. Un “ales” este ales pentru 4 ani. Daca omul e “cu capul” exista mijloace democratice de a-l da jos. Daca aceste unelte democratice nu sunt folosite, si sunt folosite altele pentru a debarca un ales, doar atat si ne trezim in plin nazism. Serios. Un singur cuvant este de ajuns pentru a explicita situatia: LEGITIMITATE.
  Ce vreau sa spun: daca Basescu a fost ales presedinte prin alegeri libere, automat a fost investit cu legitimitate: eu, cel 0,00001% din populatia cu drept de vot l-am delegat pe Basescu sa detina prerogativele politice care IMI APARTIN MIE. Eu am dreptul sa am o opinie de dreapta (de exemplu salarii cat mai mici pentru bugetari) si acest drept al meu la opinie i l-am transmis lui Base. Ei, cand vine varanul si vrea sa il demita pe Base fara respectarea mijloacelor democratice (constitutia spune cum poate fi demis presedintele), in momentul acela eu sunt deposedat de dreptul meu, opinia mea politica este nationalizata si, prin urmare, are loc un derapaj democratic. Intelegi? Daca alesul este legitim, atunci demonstratia in strada pentru demiterea lui este un act nedemocratic.
  Altfel se pune problema in cazul lui Ceausescu, care nu avea niciun fel de legitimitate, altfel se pune problema si in cazul Iliescu – Piata Universitatii, iarasi Iliescu avea zero legitimitate, prin monopolul detinut asupra mediei audio-video alegerile din 90 nu pot fi considerate libere, etc etc.
  Dar de Base nu va puteti atinge. Este ales democratic, prin alegeri libere, si deci eu, votantul lui, nu pot permite sa mi se confiste votul ca s-au sculat etatistii cu fata la perna.

 31. OK, hai sa devin mai obiectiv, mai “la rece”. Sa vedem faptele: intr-o capitala (ca sa vorbim la o scara mai mica, asa, pentru exemplificare) cu 2 milioane de locuitori, 1000 de cetateni ies in strada. Daca acceptam ca intr-o democratie exista doua feluri de a-ti arata nemmultumirea/dorintele electorale (1. votul, iar 2. protestul), atunci acest lucru este unul dintre ele. Logic vorbind deci: din moment ce sunt afara, nu sunt multumiti de starea actuala (altfel nu erau afara, nu?). Hai sa denumim acest mod de manifestare ca fiind activa.
  Restul de 1.999.000 cetateni nu ies in strada, nu aleg sa iasa. Din moment ce nu sunt afara, inseamna ca sunt multumiti de starea actuala (altfel ar fi afara, nu?). Deci sa denumim acest mod de manifestare ca fiind pasiva.
  In rest, ca unii zic robotic deja ca “eu nu ies, oamenii astia nu ma reprezinta”, “eu nu asa vreau sa protestez”, “eu nu mai votez cu nimeni, nu sunt alternative”, “eu vreau un alt partid, mai evoluat, care sa ma reprezinte asa cum trebuie”, “trebuie respectate legile, nu se poate asa ceva” sunt pur si simplu – scuzati expresia – “trageri pe cur”.
  Ori esti vizibil si se vede nemultumirea ta, ori esti in casa si te jelesti de toate cele doar la un pahar de vin cu vecinu’ de la 3 sau la coada de la paine si doar bombani in liniste…

 32. @zoli: OK, am inteles ce vrei sa spui. Dar mi-e teama ca aproapte toata lumea divagheaza de la subiect, amestecand pe aici orientarea de dreapta, cu varanul, etc. Unii nu numai ca condamna protestele, ci nici nu mai stiu sa citeasca sau sa auda (lucru periculos la varsta lor), refuzand sa se uita putintel la stiri. Se protesteaza impotriva unui presedinte incompetent, care jigneste si se crede pe un vapor cu niste marinari cu doua clase, impotriva unui prim-ministru cu frustrari personale, un mare nimeni, impotriva unui guvern care face tot ce ii trece prin cap pentru ca stie ca lumea oricum nu va reactiona. Asta ca sa dam un raspuns clar la: “eu nici pana acum nu stiu pentru ce au iesit AIA pe strada?!”.

  Nu, am inteles pe deplin: daca pentru un gest de o jumatate de secunda (atat timp cat este nevoie sa pui stampila pe o coala de vot) eu trebuie ca dupa aceea sa stau la cheremul tau si sa asist stoic la toate batjocoririle si hahairile si jignirile si dispretuirile tale, atunci intr-adevar trebuie sa fiu dus cu pluta. Eu refuz ca “tu” timp de 4 ani sa ma scuip si sa imi da palme zi de zi si sa nu reactionez. Nu frate, nu merge asa.

 33. @Alex…atunci de unde stii ce se intampla?Cu ce drept “moral” scrii aceste randuri(aceasta afirmatie nu e menita sa te acuze-ci doar sa-ma lamureasca mie o dilema)?De unde iti procuri informatia?Fiindca daca ai iesi si ai discuta cu oamenii, poate ti-ai forma alta parere…ceea ce faci tu se inscrie exact in genul de mentalitate pe care il critici in articolul tau.Eu sunt din Cluj(asa ca pot sa vorbesc doar despre ce se intampla aici,fiindca vad si aud cu propriile-mi simturi), iar aici, la manifestatie, sunt oameni de toate felurile(inclusiv oameni cu care nu as dori sa ma asociez vreodata in niciun fel de interactiune sociala sau de alt fel), care isi spun necazul, majoritatea nu cer nimic din ceea ce nu i se cuvine- nu se cere “Protecţie socială maximă şi maximum de avantaje ale sistemului capitalist!”, se cere respectul intregii clase politice(se scandeaza printre altele”PDL si USL fura prin roatie” sau “PDL si USL aceasi mizerie”)-de unde si lipsa vreunui lider.
  Eu am iesit din curiozitate in strada,din dispretul care il am fata de televiziunuile care prezinta stirile distorsionat si tendentios,in functie de cine plateste mai bine-apropo de scandarile pro presa…la noi e mai libera ca oriunde, doar ca e mituita in fel si chip in functie de interese,din supararea si frustrare si nu in ultimul rand din dorinta de schimbare.Nu vreau o revolutie, eu vreau o EVOLUTIE.

  PS:si eu am rate si credite si muncesc…de asta se iese in strada dupa 18.00,cand majoritatea au plecat de la serviciu(De obicei protestul se termina cu scandarea:Maine dupa servici sunt aici).

  • @Laura: cu acelasi drept moral pe care te bazezi tu atunci cind iesi in strada. Eu NU vreau sa ies, unde e problema ta, de fapt? Ca incerci sa ma convingi sa ies si ca nu-ti iese? NU VREAU! Cind miscarea din Bucuresti o sa gindeasca precum cea de la Cluj, atunci o sa ma gindesc sa ies. Pina atunci, nici prin cap nu-mi trece. Daca as locui la Cluj, ar exista 80% sanse sa ies. In Bucuresti, nu.

 34. @ zoli: si da, ai dreptate cu legitimitatea, inteleg ce zici. Unde Sistemul da goluri la greu acestui stat presupus democratic este ca desi cetatenii nu sunt multumiti (sper ca vezi ca fiecare categorie are nemultumirile sale, de la studenti la pensionari), Sistemul i-a extirpat din ADN genele care mai dadeau semne de impulsuri de reactie. Scuze, la faza asta Sistemul a castigat prin neprezentare, 3-0 la masa verde (vai Doamne, nu am nimic cu fotbalul si uite cati termeni folosesc :)) ).

  @alex: tot respectul ca muncesti, dar nu-mi spune ca ai o productivitate maxima intre orele 19-21. :D

 35. Protestează cineva împotriva legii partidelor, care nu-ți dă voie să creezi un partid dacă nu ai susținători în 18 județe? Că doar prin implicare politică se pot schimba lucrurile. Cum scapi de partidele corupte și pui în loc oameni care să dea legi bune și să administreze cum trebuie localitățile când legea te împiedică să faci un partid nou și discriminează negativ candidații independenți?

 36. @Alex Mihaileanu

  Imi confirmi inca odata ca esti spalat pe creier si cine stie de pe unde incasezi tu milioane.

  “nu si nici nu o sa o fac, pentru ca trebuie sa muncesc, sa-mi platesc ratele. Nu vreau sa ies si sa cer.”

  Daca atat ai inteles tu din manifestatiile din aceste zile ar trebuii sa ti se retraga dreptul de a scrie, esti prea … blogar.

  Daca esti nemultumit de cei care conduc, de cei care prin deciziile pe care le iau iti influenteaza major viata, si te pune dracu sa protesetezi esti vazut ca unul ce nu vrea sa munceasca, unul care cere pomana.

 37. http://youtu.be/Zbp9z-8pX-Q
  Nu mai avem rabdare cateva luni pana la alegerile la termen, vrem alegeri anticipate! Vine USL-ul la putere si toate problemele tarii se rezolva: criza economica dispare ca prin farmec cu tot contextul international (inclusiv hotii de la FMI), pensiile si salariile bugetarilor cresc, somajul scade, guvernantii nu mai fura. Echipa PSD, PC si PNL formata din cei mai buni conducatori ai tarii (Nastase, Iliescu, Voiculescu), alaturi de o echipa formata din baroni locali, moguli si securisti, or sa scoata tara din saracie. Nu or sa mai existe contracte privilegiate cu statul, licitatii trucate, rude si clientela de partid numite in posturi din stat! Or sa vina la putere oameni saraci, seriosi si umili ca primarul constantei, nu ca altii hoti si neseriosi care isi fac concedii prin Brazilia, pozeaza in Playboy alaturi de eleve si se plimba cu iahtul! Pacat ca nu mai e Vacaroiu, el sigur ar ieftini bautura! Si chiar as bea ceva ieftin acuma.
  Ah ce frumos/
  Viitor luminos/
  Nu uita ca tara te vrea prost.

 38. “Aş fi empatizat dacă ar fi venit cineva cu propuneri concrete de schimbare.” well inainte sa scrii mai bine te-ai informa!
  Uite lista de revendicari: http://www.facebook.com/PiataUniversitatii/posts/276899432373192?ref=notif&notif_t=feed_comment

  • @anonim: nu cred ca e obligatia mea sa rascolesc facebookul ca sa va gasesc motivatiile, in contextul in care aia e o retea inchisa. In loc sa-mi reprosezi mie, reproseaza-ti tie ca nu le-ai popularizat pina acum. Ai exemplificat perfect ce voiam sa spun: in loc sa faci, astepti sa faca altul pentru tine

 39. @ Sorin: da, ai dreptate. Opozitia e proasta, cei de acum sunt mai buni. Ahh, sau si tu vrei sa spui ca defapt nu avem alternative. :|
  Acum ca de fapt ai spus ca trebuie sa tacem din gura si sa rabdam la fiecare hahaitura, behaitura, ghici ghicitoarea mea, poti sa stai si tu sa astepti frumos, incolonat, ordonat, disciplinat, tacut, asa cum te vrea Sistemul asta. In timp ce tu respecti legile si vrei a fi cetatean civilizat, ghici ce…

 40. @alex: nu, nu! tu si cei cu acceptiunea ta exemplifica acum perfect faptul ca in loc sa faci (ceva pentru acel nou sistem dorit de voi), asteptati. doar asteptati. in timpul asta, cei care au legitimitate duc o viata inbelsugata, servindu-se din banul public, in timp ce cu gura plina, hahaind si spunand mici ghicitori, cer cu dispret solidaritate in vremurile grele… perfect!

 41. “Nu poţi să tratezi un cancer cu aspirină. Nu poţi schimba un sistem întreg schimbînd omul care-l conduce. Nu ajută cu nimic.” — pe principiul si ce daca arunc o hartie pe strada, oricum toti arunca nu schimb eu nimic. haide ma…ma asteptam la mult mai mult..poti mai mult.

  Daca alegi un om, un partid si consideri ca e cel mai bun..cand face o greseala nu il taxezi totusi?

 42. As aprecia un raspuns :)

 43. Sistemul te-a invins: spui “nici prin cap nu-mi trece” si “ar exista sanse”. In acest timp lor le trece prin cap sa fure si sa isi bata joc si au toate sansele sa iti dea “palme” la greu. Dar na… poti astepta sa vina si timpul tau, cand impreuna cu ceilalti sofisticati, veti reforma dintr-un sut intregul sistem.

 44. da. pana veti veni cu un masterplan conceput in detaliu despre cum anume veti schimba intreg sistemul, asta se va intampla. hai sa nu fim rai, sa dam dreptul la fiecare sa “manance si gura lui” :))

  • @Walter: nu stiu de ce ai impresia ca trebuie sa vina de la mine. Eu nu sint specialist sa creez un masterplan. Dar printre cei care au iesit in strada, or fi si dintre aia care se pricep. In fond, de aia sinteti protestatari activi, nu? :)

 45. foarte foarte bine scris. toata stima. sunt total de acord cu cele de mai sus. multumesc pentru confirmare, credeam ca sunt singurul nebun care gandeste asa.

 46. @Alex, nu am o problema cu “neieisitul” tau in strada, e optiunea ta,iar daca ti-o sustii prin argumente rationale si bine documentate as putea sa incerc sa-ti inteleg punctul de vedere si poate chiar ti-as da dreptate, dar in momentul in care sustii vehement,intr-un spatiu public(fie el si virtual)ca “toţi vor să bată din palme şi să primească, dar nimeni nu pune umărul la treabă” fara sa iesi in strada si sa vezi ce vor oamenii cu adevarat- asta mi se pare o problema.Avand in vedere ca aici am posibilitatea de a comenta, mi-am exprimat o parere- nu este si aceasta unul din rolurile blogurilor- sa creezi un dialog si printr-un dialog civilizat am putea invata unii de la altii ? Te raportezi la exact acelasi perfectionism, pe care il critici,presupunand ca in strada ar trebui sa iasa doar elitele,oamenii care muncesc si platesc impozite,oameni buni si frumosi si lipsiti de cusur(ce nu mi-as dori si eu!) si sa ceara lucruri care sa fie toate pe placul tau personal-eh afla ca nu e asa,inca nu s-a inventat o modalitate de triere a oamenilor valorosi si benefici societatii-daca da, te rog, anunta-ma si pe mine.
  PS:Noi la Cluj si asa nu contam asa de mult,imi pare rau sa aud ca miscarea de la Bucuresti nu crede la fel….cine stie, poate daca ar iesi mai multi oameni capabili si inteligenti s-ar modifica lucrurile si s-ar cere:
  -schimbarea sistemului
  -crearea unei Constituţii serioase
  -modificarea legislaţiei astfel încît să promoveze egalitatea, nu să favorizeze pe unii şi să dea în cap altora
  -promovarea competitivităţii
  -stimularea antreprenoriatului

 47. *Avand in vedere ca aici am posibilitatea de a comenta, mi-am exprimat o parere- nu este si aceasta unul din rolurile blogurilor- sa creezi un dialog si printr-un conversatie civilizata sa invatam unii de la altii?

 48. @Walter
  Sunteti unul dintre cei mai coerenti in revendicari si argumente netrucate dintre cei care au iesit in strada, asa ca incerc sa continui discutia, on topic.
  Incep cu observatia ca nu sunteti foarte atent la articol si raspunsuri, deci nu reusiti sa fiti “rece”, cum va doreati, si sunt convins ca nu din rea-vointa:
  dl Mihaileanu a spus de cateva ori “Cand miscarea din Bucuresti o sa gandeasca precum cea de la Cluj, atunci o sa ma gandesc sa ies”. Ii impartasesc parerea: da, toti sunt la fel, insa vreau sa schimb tot sistemul, nu sa daram pe cei care de bine, de rau au facut ceva (bun in ansamblu, rau in amanunte, se poate discuta la infinit), in timp ce ailalti se lauda cu ce mi-ar fi dat sau vor da cand vor veni(pe timp de criza).
  Apoi, dumnealui a spus ca “nimeni nu cere reforma sistemului”, ca “toti vor ceva, deci protectionism plus beneficiile capitalismului” si ca nu a vazut pe nimeni “sa ceara sistemul elvetian” (toate citatele sunt aproximative). Va asigur ca am ramas on topic. Sa vedem:
  1. De ce nu vrea nimeni reforma sistemului cred ca ne-am lamurit. Rau este ca nici nu vrea nimeni sa dezbata sistemul sau macar un sistem, cel vechi si cel nou-propus. Asa rau cum este, guvernul asta a scos niste legi in dezbatere, dar permanent a) oamenii s-au lasat manipulati cu detalii si s-au opus sau b) nu au inteles ca dezbatere inseamna posibilitatea de a amenda si de a trage de maneca Sistemul(scriu si eu cu majuscula). Vreti dovezi? Sa incercam cu proiectul regionalizarii, abandonat din motivul a), sau cu cel legat de Rosia Montana, de pilda, abandonat din motivul b). Atat timp cat se poate b), dvs. puteti amenda, protesta, propune, milita, cauta un consens etc. Deci este fals ca se poate reactiona doar o data la 4 ani. Dar asta presupune dorinta de a discuta, de a mobiliza, de a trage de maneca uninominalul nostru parlamentar etc. Sa incerc si eu, ce spuneti? Sistem-popor: 1-1
  2. Lasand la o pare ultrasii (care si ei voiau ceva: sa urle impotriva legii 4), oamenii de acolo s-au impartit in a) cei iesiti sa il sustina pe Arafat, b) cei care voiau ceva (eventual pierdut anterior sau amenintat) si c) cei care voiau plecarea guvernului/presedintelui. Pentru cei din categoria a) am toata stima si le multumesc; regret doar ca unii dintre ei s-au lasat ademeniti in celelalte 2 categorii. celor din categoria b) le pot spune doar sa nu mai astepte nimic de la stat si ca singura lor solutie sunt cele discutate la 1. Daca nu vor, inseamna ca intra in zodia “sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic”. Iar cat priveste categoria c), aici eu personal sunt de partea real politik: adica sa cada guvernul care ne-a trecut criza, in conditiile in care in caz de alegeri singurii cu sanse sunt aia care ne promit marea cu sarea? Daca imi spuneati ca exista si varianta 2, indiferent de nume (dar, in ce ma priveste, de dreapta), intelegeam si ieseam! Pe de alta parte, nu accept argumentele care spun ca presedintele o merita si atat: nu e singurul badaran (Berlusconi), nu e singurul arogant (Sarkozy), nu e singurul schimbator (Obama), doar noi suntem novici in de-ale liberalismului. Si doar de noi tine sa il amendam de fiecare data cand este asa. De noi, aia care ne hlizim la Vadim, Becali, Diaconescu sau blonda lui Bute, Zavoranca etc. si nu schimbam canalul. Cum sa il amendam? Vezi pct. 1 lit. b). Sau sa iesim in strada, dar sa cerem DOAR asta!
  3. Acest punct, cel cu “referendumul elvetian”, este cel mai sensibil. Va plangeti ca nu exista parghii de control al derapajelor si ca doar votarea o data la 4 ani nu este suficienta. Absolut de acord. Dar acest punct l-ati ocolit. De ce nu a cerut nimeni, nici macar dvs., referendum pentru legile importante (cele organice sau alt criteriu). Sau mecanisme complexe de explicare pe intelesul tuturor a continutului legilor? Sau posibilitatea oamenilor de a vota sau de a amenda sau de a dezbate pe articole (on-line sau altfel)? Sau un sistem nou in care sa avem mai multa democratie de tip participativ, alaturi de cea de tip reprezentativ? Sau de ce nu ati propus asta altui partid, e gustul dvs.? Pentru asta ieseam oricand. Poate pentru ca stam prost la dezbatere?
  Si atunci, unde a gresit domnul Mihaileanu?

  [revin si eu, in cazul in care se va mai discuta]

 49. Imi cer scuze, am scris mult si s-au strecurat cateva erori. Trec peste niste semne de punctuatie pentru a rectifica ceva mai important: in loc de “Sau de ce nu ati propus asta altui partid, e gustul dvs.?” trebuia sa fie “…altui partid, PE gustul dvs.?”

 50. Sunt peste 100% de acord cu textul tau!
  Am descoperit zilele astea cei 4 R: revolta, revolutie, rasmerita si retarzi… Asta nu inteleg nici eu: sa schimbe pe cine cu cine si de ce?! Doar am amesteca in aceeasi ciorba.
  Too little, too late…

 51. @MarianB: “sa cada guvernul care ne-a trecut criza, in conditiile in care in caz de alegeri singurii cu sanse sunt aia care ne promit marea cu sarea? Daca imi spuneati ca exista si varianta 2, indiferent de nume (dar, in ce ma priveste, de dreapta), intelegeam si ieseam! Pe de alta parte, nu accept argumentele care spun ca presedintele o merita si atat: nu e singurul badaran (Berlusconi), nu e singurul arogant (Sarkozy), nu e singurul schimbator (Obama), doar noi suntem novici in de-ale liberalismului.”

  E o concepţie greşită pentru majoritatea populaţiei -“Oamenii Muncii”- fiindcă presupune că pentru apărarea stabilităţii trebuie făcute anumite compromisuri:

  • Guvern condus de Diliboc “ca să nu pice leul şi să cadă ratingul”;
  • agresarea unor categorii ale publicului “ca să se sperie lumea şi să nu dea şi ea cu piatra”;
  • limitarea dreptului la liberă exprimare “ca să nu se supere bancherii şi Bruxellesul pe noi că suntem agresivi”;
  • tolerarea unor furtişaguri ale PSD-PNCŢD-PDL-PNL-UDMR (şi probabil după ce vor fi şi ei la putere, UNPR-PRM) “ca să fie linişte-n ţară, că altfel nu mai merge turizmu’ şi pleacă lumea la căpşunărit”.

   Stabilitatea nu funcţionează pentru Oamenii Muncii (Oameni de Bine, opuşi Golanilor :P ) decât atunci când îi favorizează pe ei, iar acum nu îi favorizează.

   Stabilitatea în forma propusă de alde Chelu şi Diliboc presupune limitarea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti ale unora fără a oferi nimic în schimb, şi mai ales fără a oferi posibilitatea îmbunătăţirii statutului social al unora şi al degradării statutului social al altora. (Oricâte burse ar da Statul sau Patriciu, asta nu garantează că elevul sau studentul eminent nu va fi forţat să rămână în banca lui de “unii de la partidul care trebuie”, fiindcă “n-a cotizat unde trebuie”. Joburile nu se repartizează în funcţie de competenţă.)

   În mod interesant, un procent foarte important dintre cererile mai mult sau mai puţin raţionale ale postacilor din 2005 încoace se învârt în jurul faptului că sistemul social inventat de un oarecare premier Porcescu-Măgăriceanu şi perfecţionat de Chelu presupune recompense şi pedepse, dar niciun fel de stigmatizare definitivă şi irevocabilă a celui care calcă strâmb, de tipul celei practicate de comunişti faţă de “indezirabilii cu origine nesănătoasă”.

   Pentru infracţiuni există închisoarea, dar nu şi ostracizarea celui care şi-a ispăşit pedeapsa, nu şi “dunga roşie pe buletin” – după un timp va ieşi de la închisoare, după câţiva ani va expira şi perioada de interzicere a unor drepturi, după ce vor mai trece nişte ani se va reabilita şi va scăpa de cazier aşa cum a făcut-o Vântu şi nu i se va mai interzice nimic. Nici să fie angajat, nici să aibă case şi proprietăţi, nici să fie patron, nici să aibă permis de conducere, nici să mai facă o şcoală, nici să se recăsătorească. (Cum spunea un renumit hoţ, derbedeu şi violator, după ce se eliberase, către un reporter: “acum am serviciu, muncitor la o firmă care repară acoperişuri.”) Până şi confiscarea extinsă a bunurilor atinge doar averile strânse prin comiterea unor infracţiuni foarte grave, ca traficul de droguri sau traficul de persoane, şi asta între anumite limite stabilite de lege şi de justiţie.

   Pentru contravenţii există amenda, dar nu şi o sancţiune definitivă, pe care contravenientul s-o poarte până la sfârşitul vieţii: nu i se confiscă maşina, nu i se ridică permisul de conducere pe viaţă, nu este concediat imediat de patronul său, nu e trecut pe o listă neagră a poliţiştilor şi hărţuit-fugărit ori de câte ori îl văd, nu este respins când vrea să închirieze o casă şi nici SMURDul cel prea-lăudat nu refuză să îl trateze atunci când se accidentează. Nicio sancţiune nu-i asigură pe Oamenii Muncii de scoaterea contravenientului din societate – dacă Gigel e prins cu nereguli în contabilitate, o să plătească amenda şi o să aştepte răbdător să plece inspectorul după alţi fraieri. Dacă Dorina se prostituează, o să plătească amenda stabilită de lege, dar n-au cum s-o împiedice să îşi pună un nou anunţ a doua zi ca să recupereze banii de amendă. Dacă un Nelu are chef să se dea cu bemveul lui ursuleţ modificat cu turbo şi e prins, o să plătească amenda şi o să circule 3 luni cu autobuzul, dar odată ce au trecut cele 3 luni îşi scoate el paguba…

   Din acest motiv, “stabilitatea” nu face decât să îi asigure pe Oamenii Muncii că atunci când te-ai ridicat suficient de sus eşti de neatins, aşa cum e Vântu-“FNI” sau Patriciu-“rafinărie cumpărată pe nasturi”, în timp ce dacă eşti suficient de jos nu prea ai cum să te caţări afară din “materia moale şi maro”, şi asta îi scoate din sărite. De aici provin ameninţările cu confiscarea averii, închiderea în lagăre de muncă forţată, tăierea mâinii drepte, împuşcarea vinovatului împreună cu familia sa, castrarea, tragerea în ţeapă, vânzarea organelor, şi tot de aici provine “comunismul nostalgic”. Chiar dacă este mascat sub aparenţa “beneficiilor” aduse de comunişti (“ăia construiau blocuri şi fabrici şi avea lumea de lucru”), motivul real e bine ascuns – “ăia” au făcut în aşa fel încât au distrus edificiul “stabilităţii”, cei care erau sus au ajuns la Canal, la Gherla sau la Piteşti, cei care erau jos şi “aveau origine sănătoasă” au ajuns sus. Fără “revoluţie antifascistă”, comunişti, ocupaţie sovietică, lagăre şi Canale era cam greu ca ţărănetele cu nota 10 la Religie de la Scorniceşti să atingă puterea absolută, şi cu ciorile comuniste în pene de papagal democratic de azi e cam greu ca Rânjilă, Chelu sau Ţapul să îşi piardă “privilegiile de fost şef de Stat” şi să moară altundeva decât în paturile lor, indiferent ce sau cum ar fi făcut la viaţa lor.

   ~Nautilus

 52. @Gabi…ai descoperit zilele astea cei 4 R:revolta, revolutie, rasmerita si retarzi…permite-mi te rog sa te intreb, unde ai trait pana acum?
  Revolta-e prima oara cand vezi revolta in Romania-acest sentiment de indignare fata de nedreptate? Chiar nu l-ai mai intalnit? Eu il vad intre ai mei de multe ori, ma revolt si eu,prin fapte concrete-scriu reclamatii cand ceva nu-mi convine, dau in judecata daca consider ca sunt nedreptatita. Acum, revolta a luat o alta forma-una mult mai extrema si poate mai evidenta, ca intreaga natiune sa se intrebe macar daca e bine pe drumul pe care mergem,daca nu,pe unde sa o luam?Exista alternative?(Schimbarea incepe odata cu noi,cu FIECARE dintre noi)
  Revolutie?Unde?Cand?Cum?Din 1989 eu nu am mai vazut alta.
  Rasmerita=Rebeliune=Revolta
  Retarzi-aici chiar ca ma revolt vehement impotriva acestei afirmatii,sunt cu sutele,chiar miile,multi dintre ei in functii in care nu au ce cauta(fie ca sunt la privati,fie la stat),cultura nepotismului sa traisca!Dau zi de zi de ei,dam cu totii,doar ca zilnic ii ignoram si ii acceptam implicit…poate ca a sosit vremea sa ne trezim, incet, cu totii:)

 53. @Laura. Ma refeream la actiunile grupate, nu individuale. Fiecare a incercat sa isi caute dreptatea singur pana acum, ca tine. Acum insa s-au adunat mai multi, la asta ma refeream. Iar mie imi par cele mai grave/ample manifestari de grup de dupa 89, cel putin dupa gradul ridicat de violenta. Revolutia s-a simtit in aer, n-a apucat sa se concretizeze, dar toata lumea s-a gandit la asta. Tu nu te-ai gandit la asta nicio secunda? Iar retarzii sunt printre noi, peste tot.

 54. @Gabi…eu cred ca realmente traiem in alte lumi,eu sunt din Cluj si pot sa-ti spun despre ce s-a intamplat aici…revolutie,violenta,de unde?EU nu m-am gandit nicio secunda la asa ceva si cred ca putini dintre cei care au fost prezenti la Cluj la manifestatii s-au gandit,cei care au facut vreun gest au fost imediat admonestati de grup si s-au calmat(cretinii care au profanat statuia au dusi la sectie si sanctionati pe buna dreptate-tot din banii localii se plateste reparatia).
  Aseara a fost chiar un moment dragut in care multimea protejata de cordonul de jandarmi a strigat:
  “Jandarmi ne privesc, oare ei ce gandesc?”
  Revolutia e departe…sper ca Evolutia sa fie mai aproape!
  PS:ai uitat de mineriade?acelea au fost cele mai violente manifestatii de dupa 89.

 55. @Laura, da sunt lumi diferite intre Cluj si Bucuresti, iti dau dreptate. Diferite pe atatea planuri. Prefer Clujul.
  Corect, au fost si mineriadele. Insa acum au protestat si altii decat minerii, acum s-au adunat cu mic, cu mare. La naiba, inclusiv suporteri ai echipelor de fotbal… evident, glumesc, desi nu e loc de gluma…:(
  Si eu sper la o evolutie! Cat despre revolutie… cum e sa te sune parintii care nu sunt in localitate, sa verifice ce mai faci, tu sa le spui ca esti bine si e totul ok (caci tu lucrezi la 2 pasi de Universitate) si sa ti se replice “da, dar asa e inceput si Revolutia”..:( Nu se poate intampla din nou 89, clar, dar un deja-vu tot trezeste in mintile multora…

 56. @Gabi: “Nu se poate intampla din nou 89, clar, dar un deja-vu tot trezeste in mintile multora…”

  Nu e clar. După Tanacu, se poate întâmpla orice.

  ~Nautilus

 57. Am auzit pe unul (Banciu cred ca il cheama de la B1TV) spunand ca cei care au protestat sunt “scursurile societatii”, sunt cei care nu au reusit in viata si ii invita sa plece in afara “plecati ma ca lumea e mare, mergeti in alta parte si va plangeti”…
  Chiar asa bine functioneaza propaganda basista ?

 58. Clujul nu e perfectiunea si nu vreau sa inchin osanale Clujului(in fond aici avem un primar in puscarie,nu in primarie).
  @Gabi:Am vorbit despre Cluj, fiindca aici locuiesc si aici am vazut ce se intampla.Am urmarit presa locala sa vad ce se prezinta din realitatea pe care o percep eu in strada…cam 30%…se vaneaza senzationalul(profanarea statuii,etc), nu esentialul( povestile individuale ale celor care ies in strada sau momente unice,precum cel in care sa scandat:”Jandarmi ne privesc, oare ei ce gandesc?” si s-a putut observa in mod evident o empatie intre noi si ei)-apropo de intrebarea pe care ti-am pus-o Alex.
  In ceea ce priveste revolutia-nicio sansa-nu si-o doreste nimeni,fiindca lumea e, relativ, constienta, ca o revolutie presupune haos si instabilitate.
  Pe mine m-a sunat tatal meu si prieteni din alte orase, stiind ca eu merg la protest si exact asa au facut-au zis asa a inceput si revolutia.Si azi am primit un sms cu “Te rog sa ai grije”-parerea mea este ca e o lipsa de cunostiinte(evident absolut deloc rau intetionata, dimpotriva).Toti isi au ca sursa ceea ce difuzeaza prin mass-media si TV, nu realitatea din strada-de unde dupa parerea mea si atata suspiciune.Nu te obliga nimeni sa participi,poti doar sa te uiti,sa vezi si dupa aceea sa-ti creezi propria-ti parere.

 59. Nu imi este clar in ce piata ati fost. In piata in care am fost eu (a Universitatii, inspre Arhitectura, la fantana) se cer multe alte lucruri. Majoritatea protestatarilor nu au pierdut nimic la Revolutie pentru ca inca nu stiau pe ce lume traiesc la cativa anisori.

  Exista, in opinia mea, totusi o diferenta intre a fi subiectiv (asa cum suntem toti, pana la urma) si a nu vedea esenta lucrurilor. Si pe mine ma mahnesc unele dintre atitudini si sloganuri, dar realitatea de la fata locului este ca cei pe care i-ati vazut dvs. nu sunt majoritari.

 60. @Marian B/ a scris: “De ce nu a cerut nimeni, nici macar dvs., referendum pentru legile importante (cele organice sau alt criteriu). Sau mecanisme complexe de explicare pe intelesul tuturor a continutului legilor? Sau posibilitatea oamenilor de a vota sau de a amenda sau de a dezbate pe articole (on-line sau altfel)? Sau un sistem nou in care sa avem mai multa democratie de tip participativ, alaturi de cea de tip reprezentativ? Sau de ce nu ati propus asta altui partid, e gustul dvs.? Pentru asta ieseam oricand. Poate pentru ca stam prost la dezbatere?”

  Poporul roman este sentimentalist, cand l-au votat pe cel-pe-care-l-au-votat-atunci l-au investit cu toata increderea ca va face ceea-ce-stie-si-trebuie-facut.
  Mie-mi pare indeajuns ca cel a carui demisie se cere acum, acelasi care atunci a fost investit aceste schimbari pe care tu acum astepti sa le ceara romanii de la ei. De parca am trai in tara-lui-daca-nu-ceri-nu-ti-dau! OCHIT-si-PUNCT