Publicitatea de stat se întoarce. Pentru televiziunile de casă

Publicitatea de stat, pentru cine nu e familiar cu termenul, este un mod pervers de a mitui presa ori, în alte cazuri, de a o recompensa pentru serviciile pe care ţi le prestează (cu sau fără batistă, vorba lu’ Vîntu).

În principiu, credeam că a murit practica asta undeva prin 2005-2006, după ce-a pierdut Adrian Năstase alegerile, sau hai, fie, prin 2009, după ce s-a închis Ziua, unul dintre ziarele campioane la numărul de machete care promovau companii de stat cvasifalimentare.

Vorbesc de publicitatea de stat la nivel de presă centrală, nu locală, unde primăriile încă mai cumpără câte două pagini prin ziarele locale pentru a promova cine ştie ce licitaţii.

Ei bine, publicitatea de stat se întoarce, modelul pesedist a renăscut, iar clientul favorit al statului este… badabum, Antena 3.

Primăria Sectorului 4 a atribuit direct, către Antena 3, un contract de 10.000 euro pentru… transcrierea de interviuri, intervenţii, declaraţii, conferinţe de presă ale reprezentanţilor primăriei, la cererea acestora.

Suma e un mizilic, contractul e pe jumătate de an, dar nu e primul de acest tip. Doar că… e al doilea contract pe mărunţiş după ce, acum două-trei săptămâni, aceeaşi primărie a atribuit tot Antenei 3, pentru 25.000 euro, un contract de cumpărare de “materiale informative”, probabil despre marile realizări ale lui Băluţă.

Desigur, când vorbim de astfel de sume la nivel central, spunem că-s bani de seminţe, dar 35.000 euro poate fi bugetul pe un an al unui site de ştiri local cu trei-patru oameni.

Însă nu comparaţia asta e interesantă, ba e chiar irelevantă, ce e interesant de văzut e în ce măsură Antena 3 va continua să primească astfel de contracte – şi nu doar de la primăria lui Băluţă, cât mai ales de la celelalte primării, inclusiv de la cea generală, condusă de Firea.

Pe mine, SEAP mă scoate din sărite şi nu pot să urmăresc ce se întâmplă acolo, e un serviciu făcut tocmai ca să nu fii în stare să găseşti vreo informaţie, îţi trebuie un masterat şi cinci doctorate ca să fii în stare să-l foloseşti.

Însă pentru cine are răbdarea sau competenţele necesare (adică un masterat şi cinci doctorate), e un bun subiect de urmărit.