Publicitatea de stat, la cheremul prietenilor guvernanţilor

Băieţii deştepţi din Guvern au mai pus de-o măsură interesantă: modifică Legea Achiziţiilor Publice, inclusiv articolele referitoare la publicitatea de stat, printr-o – ia să vedem, cine ghiceşte? – ordonanţă de urgenţă. Pe scurt, noile articole spun cam aşa: transparenţa devine obligatorie de la valori de 30.000 de euro în sus, faţă de 15.000 pînă acum. Mai pe româneşte, dacă o prefectură, primărie, minister etc. vrea să cheltuie sute de mii de de euro pe publicitate la televiziunile prietene, cîtă vreme suma e sub 30.000 de euro, poate să încredinţeze contractul direct. Din legea nouă:

Art. 19 – Autoritatea contractantă achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată conform prevederilor secţiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 30.000 euro fără TVA pentru fiecare achiziţie de produse, servicii ori lucrări. Achiziţia se realizează pe bază de document justificativ.

Licitaţiile se fac doar dacă suma e mai mare. Poate participa oricine la licitaţie, dar poate alege ce anume din oferta depusă poate fi considerat secret, pe principiul “sînt drepturile noastre de autor.” Practic, dispare transparenţa din licitaţiile de alocare a publicitâţii de stat. Alt citat:

Art. 170 – Ofertantul elaborează oferta în conformitate cu prevederile din documentaţia de atribuire şi indică în cuprinsul acesteia care informaţii din propunerea tehnică şi/sau din propunerea financiară sînt confidenţiale, clasificate, sau sînt protejate de un drept de proprietate intelectuală.

Eh, imaginaţi-vă că publicitatea de stat se ridică la aproape 70 de milioane de euro anual şi ce tunuri se pot trage. Şi, nu ştiu dacă a remarcat cineva că băieţii veseli din Guvernul Ponta s-au pus pe folosit la maximum capacitatea de a da ordonanţe de urgenţă. Modifică tot ce prind, mai ales că e campanie electorală. Cum plăteşti publicitatea electorală mascată? Simplu: prefecturile şi consiliile judeţene pot da publicitate, acum, cui vor ei. E un mod simplu de a corupe presa, nu? Mai ales pe cea locală, unde foamea e foarte mare. Mai crede cineva că USL-ul (în frunte cu Ponta şi Antonescu) e amuzant? Ne întoarcem în perioada 2000 – 2004.

Adăugaţi la asta că guvernul Ponta tocmai a aprobat modificarea unei legi organice, încălcînd orice urmă de Constituţie, prin ordonanţă de urgenţă, făcînd CNA-ul inutil. Cine ce zicea că Băsescu e dictator?

Informaţia brută (e explicată, dar e explicată prost) e luată de aici.

PS: Eu am scris despre ce m-a durut, dar vorbim de legea achiziţiilor publice, unde pseudotransparenţa ar trebui să înceapă de la contracte mai mari de 30.000 de euro. Imaginaţi-vă, acum, cîte firme de construcţie ale pesediştilor şi peneliştilor vor avea de lucru în provincie. De fapt, nu doar în provincie, ci şi în Bucureşti.

5 comentarii

  1. poate ca informatie e falsa, poate ca pragul a ramas 15.000 de euro, poate nu ar strica o mai buna informare.

  2. poate ar trebui sa citesti si alte chestii in afara de hotnews. gov.ro ar fi un bun inceput daca tot vorbim de ordonante ale guvernului. scuze pt ironie, da’ in campanii electorale e bine sa mergem la surse.

  3. Alex suma a ramas la 15.000 de euro. S-a anuntat de ieri.