“Raportul Toader” nu există. A fost circ pentru publicul Antena 3

Am ascultat, aseară, întregul discurs de la balconul Casei Poporului al lui Tudorel Toader. Mă rog, cu o scurtă pauză, pentru că omul mânca atât de mult rahat, că săreau stropi prin display-ul laptopului, a trebuit să fac un duș, că mă simțeam murdar.

Ce-am reținut din toată înșiruirea fără noimă a unor idei asezonate cu multe cifre (articole de lege) și citări din pronunțările Curții Constituționale, e că nu avea suficiente argumente. De regulă, când te apuci să bagi la grămadă astfel de prostii, e clar că vrei să-l amețești pe interlocutor.

Tot rechizitoriul de aseară a fost citit pentru publicul Antenei 3 și România TV. Nu pentru oamenii care urmăresc știrile, ci pentru cei spălați pe creier. A fost un discurs lung cât o zi de post, pe care dacă-l mai lungea un pic, și-ar fi terminat Kovesi mandatul și nu mai era nevoie s-o revoce. A fost lung ca să pară bine întemeiat pentru cei din fața televizoarelor.

Argumente subțiri. În patru ani, 13 contre cu cei de la Curtea Constituțională e o glumă. Cred c-au ajuns la Curtea Constituțională mai multe proiecte ale PSD-ului doar în ultimul an. Alte acuze debitate de Toader au țintit nesupunerea procurorului-șef. De ce nu ascultă Kovesi de partid? De ce nu ascultă de minister? De ce e DNA independent?

De câteva ori, s-a și contrazis singur. La partea cu anchetarea OUG 13 și cu săracii guvernanți speriați cu pușcăria, de nu mai puteau să-și exercite programul de guvernare, am tras un râs sănătos. DNA nu l-a împiedicat pe Mișa să facă celebra “revoluție fiscală” sau pe Olguța să micșoreze lefurile.

Unde mi s-a părut că s-a contrazis flagrant a fost atunci când a citat din decizia CCR: “CCR a zis că nu poate fi anchetată o lege, dar pot fi anchetate faptele, chestie care ne spune nouă că, deși DNA a anchetat faptele, DNA nu ar fi trebuit să ancheteze faptele, că n-are pic de rușine și de respect față de noi, parlamentarii.” Cam așa s-ar traduce pe scurt.

Însă partea cea mai distractivă a fost cea în care Toader a acuzat-o pe Kovesi că-și permite să dea comunicate de presă, că-și permite să acorde interviuri și că, per total, că vorbește. Ceea ce e legal, zice Toader, dar dacă privești lucrurile din perspectiva parlamentarilor, nu e… legal din punct de vedere moral, ca și cum ar exista o lege morală care guvernează dreptul la liberă exprimare. Ce mai uită Toader e că, dacă nu mă înșel, există și o lege a transparenței instituționale.

Vorba cuiva, mai că n-a acuzat-o pe Kovesi de trădare de țară prin acordarea de interviuri către BBC și RFI. Serios, ar fi amuzant dacă n-ar fi trist. Mai ales când până și un coleg de-ai lui Tudorel, de la Facultatea de Drept de la Cuza, din Iași, confirmă că nici un punct dintre cele 20 nu sunt susținute juridic.

Și mai amuzant e că, la aproape 20 ore de la citirea manifestului stalinist rechizitoriului împotriva lui Kovesi, celebrul “raport Toader” încă nu e pe site-ul Ministerului Justiției. Care site e mort în păpușoi încă de aseară, de la începerea declarației de presă. În plus, nu a ajuns încă nici la CSM.

Personal, tind să cred că nici nu a existat vreun raport. “Vă rog frumos să nu vă apropiați de mine, să nu vă uitați în foile mele“, așa și-a început Toader declarația de presă. Am o vagă bănuială că a venit cu 40 coli pe care erau printate câte două-trei paragrafe. Să nu vadă lumea că nu există un raport, iar el să poată răsfoi ca să pară multe.

Probabil că toată pseudoargumentația a fost scrisă de Mircea Badea, iar Toader doar a adăugat niște articole de lege și niște decizii CCR. Cam atât de haotică a fost prezentarea și cam tot atât de lipsită de coerență și de sens. Și pentru că site-ul ministerului încă e picat, probabil că, pe la Antena 3, se muncește încă de azi-noapte la umplut paginile cu text, să iasă la socoteală, să aibă ce pune pe net.

Asta dacă va pune pe net ceva, lucru de care mă cam îndoiesc. Circul de aseară asta a fost, circ pentru publicul fidel. Pentru cei 50 de amețiți care au ieșit să-i arate lui Iohannis portocalele.

4 comentarii

  1. nu stiu cum e in alte judete, dar la Timis DNA-ul are activitate ZERO.
    Primarul PNList Robu e un mic Dragnea .. cu toate astea DNA-ul nu spune / face absolut nimic .. iar tefeleii de Timisoara, dragalasii de ei .. sunt cam orbi / surzi la fazele astea.
    Ce parere ai ?

  2. @aaa: din cate am inteles DNA vaneaza pestii mari nu pe niste gainari cocliti. Pentru asta a fost infiintata de altfel.

    • @Mălin: eh, oamenii au rămas blocați în “să ne mișcăm mai bine, mi-aș dori un ministru, ceva”, după retorica Antenei 3, că dosarul se fabrică, nu că, cel mai probabil, LCK a încercat să zorească un dosar deja în lucru, care trena aiurea. Dar, mno, propaganda merge.