Cum să fii prost într-un autobuz cu aerul condiţionat pornit

Acu’ vreo trei zile, am aşteptat un autobuz cu aer condiţionat, la Piaţa Dorobanţilor, timp de vreo 40 minute, pentru că Bucureşti. Măcar stăteam la umbră.

Autobuzele cu aer condiţionat sunt uşor de depistat de la distanţă, sunt cele care au un soi de “cocoaşă” de vreun metru jumate, care începe din faţă, de deasupra cabinei şoferului. Problema e când dai să te urci într-unul dintr-astea şi observi că are geamurile deschise.

Există oameni atât de imbecili, încât urcă în autobuze cu aerul condiţionat pornit şi deschid geamurile. Nu glumesc, chiar m-am certat cu unii la un moment dat. Vara trecută, am nimerit într-un 330 sau 335 şi nu pricepeam de ce mă sufoc. M-am apucat să închid geamurile, am rugat alte vreo două persoane să facă la fel, până s-a trezit o persoană inteligentă să urle că e prea cald.

Oricât ai încerca să le explici ăstora că dacă laşi geamurile deschise, intră toată căldura de-afară, că la nivelul asfaltului sunt vreo 60 grade Celsius care-ţi intră direct pe geam, ei o ţin pe-a lor, că vezi tu, curentul de aer, că răcoare, deşi pe unul singur nu-l duce mintea că acel curent de aer este foarte cald, chit că e încins de asfalt, chit că e încins de capotele maşinilor.

Da, există oameni atât de proşti încât nu pricep nişte lucruri elementare ca ăsta. Există şi cazuri pe dos, cum am văzut pe cineva ieri, care nici nu urcase bine într-o staţie, şi s-a repezit să închidă un geam pe care eu nu-l văzusem, probabil deschis de cineva care voia să simtă “briza” bucureşteană-n nas.

Concluzia simplă e următoarea: chiar dacă nişte inteligenţi au deschis geamurile într-un autobuz cu aer condiţionat pornit şi s-a făcut extrem de cald înăuntru, geamurile alea trebuie închise cât mai repede.

Oricum va dura vreo zece minute până se răceşte din nou, dar măcar faci un pustiu de bine pentru ceilalţi pasageri ce se vor urca de la staţiile următoare.

Altfel, mi-am luat ieri o astfel de ţeapă, într-un 655, am zis că n-are sens să mai cobor să iau 104 din spate pentru două staţii, apoi am stat vreo şapte minute de la Mega Mall până la Delfinului. Nu e foarte plăcut.

2 comentarii

  1. Unul din motivele pentru care am renunțat la a folosi mijloacele de transport în comun acum câțiva ani. Am obosit să duc muncă de lămurire cu toți nostalgicii după epoca de (h)aur.
    Mi-am cumpărat mașină și sincer nu regret deloc.

  2. Pe unde locuiesc eu geamurile alea sunt prevăzute cu încuietoare (o cheie de-aia pătrată ca ușile de la lift). Vara când se folosește aerul condiționat sunt blocate.