Nici un contract RATB fără UTI. Încă o țeapă trasă Bucureștiului

RATB a anunțat că vor monta șase automate de bilete în București:

Estimat la 1,3 milioane de lei, fără TVA, contractual a fost atribuit pentru 1,297 milioane de lei, fără TVA. Asocierea formată din Kapsch Carriercom Romania și UTI Grup a fost singurul ofertant înscris la procedura de atribuire.

Am făcut o socoteală, așa, scurt, și-mi dădea cu rest. Nu pricepeam de ce ai da 290.000 euro, adică 49.000 euro pe bucată, pe șase automate. A trebuit să ajung la o știre din Libertatea ca să aflu că e vorba de 500.

Pe de altă parte, tot îmi dă cu virgulă: la un buget de 290.000 euro, prețul per bucată ar fi de 580 euro, adică ridicol de mic. Așa că am intrat la chinezii care vând de toate, să-mi fac o idee. Există și chestii care par ieftine, dar la ce configurație hardware și software e necesară pentru București, prețul minim ar fi la cel puțin 5.000 – 7.000 euro.

La nivelul unui oraș civilizat, costurile sunt mult mai mari. Găsisem un articol despre Seattle, parcă, din 2011, în care autorul arăta că prețul pentru un vendomat se ridică la 13.000 dolari per bucată. Dar vorbim, totuși, de prețuri pentru SUA, prețuri de acum șase ani.

Ideea RATB nu e nouă, am găsit această știre din 2014 în care se arată că primăria voia să plătească 20.000 euro per automat.

Prin urmare, singura concluzie pe care o pot trage eu este că bănuiala mea e corectă, iar Primăria va plăti 49.000 euro pe un șifonier care ar costa maximum 15.000. Adică un pic mai mult de triplu.

Acu’, întrebați-vă voi cât va costa întreaga investiție în cele 500 vendomate visate de Firea acu’ vreo două luni.

UPDATE: Amuzant e că taman madam Firea se plângea de contractele cu UTI, că vai!, primăria plătește prea mult. Eh?