Nu, dacă votezi “răul cel mai mare” nu “le arăţi lor” nimic

Da, ştiu, toată lumea s-a săturat să voteze, în România, “răul cel mai mic.” De 26 ani, asta facem, votăm “răul cel mai mic” la fiecare tur de scrutin, ne-am săturat să nu mai avem din ce alege. Doar că nici cealaltă variantă nu schimbă nimic.

Am văzut că şi George Damian, şi Ovidiu Eftimie, îi tot dau înainte cu votatul Gabrielei Firea la primăria generală, aşa, pe motiv că “o să vedeţi voi” şi ce lecţii nemaipomenite vor învăţa bucureştenii din alegerea “răului cel mai rău.” Ştiţi ce-o să înveţe? Nimic!

sorin-oprescu

Bucureştenii l-au votat pe Oprescu de două ori. Oprescu a fost primar timp de opt ani. Să nu-mi spună cineva că Oprescu a fost “răul cel mai mic.” Dacă bucureştenii voiau să voteze “răul cel mai mic,” îl votau pe Nicuşor Dan acum patru ani. Dar nu, au ales răul cel mai mare. Ce lecţii au învăţat bucureştenii după opt ani? Niciuna.

Acelaşi lucru e valabil la nivelul întregii ţări. Nu schimbi nimic dacă, pentru următorii patru ani, votezi “răul cel mai mare.” Să ne amintim, totuşi, că deşi e plin de corupţi – şi, ziceam şi ieri, un sfert dintre parlamentarii PSD din exerciţiul legislativ curent au probleme penale -, PSD continuă să fie partidul dominant în întreaga ţară.

Deşi au fost conduşi de “răul cel mai mare”, cei mai mulţi dintre ei, timp de 26 ani, continuă să-i voteze. Ce? Poate cineva să argumenteze că n-au “gustat” din măsurile luate de “răul cel mai rău”? Poate să zică cineva că n-au suferit de pe urma lor? Poate să zică cineva că o duc mai bine? Poate să zică cineva că au învăţat vreo lecţie din asta? Poate să zică cineva că, măcar într-unul singur dintre exerciţiile legislative, a fost un singur partid cu mai mulţi parlamentari decât PSD? Nu, n-a fost. Ah, că au guvernat şi alţii? Da, în alianţe cu alte partide. Dar nu, n-au avut niciodată mai mulţi reprezentanţi decât PSD-ul.

Şi ştiţi de ce votăm degeaba “răul cel mai rău”? Pentru că votul tău, de om inteligent, educat, cu alte viziuni asupra standardelor de viaţă, este irelevant în comparaţie cu substandardele înţelese de grosul majorităţii, care pune botul la măsurile populiste.”Răul cel mai rău” dă nişte firimituri la prostime şi la săraci, mai un ajutor social de 100 lei lunar, mai o găleată electorală, şi ia el restul pâinii.

Nu, nu schimbi nimic votând “răul cel mai rău”, oricât de mult te-ai fi săturat să votezi, în ultimii 26 ani, “răul cel mai mic.” Grosul votanţilor trăiesc într-o depresie cronică, într-o resemnare nu doar asumată, ci împământenită de-a dreptul, şi nu lasă din braţe mentalităţi de genul “n-o să schimbe nimic” şi “toţi sunt o apă şi-un pământ” şi “măcar pe ăsta îl cunoaştem, a schimbat bordurile.”

Sau, în fine, schimbi, dar în nici un caz în mai bine. Să descriem, totuşi, pe scurt, peisajul politic al ultimelor zile:

  • PSD vrea să-l dea jos pe Zgonea din cauză că nu pune pe ordinea de zi modificarea unei legi care să anuleze conflictul de interese şi abuzul în serviciu – pe motiv că ANI i-a arătat cu degetul că şi-au angajat nevestele, amantele etc.
  • Florina Jipă, senatoarea UNPR (adică altă aripă a PSD-ului) care l-a miruit pe Şova ca să aibă noroc să nu fie urmărit penal, vrea să fie judecătoare la Curtea Constituţională a României în condiţiile în care, anul trecut, urla “Mai lăsaţi-mă cu Constituţia!”
  • Liviu Dragnea e ţinut în fruntea PSD nu din vreun mare respect, ci pentru că are experienţă la măsluit numărătoarea voturilor şi la sculat morţii pentru a-i aduce la urne
  • Victor Ponta, care nu se mai dădea dus din fruntea guvernului, urmărit penal şi el, plecat cu coada între picioare după ce-au ieşit în stradă 50.000 de oameni, vrea să-i ia locul lui Zgonea, ca să treacă legile penalilor
  • Deputatul pesedist Cătălin Rădulescu, amendat de vreo 40 ori pentru depăşirea vitezei, practic, prins de radar, propunea o lege prin care radarele sunt interzise

Şi astea-s doar cele câteva pe care mi le amintesc şi doar de zilele astea. Va învăţa ceva poporul din votarea “răului cel mai rău”? Da, va învăţa să plece capul şi mai mult şi va înăţa noi înjurături pe care să le arunce cu sete după ce spun, resemnaţi, că ţara asta e de rahat şi că n-o să se schimbe nimic niciodată. Dar voi votaţi cu “răul cel mai mare”, sigur o să fie bine. Pentru ei.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

1 comentariu

  1. si daca a fost asa de mult timp? de foarte mult timp? eu presupun ca mare parte din populatie a invatat sa nu mai spere inca de pe vremea lui Ceausescu. Iliescu le-a dat o iluzie ca se va schimba ceva, dar nu a mers prea mult pe ea cand a vazut ca grosul tarii nu e interesata de asa ceva. ceilalti care au venit (constantinescu si basescu) nu au fost interesati sa provoace mentalitatile oamenilor, daramite sa le schimbe. asa ca tara a ramas sa aiba conducatorii pe care ii merita.
    ah, da, exista o minoritate care viseaza sa aiba parte de bunastarea occidentului. dar din punct de vedere democratic ea este o minoritate si `economic` vorbind (pragmatism politic ce da in cinism) nu are sens sa ii satisfaci problemele fiindca acestea costa foarte mult pentru un castig mic de bazin electoral. a, a existat notabilele exceptii conventia si basescu presedinte. acestia s-au axat pe o nisa de public de dreapta si au castigat cand marele bazin electoral de stanga a dat rateuri.
    dar in mare parte populatia romanie voteaza cu psd. din inertie din care nu vor sa mai iasa.