Războiul energetic UE-Rusia: Kremlinul trece oficial la butoanele Gazpromului

Vladimir Putin a trecut, oficial, sub protecţia Kremlinului companiile ruseşti care operează în străinătate, decizie care va face foarte dificilă ancheta declanşată recent de Comisia Europeană împotriva Gazprom, acuzat de încălcarea legislaţiei europene privind concurenţa pe piaţa gazului din câteva ţări central şi Est europene.

Potrivit decretului, solicitarea de informaţii privind activitatea companiilor va trebui, de acum încolo, aprobată de guvernul rus. Practic, investigatorilor europeni li s-a închis în faţă o trapă solidă şi aproape inexpugnabilă în drumul lor spre informaţiile care ar putea incrimina Gazpromul. Mai mult, prin noul decret, Kremlinul se prezintă ca partener economic direct în relaţiile contractuale ale companiilor pe piaţa europeană. CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, a prevenit firmele europene care doresc să negocieze preţul gazelor că trebuie să se adreseze direct la ghişeele Kremlinului.

Pe acelaşi front, Moscova tentează Republica Moldova să renunţe la Protocolul de aderare la acordul de cooperare energetică cu UE, dacă vrea o reducere a preţului gazului rusesc. Un şantaj formulat explicit de ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, la întâlnirea de astăzi cu premierul Vlad Filat.

La Strasbourg, tot astăzi, s-au auzit acuzaţii dure exprimate de Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, împotriva regimului de la Moscova, care “duce Rusia pe un drum greşit” în ceea ce priveşte drepturile omului şi activismul social, fiind invocat cazul grupului punk “Pussy Riots”, aflat în detenţie din 17 august pentru “subminarea ordinii sociale.”

1 comentariu

  1. Asa, Putinica-tata, trozneste-i la felinare, da-le la gioale, strimba-le falca. Poate-poate se vor prinde cine esti cu adevarat, tu si toata gasca aia de intzepenitzi-in-comunism.