RCS ar trebui să dea în judecată Antenele. Calomnie, defăimare etc. Cine sancţionează şantajul?

De vreo două-trei zile, trustul Intact duce poate cea mai mizerabilă campanie de presă din ultimii 20 de ani. Nici măcar campaniile lui Vadim Tudor, din România Mare şi Tricolorul, n-au fost atît de agresive. Din comunicatele Intact şi din modul în care se pune problema prin mai toate emisiunile TV, RCS-RDS comite un abuz. De fapt, RCS-RDS nu comite nici un abuz atunci cînd nu vrea să pice pradă unui şantaj ordinar.

Dacă e să urmăriţi declaraţiile mincinoase (ştiu că sună penibil şi comun, dar ăsta e adevărul, sînt nişte declaraţii mincinoase), ar trebui să înţelegeţi că, dac-ar fi după Intact, RCS-RDS ar trebui obligaţi prin lege 1) să transmită şi 2) să plătească 7 milioane de euro anual trustului Intact pentru a le transmite posturile. Şi din cauză că RCS nu plăteşte, că nu acceptă să dea bani pentru ceva ce n-au fost nici măcar rugaţi să plătească timp de opt ani, toate vedetele Intactului îndeamnă la denunţarea contractelor. Dacă nici asta nu e dovadă de şantaj, nimic nu e.

În altă ordine de idei, dac-aş fi director la RCS-RDS, aş da în judecată televiziunile lui Voiculescu şi aş cere despăgubiri uriaşe, o sumă direct proporţională cu cît ar pierde în următorii 10 ani pentru fiecare abonat care şi-ar rezilia contractul şi pentru fiecare român care nu s-ar abona la RCS din cauza campaniei. Şi ar mai fi două chestii de zis, inclusiv exemple de dat, despre declaraţii precum “RCS face sute de milioane de euro,” promovînd confuzia telespectatorului, care înţelege “face profit” în loc de “face încasări”, noţiuni complet diferite (primul e, în cazul fericit, maximum 10% din al doilea, în condiţiile în care, din încasări, se plătesc televiziunile care nu sînt “must carry” şi se reinvestesc bani în reţea).

În primul rînd, celelalte companii de cablu, după ce au aflat că au plătit ca proştii, ar trebui să rezilieze contractele cu Intact şi să-i scoată de pe satelit, la fel ca RCS. UPC a mai trecut printr-o anticampanie şi ar trebui să ştie foarte bine cum e să ai nişte şantajişti care-ţi suflă-n ceafă. De principiu, ar trebui ca toate companiile de cablu să se coalizeze împotriva unei practici care ar trebui să facă obiectul unor cercetări penale. Altfel, neluînd atitudine, nu fac altceva decît să legitimeze şantajul şi, pe viitor, să devină victime ale aceloraşi practici. Pînă una, alta, ori sîntem “must carry” pînă la capăt, ori nu mai sîntem deloc.

În al doilea rînd, Antenele cer ca RCS-RDS să facă publice “preţurile practicate pentru retransmiterea programelor altor posturi prin satelit.” În primul rînd, RCS nu practică preţuri faţă de posturi, ci le plăteşte, chestie de proastă exprimare. Mă rog. RCS-RDS nu are nici o obligaţie să facă asta, dimpotrivă, cel mai probabil, nu are voie să facă publice sumele plătite din cauza unor clauze de confidenţialitate. Adică, pe româneşte, încă o tîmpenie.

PS: Desigur, operatorii vor prefera să fie furaţi, pe viitor, decît să ia atitudine. Altfel, citiţi cu atenţie textul pozei de mai sus. Cît de rău am ajuns?

19 comentarii

 1. Ca intotdeauna, adevarul e undeva la mijloc.
  Intact-ul face ce stie mai bine: minciuna, calomnie, santaj, manipulare.
  RCS-ul a gresit cand a facut publica suma. Si a mai gresit cand, in primul comunicat, a spus ca sunt must-carry, chiar si pe DTH.

  Concluzia mea: e an electoral si urmeaza cea mai murdara campanie electorala posibila. Si pe TV, si pe net.

  • @florin: de fapt, adevărul nu e deloc undeva la mijloc. Dacă e “must carry” doar pe sîrmă, de ce n-a comentat nimic Intactul timp de opt ani? Că au avut nevoie de cea mai mare reţea de cablu? Dacă nu e “must carry”, RCS nu face nici un abuz nedorind să plătindă 7 milioane de euro pe an. Deci, nu există “la mijloc”. RCS nu a greşit publicînd suma, ci a arătat exact motivul pentru care a scos de pe DTH posturile Intact. Justificare corectă.

 2. Altceva vroiam sa spun.
  Ce face Intact e magarie, in limbajul de zi cu zi.
  Dar nici RCS-ul nu e fata mare. O negociere se face intr-un birou cu usile inchise. Daca iese, bine, daca nu, dai un comunicat elegant si anunti ca nu te-ai inteles. In schimb, RCS-ul a ales sa scoata rufele murdare in public.

  Da, alea nu sunt must-carry pe DTH. Da, beneficiul a fost pina acum bilateral. Da, suma e enorma. Da, RCS a facut bine ca le-a scos, intrucat au fost amenintati cu procese.
  Au gresit insa la capitolul comunicare publica.

 3. Intradevar, in locul Administratorului de la RCS-RDS si eu as da Intact in judecata si le-as cere daune undeva la 20-30 de mil de Euro, asta asa sa inteleaga o data ca nu poti santaja si forta mana tuturor.

  Din cauza competitiei pe cablu de la noi, care numai fair-play nu e, nu cred sa vedem prea curand ca toti operatorii de DTH sa se alieze(desi sunt doar 3) impotriva unei practici din astea.

  Din cate am inteles contractul dintre Intact si Dolce expira in scurt timp (1-2 luni) iar cel dintre Intact si Focus SAT undeva la sfarsitul anului. Din sursele mele, se pare ca Intact a cerut bani si de la Dolce, dar suma e semnificativ mai mica decat cea ceruta de la RCS.

  Paradoxal e faptul ca unii au uitat complet de DTH cand au redactat legea Audio-Vizualului, greseala care a dus la acest razboi din care unii pierd mai putin, altii mai mult, iar altii castiga. Oricum, acest razboi are o mica parte buna: ne arata cu o precizie fenomenala si fara echivoc adevarata fata a trustului Intact si cam pana unde sunt dispusi sa mearga cu Santajul; asta daca mai era cineva care sa-i creada sfinti, fairplay,etc.

 4. @florin: Eu zic sa aloci mai mult spatiu Intactului. Ma refer la comentarii, nu la urmarit posturi. Vad ca multi va pricepeti la comunicare publica. Poate dezvolti subiectul pe tema asta. Eu zic ca au procedat corect cei de la RDS.

 5. @Barengott
  Pai ce sa spun despre Intact? Ca Alex (autorul) a spus destule in postarile din ultimele zile.
  S-au asezat la masa negocierilor, au cerut niste bani, dupa care au dat un ultimatum (aici: http://www.rcs-rds.ro/resources/doc/notificare.pdf). Cei de la RCS s-au conformat, iar acum Intact-ul urla pe toate posturile TV si pe net despre “practicile abuzive” si reaua credinta. Doar ca omite sa zica ceva despre acel ultimatum sau despre bani si o tine cu “fara a-si informa partenerii” (aici: http://www.antena3.ro/romania/rcs-a-retras-de-pe-platforma-proprie-dth-in-mod-abuziv-posturile-intact-media-group-163957.html)
  Alex i-a zis santaj. Eu am sintetizat magarie. Mai multe nu cred ca se pot spune.

  Amu: pentru noi, cei ne-indoctrinati, campania Intact este exemplu de dezinformare. Pentru cei care nu urmaresc decat antenele si nu deschid decat site-urile ne-basiste, Intact-ul comunica ca la carte (cacofonia este intentionata).

 6. Trustul Intact seamănă cu un copil prins cu mâţa-n sac, de aia încearcă să devieze atenţia publică de la măgăria pe care au încercat-o. În plus, de când a început scandalu’ citesc zilnic cum ratingu’ lor se umflă văzând cu ochii. Zic ‘bă, dacă aveţi rating mai mare fără RCS, de ce ‘mniezo vă mai stresaţi, înseamnă că de fapt v-au făcut un bine!’ Şi să nu uităm că vorbim de trustu’ ăla care face reportaje cu bugetari fake, apoi tot ei urlă că lumea nu înţelege jurnalismu’ lor de baltă.

 7. Daca tot ai alocat acestui subiect vreo 3-4 postari, frumos ar fi sa prezinti intregul context. Cu istoria tumultoasa dintre cele doua entitati comerciala. Frumos ar fi fost sa fi amintit de faptul ca la un moment dat, din cauza unor neintelegeri legate de faptul ca au cumparat impreuna drepturile de televizare ale Ligii I, RCS a scos GSP Tv din grila, nefiind un post must carry. De ce? Pentru ca asa a vrut muschiul lor. Nu pentru ca le-a cerut RCS vreun ban in plus, ci pentru ca asa au vrut. Norocul celor de la Intact a venit in cateva luni, cand postul GSP TV a fost inclus in lista de must carry. S-a executat RCS si-a introdus postul in grila de a 2-a zi dupa ce-a intrat pe lista de must carry? Binenteles ca nu. A durat vreo 2-3 luni, si-au fost nevoie de vreo 2 amenzi de la CNA pentru ca GSP TV sa revina in grila de programe ale celor de la RCS. Acum poate ai si raspunsul la-ntrebarea “de ce Intact n-a cerut pana acum niciun ban pentru retransmisia posturilor pe satelit”.

  Pe de alta parte mie mi se pare ca RCS-ul si-a umflat muschii catre Intact, folosind armele avute la dispozitie, si anume scoaterea posturilor din grila. Cum puteau cei de la Intact sa raspunda? Excat, apeland la telespectatori. Zau acum, daca RCS-ului ii pasa de factura clientului, si-n general de client, nu scoteau posturile din grila, ci anuntau clientii cu 1 saptamana, sau cu 2-3 zile inainte de negocierile pe care le-au avut cu Intact, negocieri care au esuat, astfel incat ei ar trebui sa plateasca o suma de masi semnificativa (fara sa precizeze suma, cred ca asa ar fi fost corect) care ar putea sa afecteze facturile celor ce au abonamente la televiziunea prin satelist, cerand in acelasi timp ca Intactului acordul de a prelua in continuare posturile fara nicio taxa. Ei bine, asta nu s-a intamplat. Fara niciun avertisment, intr-un mod heirupist, posturile au disparut din grila peste noapte. O lipsta totala de neprofesionalism. Daca Intactul nu incepea cu tevatura de pe propriile televiziuni abonatii n-ar fi avut nici cea mai mica idee de ce nu mai prind A1, A3 si celelalte posturi din trustul Intact. Ori sa faci asta fara sa-i comunici clientului ca-i scoti din grila al doilea cel mai urmarit post din tara, e, repet, o lipsa de neprofesionalism. Ei au facut-o.

  Dar sa revenim la obiectivitatea ta. Daca erai obiectiv, ai fi dat si informatia aparuta azi pe paginademedia.ro confirmata de cei de la dolce tv, cum ca ei platesc pentru preluarea posturilor Intact. Fara sa dea sume, caci sunt confidentiale. Hopa! Dintr-o data lucrurile devin interesante. Asadar cererea celor de la Intact nu mai pare atat de absurda. Daca de la Dolce incaseaza bani, de la RCS de ce n-ar face-o? In acelasi timp a mai aparut o informatie interesanta pe meddiaadict.ro. A aparut un tabel cu banii platiti de RCS catre diverse posturi pe care le retransmit atat terestru cat si prin satelit. La un calcul sumar reiese ca suma platita catre trustul Pro, pentru posturi precum Acasa, Sport.ro, CInemagia, se ridica la 12 milioane de euro in 2011. Hopa! Dintr-o data suma nu mai pare exagerata.

  Cam astea cred ca ar trebui sa fie informatiile cuprise in articolele tale daca ti-ai fi dorit sa fii obiectiv.

  In speranta ca vei accepta acest comentariu, chiar daca sunt convins ca nu ti-e deloc comod s-o faci, eu totusi sper sa mai ai macar o farama de obiectivitate.

  • @spar: n-are nici o legătură ce scrii tu acolo. În opt ani, RCS n-a plătit nimic. Ceilalţi, precum UPC şi Romtelecom, au plătit. Toate contractele Intact cu operatorii de DTH expiră sau se negociază luna asta. Dacă nu-i obligă pe cei de la RCS să plătească, nu mai pupă nimic de la nimeni, că nu mai au monedă de negociere. Contractul Intact – RCS a expirat acum patru luni, ei s-au întîlnit de trei ori, în aprilie, n-au negociat nimic mai devreme, nu s-au gîndit să negocieze nici anul trecut. Au mizat pe faptul că UPC şi Romtelecom pun botul şi anul ăsta. Doar că e criză şi se taie cheltuieli peste tot, inclusiv la cablişti. Şi asta-i toată povestea. Vezi că am mai scris un articol în care explic ce şi cum. E ultimul pe tema asta. Restul comentariilor sînt de prisos.

 8. Ai dreptate, argumentul suprem e ca RCS n-a platit, deci logic si normal ar fi sa nu plateasca. Probabil a existat un contract de pe vremea intelegerii legata de cumpararea drepturilor de televizare a Ligii I.

  Oricum, e absolut sublim cum celelalte argumente n-au nicio importanta pentru tine. E minunat cum abuzul RCS in cazul GSP TV, cand a incalcat LEGEA, primind 2 amenzi nu e un argument valid. Tu functionand dupa 2 argumente : 1. timp de 8 ani n-a platit RCS-ul niciun ban. 2. Intact e trustul unui securist. E rest my case, esti far’ de speranta.

  Amuzant cum nu te-ntrebi cum de-a avut Radu Moraru cateva milioane de euro pentru a investi intr-un nou post. Un jurnalist care a prestat mereu la un post mediocru ce abia se finanteaza. Culmea, jurnalist apropiat puterii. Dar noi sa fim sanatosi, cu sau fara obiectivitate.

  • @spar: eşti pe lîngă subiect. RCS n-a abuzat nimic în cazul GSP TV, pur şi simplu n-au vrut să plătească după ce li s-a dus contractul. L-au preluat abia cînd a devenit must carry. Tu însă funcţionezi pe principiul “dacă există, RCS tre’ să plătească”. Ce nu pricepi e că RCS poate să transmită pe DTH pe cine are chef, în ce condiţii au ei chef să negocieze. Nu-i obligă nimeni, că nu trăim în comunism, ci într-o economie de piaţă. Citeşte celălalt articol, poate te lămureşti. Asta dacă nu lucrezi în trust, caz în care pici în patima postacilor de serviciu.

 9. @spar fan antena 3?

  da-mi te rog un link inspre un document credibil ca pro tv-ul e platit cu 12 mil pe an. Da cu o sursa minim credibila, nu surse gen “funeriu si-a picat bacu'”

 10. @Alex: Au preluat GSP dupa cateva amenzi de la CNA, la vreo 2 luni de cand a devenit must-carry. Poate esti tu “fan” voiculescu, dar sa te apuci sa sari din fapte doar sa pare mai nasol nu face bine :). Minciuna prin omisiune tot minciuna e.

 11. Marsavia mare mi se pare alaturarea a doua cuvinte Smurd si Antena 3 care nu au ce cauta impreuna intr-o fraza. Cum sa alaturi tu cel mai bun lucru care se intampla in Romania si functioneaza cu Antena 3. Imi vine sa ii omor …

 12. ce uitati sa spuneti toti este ca Intactul are datorii fata de RCS-RDS. Este vorba despre ratele din fostul contract de retrasmitere a a ligii 1 . Rcs-RDS a platit si partea celor de la intact .

 13. cu mana pe inima va zic…am digi,nu sunt pe cablu,sunt in strainatate..chiar nu simt deloc lipsa antenelor…platesc abonamentul full option,ar trebui sa ma scandalizez ca platesc pt toate posturile si nu vad antenele..dar sunt chiar fericit…adio Intact…

 14. eu fac diaree pe voiculescu si pe trustul lui,unde lucreaza cei mai mari lingai si pupincuristi din massmedia. eu chiar am facut o solicitare telefonica celor de la rcs ca sa scoata antenele si de pe cablu!!!