RCS-RDS lansează abonamentul de net cu viteză de 1 Gbps, la 59 lei lunar

fiber-opticsÎn dimineaţa asta, RCS-RDS a anunţat lansarea unei noi oferte de internet: bandă de 500 Mbps la 49 lei, respectiv 1 Gbps (1000 Mbps) la 59 lei (TVA inclus). Practic, e cea mai mare viteză de internet fix din România. Va fi disponibilă de la 1 noiembrie.

Potrivit comunicatului de presă, oferta e disponibilă în 150 de localităţi (oraşe şi nu numai). Pe scurt, asta înseamnă cea mai mare viteză la cel mai mic preţ, respectiv cea mai bună acoperire la nivel naţional. Se mai precizează că RCS-RDS investeşte continuu în extinderea reţelelor de fibră optică.

Din conferinţa de presă:

 • e interesant că se pot plasa… precomenzi pentru abonamente, din 15 octombrie
 • abonamentul de 1 Gbps va fi la preţul de 49 lei în cazul abonaţilor care au şi cablu şi telefonie de la RCS-RDS
 • RDS va introduce, pe site, şi un speedtester
 • la abonamentul de 1 Gpbs, cifrele arată 925 Mbps la download şi 102 Mbps la upload
 • previziuni: dominaţia tehnologiilor bazate pe fibră optică, în care RDS a investit constant – şi în backbone, şi în FTTH
 • abonamentele vechi rămîn la aceleaşi preţuri – 50 Mpbs la 29 lei, 100 Mpbs la 39 lei

Q&A, Valentin Popovici, director de dezvoltare RCS-RDS:

 • RDS urmează să mai introducă o serie de servicii, numărul utilizatorilor este în creştere; urmează să comunice curînd numărul total
 • trecerea la noile abonamente include modificări minimale, care nu ţin de schimbarea echipamentelor din casele clienţilor, ci de conectare (schimbarea “mufelor,” resertizare)
 • în momentul de faţă, avem una dintre cele mai bune reţele de acest tip din lume
 • RCS-RDS are posibilitatea de a oferi clientului final bandă de 100 Gbps, “dar nu vedem aplicabilitatea
 • spectrul disponibil în radio (4G, LTE etc.) este limitat, cel puţin în viitorul apropiat
 • conţinutul video este majoritar cînd vine vorba de traficul făcut în reţea
 • avem peste 600.000 de clienţi activi de date mobile – prin stick USB
 • considerăm că potenţialul 3G încă n-a fost exploatat suficient
 • în momentul de faţă, RCS-RDS oferă două categorii de routere ZTE – unul de 100 Mpbs şi unul de 1 Gbps, la 5 lei lunar
 • încurajăm folosirea wifi peste conexiunea fixă, pentru că aşa se vede cel mai bine potenţialul reţelei
 • investiţiile în infrastructură, de la început – acum 15 ani – şi pînă acum, depăşesc două miliarde de dolari
 • pentru vitezele date, sînt recomandate configuraţii de computere ce includ SSD şi procesoare de la Intel i5 în sus (evident, şi placă de reţea pe măsură) – practic, generaţii noi
 • există şi planuri de extindere a reţelei de hot-spot-uri; în prezent, sînt în jur de 2.000
 • nu avea nici un sens să limităm banda din considerente comerciale. Dacă infrastructura permite, nu vedem motive să nu oferim. Utilizatorul oricum va folosi internetul la fel ca înainte

În altă ordine de idei, nu m-ar mira dacă RDS va intra, curînd, pe zona IPTV, la un similar cu cel de cablu. Bandă e destulă…

17 comentarii

 1. Rcs-Rds are IPTV de ceva ani, numai ca a ramas in stadiul de beta, il tin numai pentu audiente interne.

 2. Pe mine nu m-ar mira daca ei ar intra pe piata data-centerelor profesionale. Vorba aia: oameni au, bani au, echipamentele se pot cumpara.

 3. Eu am facut update de la cel mai ieftin la ala de 35 lei si deja se simte enorm.

 4. Eu am facut downgrade recent si nu-mi pare rau. 50Mbps este suficient daca nu faci chestii extreme.

  Oferta asta cu 1Gbps este direct corelata cu anuntul UPC-ului de a oferi 200Mbps pe reteaua DOCSIS modernizata.

  RDS-ul minte usor din nou, probabil va schimba cablurile pentru ca in configuratia actuala (tel+net pe un singur fir) nu pot oferi 1Gbps. Aia de 100Gbps e iar gargara, nu au echipamente last mile pentru asa ceva.

  • @Elod: sincer, eu tind să cred că au echipamente. De nişte ani buni, RDS a băgat bani doar în fibră. Legată de oferta corelată cu UPC-ul, n-aş crede. Probabil, a fost doar chestiune de timing. Ia în calcul, te rog, că acoperirea RDS e de 150 de localităţi versus vreo 15.

 5. Cred ca subestimezi marketingul din mesaj.

  Pot oferi Gigabit fara sa schimbe mare lucru (“din pix” adica) pentru ca au deja terminatie de 1Gbps in toate blocurile unde se ofera Internet. De mult timp. Evident, nu vor da Gigabit “clear channel” ci se imparte banda la mai multi utilizatori. Pur teoretic pot ridica viteza la mai multi Gbps pe punct, dar nu fara sa schimbe echipamente.

  Sa-ti vina pana in casa cu Gigabit (plus telefon) cu o schimbare de mufe nu se poate si tocmai asta afirma. Ori iti vine cu un router in casa ori mai trage un cablu. La case deja au routerul la utilizator, conectat in reteaua GPON insa nu cred ca ofera conexiune pe ethernet de 1Gbps. Dar routerul se schimba foarte simplu (manopera si change minim).

  100Gbps pot oferi la business, dar iar sunt declaratii pure de Marketing in contextul ofertelor rezidentiale. Costurile echipamentelor sunt prohibitive, si tocmai de asta declara ca “dar nu vedem aplicabilitatea“.

  Coincidenta sau nu, vine dupa ce UPC a facut upgrade la 200Mbps in toata Europa in vara aceasta. Cum RDS nu poate oferi acea viteza, era necesara aceasta masura. Cum tehnic se putea cel putin de un an, nu vad cum n-ar fi legate.

  Asteptam reactia Romtelecom si mai ales a clientilor care vor constata ca trebuie sa-si schimbe routerele cu unele care costa in jur de 100 de euro :)

  • @Elod: vezi că fix aici greşeşti – există cazuri în care, într-adevăr, trebuie să schimbe cablurile. Dar în majoritatea cazurilor, cablul care intră în casă are opt fire, din care sînt folosite doar patru. Ca să le folosească pe toate opt, doar schimbă mufa – practic, resertizează. De asta n-ai nevoie de schimbarea cablurilor sau de router nou decît pe ici, colo.

 6. Majoritatea clientilor RDS au Net+Telefon pe acele sarme (1.5mil clienti telefonie fixa, 1.2mil clienti Internet – statistica valabila pentru 2012), cu conectica absolut dubioasa. Si inca n-am amintit de ce-i intr-o cutie de tabla a RDS…
  Clientii au routere cu porturi de 100Mbps care nici atat nu duc sau gigabit care nu pot ruta wirespeed. Eu sustin in continuare ca e foarte mult de lucru.

  Observa te rog si manevra cu abonamentul Gigabit la pret de 49 lei “în cazul abonaţilor care au şi cablu şi telefonie”. Crezi ca in aceste conditii renunta cineva la unul dintre servicii?

 7. @Alex: Elod spune ca cele patru fire folosite numarate de tine, in realitate sunt sase: patru pentru internet si doua pentru telefon. Iar ca sa dea gigabit la popor, le trebuie opt fire pentru internet si trebuie sa evacueze telefonul din acel cablu. Iar cele 6 fire folosite sunt mufate dubios de regula, ceea ce va face ca gigabitul sa mearga cu cocoloase. Cel mai probabil, trebuie inlocuit tot cablul ala vechi cu doua noi: un Cat5 si un bifilar pentru telefon. Probabil exista si cazuri in care nu trebuie sa schimbe cablurile, de pilda daca gatewayul de telefonie e acasa la client.

 8. “Cea mai bună acoperire la nivel național?” În comparație cu cine sau cu ce? În zona Moldovei RCS-RDS e practic inexistent. Dacă le numeri sunt mai puțin de 20 de orașe cu acoperire Fiberlink. Acoperire ca a Romtelecom-ului nu are nimeni, chiar dacă viteza pe ADSL e mult mai mică decât cu ce se laudă RCS-RDS acum.

 9. Romtelecom monteaza in draci DSLAM-uri in foarte multe zone, extrem de aproape de clienti (rezulta deci rate de transfer destul de apropiate de limitele tehnologice a VDSL).

  Macelul acesta pe cifre mi se pare destul de absurd in conditiile in care platim in jur de 10 euro pentru Internet… Dar na, traiasca marketingul. Cu sustenabilitatea si managementul retelei mai vedem la urma.

 10. ce oameni dezinformati sunteti. Adsl-ul este un mare rahat limitat, dar fibra nu are limite. Si rds-ul poate livra oricand viteze de pana la 100 Gbps in orice casa, problema este ca nu este nevoie de asa ceva.

 11. upload de pana la 30mbps oficial la ei pe site, si ei au promovat ca vitezele de upload vor fi de 100, ce dezamagire

  la abonamentele de fiberlink 100 si 50 nu specifica ca vit de upload e de pana la 30

  deci daca imi scade viteza de upload degeaba imi creste de 10 ori vit download

 12. De internet de la RDS nu ma plang, dar pe partea de cablu, tare as vrea sa dea pe langa vesnicele set top boxuri si module CI, ca doar de asta se fac TV-uri cu sloturi CI, sa nu mai stai cu telecomanda tv-ului in vitrina.

 13. odata cu noile abonamente de 500 Mbps la 49 lei, respectiv 1 Gbps (1000 Mbps) la 59 lei introduc si module CI pt tv

  Inlocuieste acum decodorul tau SD sau/si HD cu un smartcard CI+.

  Notă: Acest echipament va fi disponibil începând cu data de 22 octombrie 2013.

  Iti recomandam sa utilizezi acest card, pentru mult mai multele facilitati oferite comparativ cu cele ale unui decodor.

  Sistemul este mai usor de utilizat:

  introduci smartcardul o singura data in televizor si nu ai nevoie de cablari suplimentare, precum la decodor
  folosesti de-acum o singura telecomanda, cea a televizorului
  folosesti la maxim capabilitatile televizorului tau: de la time shifting (punere pe pauza a unui program si inregistrarea lui) pana la programarea vizionarii emisiunilor si filmelor preferate

  Setarea canalelor se face direct din televizor, nu mai utilizezi decodor.

  Poti viziona toate canalele care au format HD, disponibile in abonamentul Digital, fara costuri suplimentare.

  Cate poti comanda si cat te costa?
  Vezi condiţii comerciale

  Primul card CI+ il primesti in custodie la abonamentul Digital (daca ai deja un decodor in custodie, poti inlocui decodorul cu acest smartcard).
  Al doilea si al treilea smartcard au o chirie de 3 lei lunar (TVA inclus).
  Daca vrei sa cumperi acest card, il poti cumpara cu 100 lei (TVA inclus).

  Extraoptiunile sunt disponibile si atunci cand utilizati CI+

  Pentru a utiliza cardul CI+, televizorul dumneavoastră trebuie să fie compatibil (există modele care au doar standardul CI).

  Vă rugăm verificati in manual sau pe site-ul producatorului, daca televizorul dvs. are:

  slot CI+
  tuner DVB-C

  În cazul în care aceste specificaţii nu apar, televizorul dumneavoastră nu este compatibil, şi cardul CI+ nu va funcţiona.

  Conditiile de mai jos sunt valabile pentru persoanele fizice.

  Puteţi avea 5 echipamente digitale / locaţie ( prin echipament înţelegem CAM CI+, decodor HD sau SD), astfel:

  Primul echipament este inclus în pachetul Digital (CAM şi SD sunt în custodie; pentru HD mai există o chirie suplimentară de 3 ron).
  Echipamentele 2 – 3 pot fi în chirie ( CAM – 3 ron, SD – 5 ron, HD – 8 ron )
  Echipamentele 4 – 5 trebuie achiziţionate / cumpărate ( CAM – 100 ron, SD – 150 ron, HD – 250 ron )

  La o locaţie putem să vă asigurăm maxim 2 decodoare HD

 14. Am abonamentul 50 Mpbs la 29 lei si sunt foarte multumit. Ma bate gandul sa-l maresc, sa devin mai multumit de atat. :))

 15. La Bacau nu sunt echipamente. Nici CI+ nici modemuri noul tip ZTE.

  “Comanda dvs nu estemomentan disponibila. Revenim in 5 zile pentru confirmare rezervare echpament RCS RDS” Asta dupa o saptamana si mai bine de asteptat