Real Colors – Startupul românesc pe care Adobe l-ar putea cumpăra mîine

Real Colors este o aplicaţie. Da, încă o aplicaţie şi, totuşi, nu doar încă o aplicaţie. Nu de iPhone, cum s-ar putea bănui prima oară, ci de Android, deşi va veni şi o versiune de iOS cît de curînd. E creată de Andrei Blaj, Mihai Iova şi Cătălin Moroşan. Andrei a lucrat, o bună perioadă, ca Research Engineer la Brainient, alt startup românesc şi unul dintre puţinele de succes, unde a fost coleg cu Mihai Iova, responsabil de design şi interfaţă, în continuare Creative Director la Brainient. Cătălin Moroşan, la rîndul lui, este cel care s-a ocupat de programarea aplicaţiei.

Ce face Real Colors? Dacă aţi avut de-a face cu designul, sigur ştiţi Kuler, o aplicaţie web a celor de la Adobe, care creează game de culori pornind de la o nuanţă. în funcţie de preferinţe, creează game monocromatice, complementare, triad etc. Kuler însă are o aplicaţie de mobil (respectiv, de iPad) extrem de proastă. Real Colors îi face treaba cu succes. Ba chiar face şi ceva în plus. Mai exact, extrage game de culori din fotografiile din telefon, pentru momentele în care n-ai inspiraţie. Potenţialul aplicaţiei este uriaş, iar băieţii îşi propun să adauge mult mai multe opţiuni, pe măsură ce o dezvoltă. Cele mai multe, ca să nu aglomereze aplicaţia, vor fi pe bani (in-app purchases.)

De remarcat, Real Colors a apărut în show-ul săptămînal al celor de la Google Play, “Friday Apps Review” şi, la scurt timp, a apărut în lista de aplicaţii recomandate (Featured) pentru telefoane şi pentru tablete pe Android. De altfel, Real Colors este de găsit inclusiv în Amazon Store, atît în varianta gratuită, cît şi în cea pe bani.

Din păcate, să explici cum funcţionează o astfel de aplicaţie nu e deloc uşor, iar prezentarea ar fi prea modestă pentru ceea ce poate face. E şi motivul pentru care singura descriere decentă pe care i-aş putea-o face este că Real Colors e genul de aplicaţie pe care Adobe ar putea-o cumpăra mîine. Bate Kuler şi, înainte de orice, este un model de business bazat pe pasiune. Adunate orele lucrate (de multe ori, în timpul liber) şi comparate cu un job tradiţional, de la 9 la 5, ar ieşi cam două luni de muncă, deşi aplicaţia a fost începută în noiembrie 2011.

Da, aplicaţia ar putea fi cumpărată oricînd de Adobe, şi-ar merita banii. Însă nu e sigur că băieţii ar vinde. Nu atît de repede.

6 comentarii

 1. Am instalat varianta Lite, deocamdata, pt teste. Merci!

 2. @mece Din ce ne zic clientii nostri, merg pe strada, prin natura, vad o combinatie cromatica armonioasa, ii fac o poza si genereaza paleta. Un tip imi povestea ca face poze doar la chestii mai abstracte, caramizi, patternuri de pe cladiri. Altul facea poze la aranjamente florale. Na, fiecare cu pasarica lui :)

  E adevarat ca poti face poza cu camera, apoi mergi acasa, la calc, o descarci, o scoti pe calc si apoi o bagi in softul de prelucrare. Si iti ia 5 min/poza. Cu Real Colors poti face asta in 5 secunde :D

  Poti sa vezi exemple de palete facute de noi: http://pinterest.com/andreiblaj/real-colors-palettes/

 3. Dragut, nu stiam ca e facuta de romani :)
  Ce nu inteleg eu, ca designer, care e aplicabilitatea ei pe mobil? Adica eu folosesc intr-adevar Kuler, folosesc chiar si alte programe pentru extragerea culorilor insa toate lucrurile astea le fac pe un laptop/PC. Care e scopul aplicatiei pentru mobil?

 4. @Andrei @Alex
  Ok, am instalat aplicatia.
  Da, e impresionanta, nu ma asteptam sa fie chiar atat de nice si easy to use. UX-ul e placut iar sharing-ul merge brici. Good job!

  Nu m-am uitat cu atentie, in versiunea PRO se poate face exportul pentru PS?

 5. Inca nu avem export catre PS, dar integram in urmatorul update: adobe swatch.