Realitatea Cotidianului: Ce se întîmplă cînd arunci cu banii

Pînă la urmă, nu tot ce zboară se mănîncă...
Pînă la urmă, nu tot ce zboară se mănîncă...

Cotidianul şi-a anunţat angajaţii: oameni care fie vor primi lefuri de 1.000 de lei, fie pot alege să plece. Per total, trustul Realitatea-Caţavencu taie masiv din salarii. 70 din cei 150 de oameni de la Telesport zboară spre zări mai puţin calde. Pe holurile de la Realitatea TV se aude de concedieri. Vîntu a cerut tăieri de costuri, şefii de prin trust se execută şi taie după cum îi taie mintea. După Intact şi Ringier, chiar nu se aştepta nimeni să urmeze şi Realitatea? Da, e criză, veniturile din publicitate au scăzut masiv. Dar asta nu scuză abordarea stupidă a situaţiei.

Modelul “Fie accepţi să-mi bat joc de tine, fie te cari”

La Cotidianul, Ciprian Ranghel, redactor-şef adjunct, şi-a anunţat demisia. Tiberiu Lovin zice că i s-a propus salariu de 1.000 de lei. 37 de oameni şi-au dat demisia. Starea generală? “La Cotidianul e bătaie de joc“.

Curios lucru, mă întreb de ce Doru Buşcu a ales o abordare atît de sinistră a situaţiei. Practic, nu e vorba de micşorarea lefurilor, ci de reduceri de personal. Situaţia de la Evenimentul Zilei, cînd Vlad Macovei a făcut listă cu cine va fi concediat, a fost mult mai onorabilă. S-a văzut cine nu produce, cine nu va produce, i s-a scris numele pe hărtiuţă şi i s-a urat drum bun.

Cum îţi faci praf echipa

Cine va pleca de la Cotidianul? Cel mai probabil, cei care munceau. Vor rămîne doar cei care mai aşteaptă două-trei luni, pînă îşi găsesc în altă parte, după care vor pleca la rîndul lor. Cei care se speteau, deja frustraţi că, cel mai probabil, aveau lefuri şi aşa mici, îşi vor lua bagajul şi vor prefera să stea acasă. Cînd deja ai fost umilit o dată, cu un salariu care nu se pretează muncii depuse, nu poţi să mai suporţi şi o a doua umilinţă, precum tăierea salariului pînă la limita de jos. Plus de asta, după cum spune Doru Buşcu, a primat “noul format” al ziarului, nu eficienţa:

În primul rând, sunt cei care nu mai au un loc în noul format al ziarului. În al doilea rând, sunt cei care nu au strălucit până acum.

Care va fi soarta ziarului?

Aş putea paria că ziarul Cotidianul nu va mai apărea în variantă print la anul, pe vremea asta. Cred că aş risca prea mult să dau un pronostic: se va închide, cel mai probabil, imediat după alegerile prezidenţiale. Va mai rămîne cotidianul.ro, urmînd să vedem cît va mai rezista, la rîndul lui, pe piaţă.

Doru Buşcu spune că ziarul “se va relansa”, urmînd să rămînă la format de 16 pagini full-color, dar între şase şi opt pagini vor fi destinate comentariilor şi opiniilor. Pe scurt, dispar două pagini de sport, două pagini de economic şi una de societate, plus altele care îşi vor schimba destinaţia. Mă întreb în ce se va transforma Cotidianul: într-un blog colectiv tipărit? “Şase-opt pagini” de comentarii este enorm!

Într-un fel, deşi situaţia este extrem de tristă, mă amuză un lucru (de, fapt, aş spune că e un zîmbet amar, un paradox, chiar): trecerea la noul format al ziarului va include şi o campanie de relansare. Care campanie costă. Bani. Iar amuzamentul cel amar vine tocmai din asta: reducerile salariale pînă la minimul de 1.000 de lei sînt făcute pentru ca diferenţa să fie folosită pentru promovarea noului format?

Problema generală este că…

Sorin Ovidiu Vîntu nu-şi bagă nasul. Omul spune ce vrea, ceilalţi execută. Problema e cînd execută după cum îi taie capul. Spre exemplu, reducerile salariale s-au aplicat după criteriul “dacă salariul tău brut depăşeşte X euro, de luna viitoare ai cu Y% mai puţin“. Or, în contextul în care se spune că Robert Turcescu lua 20.000 de euro pentru cîteva emisiuni pe lună, cînd 25% dintre angajaţii trustului (s-ar putea să exagerez, dar nu cred) sînt şefi şi şefuţi care nu fac nimic, dar iau lefuri de mii de euro, tu te apuci să tai la toată lumea…

Vîntu, oricît de bun strateg ar fi, a făcut cîteva greşeli mari:

 1. a acceptat ca şefii din trust să arunce cu banii aiurea, “că doar nu facem pe banii noştri, ci pe ai mogulului, iar Vîntu are bani, dă-l dracu’!
 2. a aruncat banii pe sponsorizarea Ligii 1 (1,2 milioane de euro pierduţi)
 3. a luat un elicopter de cinci milioane de euro, care “mănîncă” 1.700 de euro pe ora de zbor (informaţia e luată, dacă nu mă înşel, dintr-un comentariu de pe blogul lui Iulian Comanescu)
 4. a indexat salariile cu 11% cînd toată lumea făcea reduceri de personal sau de cheltuieli cu lefurile.

Ambiţia, pînă la urmă, costă, iar asta se vede acum. Ce e şi mai aiurea, lipsa lui de implicare se vede. Cînd îi laşi pe alţii să arunce cu bani din buzunarul tău, în plină criză, cel care pierde eşti tu. Cînd trebuie să plăteşti întreţinerea pentru două etaje întregi la Casa Presei, doar pentru că Liviu Mihaiu vrea platou cît jumătate din fosta redacţie a Cotidianului din Lizeanu, pentru doi invitaţi, cum vrei să produci? Aşa?

“Să bem şampanie!”

Dacă tata Vîntu are bani, de ce să nu procedăm ca-n jingle-ul de la Radio Guerrilla, strigînd cu poftă: “Să bem şampanie!“. În fond, nu plătim noi. De aici şi pînă la a împărţi lefuri mici angajaţilor de jos şi bani în prostie şefilor, e doar un pas. Pe cît punem pariu că salariul lui Doru Buşcu, în calitatea lui de director editorial, bătea 14.000 de euro pe lună, în timp ce unii redactori băgau pe rupte pentru 700 de euro?

Dar cui îi pasă de eficienţă, cînd există spor la cheltuit banii? Cui îi pasă de cei care muncesc, cînd banii nu vin din buzunarele lui Buşcu sau ale lui Sorin Enache, ci din buzunarele lui Vîntu? E foarte trist ce se întîmplă. E deprimant, aş spune. Şi nu din cauza situaţiei în sine, ci din cauza a ce mişcă în spate, acolo unde noi nu putem vedea ce se întîmplă.

6 comentarii

 1. De dimineata, in timp ce veneam spre munca, am vazut pe strada o masina de-aia care face reclama outdoor mobil. Ghici la ce facea publicitate: la moooooneyyyyy.ro! Dincolo de dubiile pe care le am cu privire la eficienta unei astfel de campanii cu panoul ala plimbat prin oras, ma gandesc ca e oarecum cinic sa dai atatia bani pentru promovarea unui site in timp ce dai afara zeci de oameni!
  Ai dreptate, problema la realitatea-catavencu nu cred ca e de la oamenii din redactii – calitatea editoriala a produselor e inca ok pentru piata noastra – ci de la management. Sunt prea multi, pe salarii prea mari si toti se calca pe picioare incercand sa arate patronului ca fac ceva. Sau platitul unei companii mari sa-ti popularizeze un site trist si supraevaluat se cheama eficienta?

 2. ca sa nu mai zic ca money.ro se promoveaza cu sloganul “invidia e buna” :D … e buuunaaa .. e buuunaaaa … cam cat de cinic suna asta? .. data viitoare cand te intalnesti cu masina respectiva sa asculti si cantecelul .. face toti banii

 3. am ascultat-o. cred ca e o adaptare de la ceva reclama pentru detergenti. e fix web 3.0

 4. Banii aruncati pe tot felul de sefi, sefuleti se intampla si in alte case! o firma se tine prin munca unei echipe si nu prin n sefi cu salarii de sute de mii de euro pe an. De altfel in Romania foarte multi au impresia ca s-au nascut sefi dar cand trebuie sa aduca idei noi in echipa sa o coordoneze sa aduca lucruri ce imbunatatesc situatia, pauza .. nu au experienta si sunt limitati, se vede in deciziile pe care le iau. Sa se scada la angajati salariile si sa dea afara dar la sefi sa ramana asa cum erau , cam aceeasi regula care se aplica la stat.

 5. subscriu ideii ca, in Romania, se plateste functia si nu utilitatea pentru organizatie; das fuehrerprinzip merge inainte,se pare… e aberant ca, in loc sa-l indopi cu bani pe angajatul performant, sa faci asta cu seful lui! chiar nu inteleg de ce managerul trebuie sa castige cat enshpe angajati, indiferent cat de imbecil e el si cat de utili sunt angajatii! daca as fi patron as plati exclsiv performanta, nu functia.

 6. Daca au de unde…sa cheltuiasca doar nu iau bani de la mine…atat le trebuie….:))